16.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΜύρισαν οι ντάλιες, άνθισαν κι οι πανσέδες, ώρα να γεμίσει ο κήπος...

Μύρισαν οι ντάλιες, άνθισαν κι οι πανσέδες, ώρα να γεμίσει ο κήπος μας με κατιφέδες!


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Έχει έρθει η Άνοιξη. Όλοι οι δρόμοι έχουν γεμίσει ευωδίες από τα φυτά που έχουν ανθοφορήσει στους δρόμους, στους κήπους και στα μπαλκόνια. Βγαίνοντας για μια βόλτα και περνώντας από ένα ανθοπωλείο, θα μαγευτείτε από την ποικιλία των λουλουδιών που κυκλοφορούν αυτήν την εποχή, με τα ζωηρά χρώματά τους και τις έντονες, ανοιξιάτικες μυρωδιές τους και, σίγουρα, θα επιλέξετε μια γλάστρα για να «φιλοξενήσετε» την άνοιξη στο μπαλκόνι σας ή στον κήπο σας. Παρακάτω αναφέρονται μερικά μόνο από τα λουλούδια που χαρακτηρίζουν αυτήν την εποχή και αποτελούν ιδανική επιλογή για να στολίσουν το μπαλκόνι ή τον κήπο, αλλά ακόμα και να προσφερθούν ως δώρο. 

Πετούνιες 

Ένα από τα πιο εκλεκτά φυτά της εποχής είναι φυσικά οι πετούνιες, ένα φυτό που προσφέρει έκπληξη και ενθουσιασμό με την τεράστια ποικιλία χρωμάτων που αποτυπώνονται πάνω στα πέταλα των λουλουδιών. Μωβ, ροζ, κόκκινα, κίτρινα, μαύρα (!), ακόμα και συνδυασμοί χρωμάτων, όπως κίτρινο με μωβ και λευκό με μωβ στίγματα είναι πολύ λίγα από τα λουλούδια που μπορείτε να συναντήσετε, κάνοντας πολύ δύσκολη την απόφαση της επιλογής. 

Πανσέδες

Πηγή εικόνας: unsplash.com/ Δικαιώματα χρήσης: purple iris

Ένα ακόμη φυτό που ξεχωρίζει για τους ιδιαίτερους χρωματικούς συνδυασμούς και φωτίζει κάθε άνοιξη το μπαλκόνι μας είναι ο πανσές. Μπορεί να το συναντήσετε και ως χειμωνιάτικο φυτό, όμως κάνει την εμφάνισή του κυρίως την άνοιξη, οπόταν τα μικρά λουλούδια του αρχίζουν να ανοίγουν και διατηρούνται έως και τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ ζει μόνο για έναν χρόνο. Τα μικρά, ιδιαίτερα λουλούδια του πανσέ, χρησιμοποιούνται πολύ και από τους σεφ για να στολίσουν εκλεκτά πιάτα.

 

Ντάλιες

Οι ντάλιες είναι ένα εκθαμβωτικό φυτό που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δε λείπει από τα μπαλκόνια κανενός, αφού εντυπωσιάζει με τα μεγάλα άνθη του, με τα αμέτρητα μικρά πέταλά τους και τα ζωηρά χρώματά τους. Φυσικά, και οι ντάλιες διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων με πιο συνηθισμένα το φούξια, το λευκό, το ροζ και το κόκκινο. Αποτελούν ένα υπέροχο φυτό, όχι μόνο για τον κήπο και το μπαλκόνι, αλλά και για να προσφερθεί ως δώρο!

Κατιφές

Ο κατιφές είναι ένα όμορφο φυτό με λουλούδια στα χρώματα του πορτοκαλί, του κίτρινου και του κεραμιδί, που αγαπά ιδιαίτερα τον ήλιο και το νερό. Είναι ένα φυτό που μπορεί να προστατεύσει τον λαχανόκηπό μας, αλλά και να στολίσει το μπαλκόνι μας με την έντονη ανθοφορία του που ξεκινά από την άνοιξη και διαρκεί έως και τον χειμώνα!

Σκυλάκια

Το αντίρρινο, ή αλλιώς πιο γνωστό ως «σκυλάκι», είναι ένα ευαίσθητο φυτό που εμφανίζεται σε μεγάλη ποικιλία την άνοιξη και αποτελεί σήμα κατατεθέν της Μεσογείου! Πρόκειται για ένα φυτό με πλούσια ανθοφορία και μεγάλη παλέτα σε χρώματα, που αγαπά πολύ τον ήλιο και φοβάται τον αέρα, οπότε χρειάζεται φροντίδα για να διατηρήσουμε την ομορφιά του και να το χαζεύουμε στο μπαλκόνι μας! 

Καλέντουλα

Η καλέντουλα, γνωστή σε όλους για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, είναι ξαδελφάκι της μαργαρίτας, με έντονα πορτοκαλί λουλούδια που κάνουν την εμφάνισή τους τέλη της άνοιξης και διατηρούνται μέχρι και το φθινόπωρο! Είναι ένα πανέμορφο φυτό, που συναντάται και άγριο στη φύση, αλλά καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες για το μπαλκόνι ή τον κήπο μας!

Γλυσίνα

Πηγή εικόνας: unsplash.com/ Δικαιώματα χρήσης: Zhen H

Και φτάνουμε στο τέλος, όπου επέλεξα να γράψω ίσως το πιο αγαπημένο μου φυτό, τη γλυσίνα. Πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που ίσως σας περνάει απαρατήρητο τον χειμώνα που χάνει τα φύλλα του, όμως την άνοιξη σίγουρα έχετε κάνει μια στάση μπροστά από τα κρεμαστά λουλούδια του στις τρυφερές αποχρώσεις του μωβ, λιλά και μπλε, τα οποία απελευθερώνουν μια απίστευτη ευωδία. Τα λουλούδια διαρκούν μόλις δύο με τρεις εβδομάδες και σίγουρα το έχετε συναντήσει σε φράχτες κήπων, αφού επεκτείνεται με μεγάλη ευκολία και είναι αναρριχώμενο. 

Φυσικά, η λίστα δεν τελειώνει εδώ, τα φυτά της άνοιξης είναι πάρα πολλά και ικανά να «χαρίσουν» στο μπαλκόνι και τον κήπο μας, την πιο εντυπωσιακή εικόνα της άνοιξης και μας προσκαλούν να κάτσουμε για λίγο και να χαλαρώσουμε δίπλα τους θαυμάζοντας τα χρωματιστά λουλούδια τους και «ταξιδεύοντας» μέσα από τις μυρωδιές τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα μυστικά του κήπου, mistikakipou.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.