18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤα προβλήματα της καθημερινότητας απειλή για τη Νέα Δημοκρατία

Τα προβλήματα της καθημερινότητας απειλή για τη Νέα Δημοκρατία


Της Άννας Βραϊμάκη,

Χωρίς αμφιβολία, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια των διπλών Εθνικών Εκλογών του 2023 στον ελληνικό λαό ότι η Οικονομία θα έχει θετική πορεία για όλα τα κοινωνικά στρώματα, ειδικότερα για τα ασθενέστερα. Παράλληλα, θεώρησε απαραίτητη την αναζήτηση και, στη συνέχεια, την εφαρμογή ρεαλιστικών λύσεων για τις παθογένειες των επίκαιρων προβλημάτων που απασχολούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Με λίγα λόγια, η γαλάζια παράταξη δεσμεύθηκε μια μεταρρυθμιστική και ισότιμη Ελλάδα.

Στην πενταετία διακυβέρνησης της Ν.Δ. θα μπορούσε να λεχθεί ότι έχουν γίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας και αρωγός σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι και ορισμένα κόμματα της Αντιπολίτευσης που παραβλέπουν το κομματικό συμφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νομοσχέδιο περί ισότητας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η Νέα Δημοκρατία συνέταξε το νομοσχέδιο και το έφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για ψήφιση. Παρόλο που υπήρχαν απώλειες από το κόμμα της πλειοψηφίας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ στήριξαν το νομοσχέδιο. Σε αυτό το σημείο, για το καλό της ιστορίας, αξίζει να αναφερθεί ότι όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς και η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν την ισότητα στη διαφορετικότητα.

Σημαντικό επίτευγμα, επίσης, για την χώρα μας είναι η ψηφιοποίηση του κράτους, γεγονός που πραγματοποιήθηκε στην εποχή του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να απαλλαγούν οι πολίτες από τον συνωστισμό που δημιουργείται στις δημόσιες υπηρεσίες και τις γραφειοκρατικές πράξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου να προβάλλει τις θετικές εικόνες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ώστε να ζητήσει από τον ελληνικό λαό την επιβεβαίωση και τη συνέχεια της πολιτικής του. Τα προβλήματα, όμως, στην καθημερινότητα των πολιτών δεν παύουν να υπάρχουν, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού και της πολιτικής των επιδομάτων, δηλαδή των pass. Ο πληθωρισμός αγγίζει περίπου το 30%, ενώ οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης αυξάνεται συνεχώς. Ο Πρωθυπουργός, όμως, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης για την πασχαλινή περίοδο.

Επιπλέον, τα 5 χρόνια διακυβέρνησης της γαλάζιας παράταξης ταυτίζονται από μια σειρά επιβεβαιωμένων σκανδάλων, όπως είναι εκείνο με τις υποκλοπές και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και τη διαρροή προσωπικών στοιχείων των αποδήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ευρωβουλευτή, Άννα Ασημακοπούλου. Το πιο συγκλονιστικό γεγονός αποτελεί το δυστύχημα στα Τέμπη όπου 57 άνθρωποι έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους, την ώρα που ο αρμόδιος Υπουργός μέσα από το βήμα της Βουλής διαβεβαίωνε την ασφάλεια των σιδηροδρομικών δικτύων. Το δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφέρεται σε μονταζιέρα των συνομιλιών εκείνο το μοιραίο βράδυ προφανώς και δεν κολακεύει την Κυβέρνηση και η συγκάλυψη θεωρείται αυτονόητη, αν αναλογιστεί κανείς τις ομιλίες του Καραμανλή, το μπάζωμα και τη διεξαγωγή της εξεταστικής επιτροπής.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI

Ακόμα, η άποψη ότι η καθημερινότητα αποτελεί απειλή για την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως η έλλειψη προσωπικού, καθημερινώς φροντίζει χιλιάδες πολίτες. Τον προηγούμενο μήνα, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αποφάσισε να γίνονται ιδιωτικά χειρουργεία με πληρωμή, ώστε οι λίστες αναμονής να περιοριστούν. Αυτό, όμως, που συμβαίνει δεν τιμά τις προσπάθειες των ανθρώπων, όπως του Γεώργιου Γεννηματά, που πάλεψαν για μια Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Με αυτόν τον τρόπο, νομιμοποιείται το «φακελάκι», ενώ δημιουργεί πολλά προβλήματα στο προσωπικό του νοσοκομείου λόγω της έλλειψης εξοπλισμού.

Επίσης, η ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μπορεί να αποτελεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο, αλλά μέχρι και αυτήν τη στιγμή δεν έχει υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από κάποιον ξένο φορέα, γεγονός που διαψεύδει όσα έλεγε ο Πρωθυπουργός στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου η ποιότητα εκπαίδευσης είναι αρκετά υψηλή συγκριτικά με νέους ανθρώπους που σπούδασαν στο εξωτερικό και για αυτό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται να είναι ο πυρήνας και να ενισχύεται συνεχώς.

Όσον αφορά τον τομέα της ασφαλείας, χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αποδεικνύει ότι δυσλειτουργεί, αποτελεί η υπόθεση στους Αγίους Αναργύρους με τη δολοφονία της 28χρονης κοπέλας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Βέβαια, πέρα από την ενδοοικογενειακή βία που υπάρχει και ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε ετεροχρονισμένα μια σειρά από μέτρα, υπήρξαν τους προηγούμενος μήνες ζητήματα οπαδικής βίας που οδήγησαν και αυτά σε θανάτους νέων παιδιών. Γίνεται αντιληπτό ότι οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ανθρώπων, την ψηφιοποίηση τους κράτους, αλλά και άλλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να επιλύσουν ολοσχερώς τα προβλήματα των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, εάν θέλει να αυξήσει το ποσοστό του, χρειάζεται να προβεί σε ρεαλιστικές λύσεις, ώστε οι Έλληνες πολίτες να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, χωρίς να επιζητούν τα αυτονόητα, όπως ασφάλεια και δικαιοσύνη.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.