30.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕνοικιαστής ή «δέσμιος» των αναγκών;

Ενοικιαστής ή «δέσμιος» των αναγκών;


Της Γεωργίας Διπλού,

Η εργασία έχει γίνει ο βασικός στόχος όλων μας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουμε για να δουλεύουμε, ενώ κανονικά θα έπρεπε να δουλεύουμε για να ζούμε αξιοπρεπώς απολαμβάνοντας και κάποιες ανέσεις. Οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από το 40% των τιμών που επικρατούσαν το 2020. Αυτή η άνοδος δεν πραγματώνεται μόνο στα είδη πρώτης ανάγκης ή σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά ακόμα και σε δευτερεύοντα είδη ομολογουμένως. Η εν λόγω τάση χαρακτηρίζεται από μια κάποια μαζικότητα και αντιστοίχως ακολουθούν οι τιμές της βενζίνης και των ενοικίων.

Ήμουν μαθήτρια, η οποία, όταν έδωσε εξετάσεις πριν δύο χρόνια, δεν ήξερε σε ποια πόλη της Ελλάδας θα την «πήγαινε» η ζωή. Ψάχναμε, λοιπόν, για σπίτια στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη. Όλη αυτή η διαδικασία… ένας έντονος κλαυσίγελος. 25τ.μ., έτος κατασκευής 1970 στην «προσιτή» τιμή των 550€. Πριν 2 χρόνια!

Φτάνουμε στο σήμερα, όντας πλέον φοιτήτρια στην Αθήνα και ψάχνοντας σιγά σιγά να δω για ένα δικό μου σπίτι. Ένα τυπικό διαμέρισμα με ένα μικρό υπνοδωμάτιο, ένα χολ, μπάνιο και κουζίνα, εν ολίγοις, 40τ.μ. και έτος κατασκευής το 1960 κοστίζει 800€ τον μήνα.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Ketut Subiyanto

Έχουμε μπερδευτεί ως χώρα και ακολουθούμε τα πρότυπα άλλων χωρών, όπως της Νορβηγίας. Η μόνη διαφορά είναι πως ο κατώτατος μισθός εκεί ανέρχεται γύρω στα 58.500 NOK, δηλαδή 5.000€, οπότε και τα ενοίκια είναι λογικό να κυμαίνονται στα 1.500€. Τα μισθώματα στη χώρα μας καταγράφουν αύξηση της τάξης των 30%, ενώ σε πολλές περιοχές του κέντρου μιλάμε για 40%. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να λησμονούμε τη ραγδαία αύξηση της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με την πληθώρα τεράστιων επενδυτικών ευκαιριών. Η δημιουργία νέων σταθμών μετρό αποτελούν σταθερά κριτήρια που έλκουν πλήθος επενδυτών.

Μείωση μισθών και αύξηση ενοικίων. Και ρωτώ: Είναι οι συνθήκες αυτές ικανές να κρατήσουν στη χώρα τα νέα παιδιά; Είναι, πράγματι, αξιοσημείωτο το πώς μια χώρα με τόσες δυνατότητες βρίσκει τόσα εμπόδια και δεν εξελίσσεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η Αθήνα αποτελεί άπιαστο μέρος για ενοίκιο. Ούτως ειπείν, οι ενοικιαστές επιλέγουν πλέον πιο απομακρυσμένα προάστια των Αθηνών για στέγαση, παρά το κέντρο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γιατί έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των ενοικίων; Lifo.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Διπλού
Γεωργία Διπλού
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ θέλει να μάθει και Γαλλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη ζωγραφική. Επίσης, της αρέσει να γράφει δοκίμια και να διαβάζει κλασική λογοτεχνία. Η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων είναι κάτι που γεμίζει τον χρόνο της και της δίνει νόημα. Τέλος, της φαίνεται ενδιαφέρουσα η ανάλυση του πολιτικού λόγου.