17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔριμεία κριτική για τις δημοσκοπήσεις

Δριμεία κριτική για τις δημοσκοπήσεις


Της Πέτρας Παπαπέτρου,

Δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει αναταραχή και έντονες αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Η δημοσκόπηση της Pulse παρουσιάζει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη δεύτερη θέση και ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζει τους ενδοιασμούς του. «Χάνει την ψυχραιμία του λόγω δημοσκοπήσεων», απαντάει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Θέλω να σας πω ότι δεν μου αρέσει να αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις, παρόλο που τους χρειάζεται πολλές φορές, όπως έγινε πέρυσι, αλλά είμαι, δυστυχώς, κατά έναν διαβολικό τρόπο, αυτός που πλήττεται πάντα από αυτές», δήλωσε στο συνέδριο “Future of Retail”, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επανειλημμένες επιθέσεις προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες από τον Πρόεδρο, κατακρίνοντάς τον δημόσια για τις μεθόδους αντιπολίτευσής του. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αφότου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για παραποίηση των αποτελεσμάτων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχολίασε: «…Ο Πρωθυπουργός προτιμά μια Αντιπολίτευση life-style. Θέλει την Αντιπολίτευση να είναι άλλοθι στην πολιτική του».

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η άνοδος της ακροδεξιάς, της οποίας τα ποσοστά φαίνεται να αυξάνονται συνεχώς. Η αιτία της προσαύξησης αυτής οφείλεται στην «απομάκρυνση του κόμματος από παραδοσιακές του θέσεις» (60%), ενώ οι εξελίξεις που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας ήταν: η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια (51%), η αύξηση της εγκληματικότητας (34%), η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (31%) και η ακρίβεια (24%), σύμφωνα με την έρευνα της PRORATA για το ATTICA.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Συνεχίζοντας, στο περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας, η κυριαρχία του κόμματος είναι αδιαμφισβήτητη. Στην τελευταία δημοσκόπηση της PRORATA στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει 25,5% και διεκδικεί την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται με 13% ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., στην τρίτη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. με 11%. Η Ελληνική Λύση κατατάσσεται τέταρτη με 8,5% και ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Νέα Αριστερά στο 3,5% και στο 3% η «Νίκη». Η ποσοστιαία υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, προκαλεί ανησυχίες και ενδοιασμούς για τις πρακτικές του κόμματος. Το σύνολο των ερωτηθέντων, πάντως, εκτιμά ότι στις Ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. θα καταγράψουν άνοδο (58%).

Για άλλη μία φορά η σύγχυση των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι εμφανής. Οι φθηνές πρακτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μάλλον ζημιώνουν περισσότερο το κόμμα, που αποσκοπεί στην αμελητέα αύξηση των ποσοστών του, παρά το ευνοούν. Η Αντιπολίτευση αντί να υποθάλπει ανήθικους τρόπους για την άνοδό της, έναντι άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων, οφείλει να συσπειρωθεί και να οργανωθεί για την επίτευξη του απώτερου σκοπού της. Η διχόνοια μεταξύ του Κέντρου και της Αριστεράς έχει ως κύρια συνέπεια την άνοδο του ακροδεξιού θηρίου που αγωνίζεται να καταλάβει τον πολιτικό χώρο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτρα Παπαπέτρου
Πέτρα Παπαπέτρου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004 και κατάγεται από τη Νάξο. Είναι φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Λατρεύει το θέατρο και τη ζωντανή μουσική. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει βιβλία, πηγαίνει για τρέξιμο και σε συναυλίες.