25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΑξιοσημείωτα κέρδη για Χ.Α. και ευρωπαϊκή αγορά: Εταιρικά αποτελέσματα και Κεντρικές Τράπεζες...

Αξιοσημείωτα κέρδη για Χ.Α. και ευρωπαϊκή αγορά: Εταιρικά αποτελέσματα και Κεντρικές Τράπεζες «κατεύθυναν» την αγορά


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας για την εορτή του Πάσχα.

Ανοδικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με κέρδη 0,5% στις 508,22 μονάδες. Παρόμοια μεταβολή είχαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών (με εξαίρεση του Λονδίνου, που παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας).

Το θετικό κλίμα διαμορφώθηκε έπειτα από αισιόδοξες δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Κ.Τ., όπως του Phillip Lane, σχετικά με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια μέσα στους επόμενους μήνες. Ώθηση δόθηκε και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τα νέα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας παρουσιάστηκαν αδύναμα την προηγούμενη Παρασκευή.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο σύνθετος P.M.I. τον Απρίλιο ενισχύθηκε στις 51,7 μονάδες στην Ευρωζώνη (η προκαταρκτική μέτρηση ήταν στις 51,4 μονάδες) από τις 50,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, δηλώνοντας αύξηση του ρυθμού επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, ο P.M.I. υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο αυξήθηκε στις 53,3 μονάδες από 51,5 τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη επίδοσή του τους τελευταίους 11 μήνες.

Την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό λόγω της αργίας που μεταφέρθηκα εκείνη την ημέρα για την εορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σημαντικά κέρδη παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 1,14% στις 514,02 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας ο ισπανικός IBEX 35 (+1,5%) και ο γερμανικός DAX (+1,4%). Οι βασικότερες στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (+2,6%). Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Το αισιόδοξο κλίμα διατηρήθηκε και την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν, κυρίως, τα ικανοποιητικά τριμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από αρκετές μεγάλες εισηγμένες, όπως τις Infineon (+12,93%), UBS (+7,6%) και τη UniCredit (+3,6%).

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο, ακολουθώντας την ανοδική τάση της Ευρώπης από το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης (+1,47%) κατέγραψε υψηλό έτους και νέο ρεκόρ 13 ετών, κινούμενος στη συνεδρίαση μόνιμα σε ανοδική τροχιά και το αγοραστικό ενδιαφέρον να κατανέμεται σε όλο σχεδόν το ταμπλό. Επίσης, ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς σημαντική ενίσχυση από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν.

Παρόμοια κυμάνθηκε και η υψηλή κεφαλαιοποίηση (+1,67%), ξεχωρίζοντας οι Cenergy (+4,37%), ΕΛΧΑ (+3,70%) και Βιοχάλκο (+3,60%), με τις τράπεζες (+2,18%), επίσης, να υπεραποδίδουν της αγοράς. Στον αντίποδα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση (+0,17%), αν και έκλεισε θετικά, υποαπέδωσε σημαντικά από την αγορά.

Συνέχισε την ανοδική της πορεία η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 0,34% στις 515,78 μονάδες (νέο υψηλό). Παρόμοιες μεταβολές είχαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Στηρίξεις δόθηκαν, κυρίως, από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών (+1,7%), ενώ πτωτικές πιέσεις άσκησε ο κλάδος των ορυχείων (-1,4%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Οι επενδυτές κατά τη διάρκεια των συναλλαγών εστίασαν στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και σε αυτήν τη συνεδρίαση. Την προσοχή «τράβηξε» και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας (Sveriges Riksbank) να προχωρήσει σε περικοπή των επιτοκίων της (το βασικό επιτόκιο έπεσε από το 4% στο 3,75%), όπως αναμενόταν, αποτελώντας την πρώτη μείωση τα τελευταία 8 χρόνια για την Κ.Τ. Επιπλέον, η Riksbank έστειλα σήμα στην αγορά πως κατά το β’ εξάμηνο του 2024 θα πραγματοποιηθούν ακόμα 2 μειώσεις. Η Riksbank αποτελεί την τέταρτη Κεντρική Τράπεζα ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά τις SNB (Ελβετίας), CNB (Τσεχία) και MNB (Ουγγαρία), που μειώνει τα επιτόκιά της μετά τον πρόσφατο κύκλο «σύσφιξης», αναμένοντας προσεχώς να ακολουθήσουν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ε.Κ.Τ., πριν από τη Fed.

