22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο θαύμα, η αποπομπή και τα ερωτήματα

Το θαύμα, η αποπομπή και τα ερωτήματα


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η περιδίνηση στην οποία έπεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για πολλούς μήνες λόγω της διπλής εκλογικής ήττας του 2023, της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από το «τιμόνι» του, την εκλογή Κασσελάκη και τις εσωτερικές έριδες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, φάνηκε να ανακόπτεται πριν από λίγες εβδομάδες, όταν σε κάποιες δημοσκοπήσεις εμφανίστηκε ως δεύτερο κόμμα, προσπερνώντας το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που διεκδικεί, επίσης, τη δεύτερη θέση.

Ίσως οι αισιόδοξοι ψηφοφόροι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να πίστεψαν ότι μπορεί να υπάρχει «ελπίδα» και να επανέλθει το κόμμα στο προσκήνιο με αξιώσεις –τουλάχιστον σε βάθος χρόνου. Όμως, σεβόμενος τον εαυτό του και την προϊστορία με τις εσωτερικές αναταράξεις, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έρχεται αντιμέτωπος με νέα προβλήματα. Από τη μία, η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη εξακολουθεί να προκαλεί αμηχανία στις τάξεις του κόμματος, καθώς οι επιλογές του αντιβαίνουν με τις διαχρονικές θέσεις της Αριστεράς: αφενός η δήλωσή του περί θαύματος του σταυρού κατά τη διαδικασία της βάφτισής του, δίνοντας, παράλληλα, την ευκαιρία στον Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει λόγο για προσωπική του ιδεολογική νίκη, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και, αφετέρου, ο χαρακτηρισμός του Ν.Α.Τ.Ο. ως «ιερή συμμαχία».

Πηγή εικόνας: news247.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ARIS OIKONOMOU / SOOC

Το δεύτερο «μέτωπο» που έφερε σύγχυση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου ήταν οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την κακοποίηση των γυναικών, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο για τις επικείμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τόσο οι θέσεις του όσο και η συνύπαρξή του στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα του “MeToo” στη χώρα μας, οδήγησαν σε αιτήματα για την απόσυρση της υποψηφιότητας και εν τέλει στην αποπομπή του από το Ευρωψηφοδέλτιο, με τον ίδιο να αφήνει αιχμές για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι ακόμη και σήμερα που έχουν αποχωρήσει τόσα στελέχη του κόμματος, οι αντιπαραθέσεις δεν λείπουν. Αντίθετα, κάθε τόσο ανακύπτουν ζητήματα που θέτουν προβληματισμούς τόσο για τον Πρόεδρο και το αν πρέπει να συνεχίσει να κρατά τα ηνία του κόμματος όσο και για το πού βαδίζει πια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τι σημαίνει μια αλλαγή κατεύθυνσης και κυρίως για εκείνους που στήριζαν το κόμμα όταν η είσοδός του στη Βουλή ήταν οριακή.

Κατά τα άλλα, το κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, καθώς έχουν «κλείσει» τα πρώτα 35 ονόματα, με «προεδρικές» αναφορές και μια essence showbiz. Η αλλαγή «πορείας» που έχει επιχειρήσει ηθελημένα ή όχι ο Κασσελάκης σύντομα θα δείξει αν θα ανατρέψει το βαρύ κλίμα, αν θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανόδου του κόμματος και της επαναφοράς του στη διεκδίκηση της εξουσίας. Το βέβαιο είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και το κόμμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κακό του εαυτό.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.