18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΟι κρυμμένες ομορφιές στο Τολέδο

Οι κρυμμένες ομορφιές στο Τολέδο


Της Μαριλίζας Μπάρκα,

Στο άκουσμα της Ισπανίας το Τολέδο είναι από τις πόλεις που δεν έρχεται εύκολα στο μυαλό ενός ταξιδιώτη και όμως βρίσκεται στο κέντρο της Ισπανίας και κρύβει πολλά μυστικά και ομορφιές. Η Πόλη των Τειχών, όπως αλλιώς ονομάζεται, βρέχεται και στις τρείς μεριές της από τον ποταμό Τάγο και πλέον αποτελεί μνημείο κληρονομιάς της Unesco. Είναι φανερή η μεσαιωνική ομορφιά σε όλο το μεγαλείο της μέσα στην πόλη, η ιστορία της, τα μνημεία της και οι θησαυροί της. 

Πρώτο και κύριο σημείο της πόλης αποτελεί το φρούριο Alcazar που δεσπόζει σε ολόκληρη την πόλη. Όταν κανείς επισκεφθεί το οχυρό εκτός από τη θέα στον ποταμό Τάγο και γενικότερα όλης της πόλης (που είναι γεμάτη τείχη), θα δει και το Στρατιωτικό Μουσείο που στεγάζεται εκεί με εκθέματα όπλων, στολών και σπαθιών. Ο δρόμος για το φρούριο αν και αρκετός δεν είναι σε καμία περίπτωση κουραστικός, αφού σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν καφετέριες και υπαίθριες αγορές για να ψυχαγωγηθεί και να περάσει κανείς τον χρόνο του.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: Eloi_Omella

Εννοείται πως και τα μουσεία δε λείπουν. Το Τολέδο φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ισπανίας το Santa Cruz, στον οποίο χώρο παλιότερα στεγαζόταν νοσοκομείο. Ολόκληρο το μουσείο είναι χτισμένο με ανάγλυφα στολίδια και σκαλίσματα, φανερώνει την γοτθική και μεσαιωνική κουλτούρα. Το μουσείο ξεχωρίζει και για τις διάφορες παραστάσεις χορού και θεάτρου που υποστηρίζει, οπότε σε κάθε περίπτωση αξίζει μία επίσκεψη τις μέρες που διαδραματίζονται τέτοια θεματικά στοιχεία. 

Στο Τολέδο μάλιστα βρίσκεται και το διασημότερο έργο του El Greco, στην εκκλησία Santo Tome, με την ονομασία «Ταφή του κόμη του Οργκάθ». Το έργο αυτό προσελκύει πλήθος τουριστών στην εκκλησία, μόνο και μόνο για να θαυμάσει κανείς την ξεχωριστή τεχνοτροπία του και τον μοναδικό τρόπο που φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη. Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η πόλη του El Greco.

Όμως, το μουσείο del Greco που επίσης υπάρχει στην πόλη του Τολέδο, φιλοξενεί περαιτέρω και ιδιαίτερης σημασίας έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Στο Τολέδο απέκτησε και το όνομα του El Greco που σημαίνει «Ο Έλληνας». 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: Marco_Piunti

Και στο Τολέδο κυριαρχούν οι ισπανικές σπεσιαλιτέ όπως παέγια και τα διάσημα ισπανικά tapas, που αξίζει να τα δοκιμάσετε και με το παραπάνω. Μη λησμονήσετε να κάνετε βόλτες στα γραφικά σοκάκια της Εβραϊκής και Γοτθικής Συνοικίας, που μαρτυρούν τον ισπανικό αέρα της πόλης. Και όπως σε κάθε πόλη της Ισπανίας, έτσι και στην καρδιά της Ισπανίας υπάρχουν σε όλο το πλήθος της υπαίθριες αγορές παραδείγματος χάριν το Mercado de san Agustin, με πολλά και διάφορα εδέσματα, γλυκά, αλμυρά, με εστιατόρια, καφετέριες και πολλά καταστήματα με χειροποίητα κοσμήματα που αξίζει να προμηθευτείτε. Τελευταίο αλλά και εξίσου σημαντικότατο: τα διάφορα μπαρ και κλαμπ που υπάρχουν στο Τολέδο, με ισπανική και αργεντίνικη μουσική.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ταξίδι στο Τολέδο: Η πόλη του… Ελ Γκρέκο! (travelstyle.gr), διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίζα Μπάρκα
Μαριλίζα Μπάρκα
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο. Παρέχει εθελοντικά υπηρεσία σε δημοτικό κάνοντας την πρακτική της. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο μαγειρεύει, διαβάζει και… ταξιδεύει.