Εντύπωση προκάλεσε και ο επικεφαλής της βελγικής Κ.Τ., Pierre Wunsch, που χαρακτηρίζεται ως «γεράκι», ο οποίος σε δηλώσεις του είπε: «βλέπω ένα μονοπάτι έναρξης των περικοπών των επιτοκίων μέσα στη χρονιά… υπάρχουν περιθώρια για μια περικοπή της τάξεως των 50 μονάδων βάσης». Παρόμοια στάση, αλλά λίγο πιο επιφυλακτική, παρουσίασε και ο επικεφαλής της Κ.Τ. της Αυστρίας, Robert Holzmann, ο οποίος θεώρησε πιθανό το ενδεχόμενο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,47% στις 1.473,53 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.475,93 μονάδων (+1,63%) και των 1.464,74 μονάδων (+0,86%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,67% στις 3.582,57 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,18%, ανεβαίνοντας στις 1.276,67 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 210,59 εκατ., εκ των οποίων τα € 27 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 43,3 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 4% για τις Cenergy και Εθνική Τράπεζα και άνω του 3% για τις ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τιτάν, Μυτιληναίος, Alpha Bank και Coca Cola και άνω του 1% για τις Jumbo, Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., Lamda και Aegean. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 1,91% για την Quest.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Επέκτεινε ελαφρώς την άνοδό του την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη (+0,25%) ενδοσυνεδριακά εναλλαγές στα πρόσημα, το οποίο κρίθηκε στις τελικές δημοπρασίες, και μικρή μεταβλητότητα. Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε και σε αυτήν τη συνεδρίαση σε πολύ υψηλά επίπεδα, λαμβάνοντας τεράστια ώθηση από το «πακέτο» που αφορούσε τις μετοχές της Jumbo (-7,33%), αξίας € 108,8 εκατ. και όγκου 4 εκατ. κομματιών (mini placement για τη διάθεση του 3% περίπου των μετοχών της).

Οριακές ήταν γενικά οι μεταβολές σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζοντας θετικά οι Τιτάν (+3,65%), έπειτα την ανακοίνωση για εισαγωγή της θυγατρικής της Titan America στη Wall Street, και η Δ.Ε.Η. (+3,62%). Οι τράπεζες (+0,20%), επίσης, υποαπέδωσαν ελαφρώς από την αγορά.

Ήπια ανοδικά έκλεισε και η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει με κέρδη 0,19% στις 516,77 μονάδες. Αρκετά υψηλότερες ήταν οι (θετικές) αποδόσεις για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας ο γερμανικός DAX (+0,98%), ενώ αρνητικά διαφοροποιήθηκε ο ισπανικός IBEX 35 (-0,92%). Στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου (+0,9%), ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε η αυτοκινητοβιομηχανία (-0,9%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκε η συνεδρίαση της BoE, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, (στο 5,25% το βασικό επιτόκιο, υψηλά 16 ετών), για 6η σερί φορά, όπως και αναμενόταν. Ο διοικητής της Κ.Τ., Andrew Bailey, δήλωσε αισιόδοξος βάσει των πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό, σηματοδοτώντας περικοπή των επιτοκίων στο προσεχές διάστημα και αναφέροντας πως οι μειώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες του αναμενόμενου. Επίσης, όμως, δήλωσε: «Πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα πριν κόψουμε τα επιτόκια μας».

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,19% στις  1.477,22 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.467,59 μονάδων (-0,40%) και των 1.477,88 μονάδων (+0,30%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε οριακά κατά 0,08% στις 3.585,56 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,20% στις 1.279,27 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 281,2 εκατ., εκ των οποίων τα € 152 εκατ. ήταν 35 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 34,9 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Τιτάν και Δ.Ε.Η. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 1% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, Eurobank και Ο.Τ.Ε. Αντίθετα, «βουτιά» 7,33% σημείωσε η μετοχή της Jumbo.

Στο «πράσινο» έκλεισε και την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών (νέα υψηλά 13 ετών), υποαποδίδοντας, όμως, σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με την αξία των «πακέτων» να έχει σημαντική συμμετοχή σε αυτόν.

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση (+0,36%) σημείωσε, επίσης, ήπια άνοδο. Μεσαία κεφαλαιοποίηση (+0,87%) και τράπεζες (+0,9%) υπεραπέδωσαν της αγοράς, στηρίζοντας τον Γενικό Δείκτη (+0,46%).

Στα σημαντικά νέα, την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 θα γίνει rebalancing στον δείκτη MSCI.

Θετικά έκλεισε ξανά η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,77%, κλείνοντας στις 520,73 μονάδες. Θετικές αλλά ηπιότερες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον ιταλικό FTSE MIB (+0,93%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού κοινού βρέθηκαν τα πρακτικά της Ε.Κ.Τ. από τη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα. Ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός πως κάποιοι από τα μέλη του Δ.Σ. υποστήριξαν μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο. Στον αντίποδα, τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης προσπαθούν να διατηρήσουν μια πιο συντηρητική θέση, τονίζοντας τους κινδύνους μια νέας πληθωριστικής ανόδου, επηρεαζόμενη από τις ενισχύσεις των μισθών και τη μεταβλητότητα των ενεργειακών προϊόντων. Ωστόσο, η αγορά τάσσεται με τους αξιωματούχους που υιοθετούν την άποψη πως ο πληθωρισμός πλέον συγκλίνει προς τον στόχο του 2% και συνεπώς υπάρχει περιθώριο για την πραγματοποίηση έως και τριών περικοπών, 25 μονάδες βάσης η κάθε μία, μέσα το έτος.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 1.484,06 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.485,95 μονάδων (+0,59%) και των 1.480,37 μονάδων (+0,21%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 3.598,44 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,90%, κλείνοντας στις 1.290,79 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 112,9 εκατ., εκ των οποίων τα € 13,6 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 22,9 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Ελλάκτωρ, Aegean και Τράπεζα Πειραιώς και άνω του 1% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π., Motor Oil και Alpha Bank. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Cenergy και Βιοχάλκο.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,19% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 2,92%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.