18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ιστορίες με σκύλους» του Αλέξη Πανσέληνου

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ιστορίες με σκύλους» του Αλέξη Πανσέληνου


Της Μαρίας Κουλούρη,

Η ανθρώπινη ζωή και κοινωνία εξελίσσεται με τόσο γοργούς ρυθμούς που συχνά καταλήγει σε μια μονότονη ρουτίνα εργασίας και επιβίωσης. Ο έρωτας είναι αυτό το συναίσθημα που ανατρέπει τη ρουτίνα και προσφέρει στη ζωή ενθουσιασμό, χαρά, αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις, γι’ αυτό και αρκετοί άνθρωποι τον «αποφεύγουν» συνειδητά, ώστε να μην πληγωθούν. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου Ιστορίες με σκύλους του Αλέξη Πανσέληνου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, φαίνεται να ανήκουν στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων που αναλώνονται σε εφήμερες και επιφανειακές σχέσεις, μη θέλοντας να εμπλακούν σε «κοστοβόρες» καταστάσεις.

Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα από μια οικογένεια λογοτεχνών και διανοούμενων. Πατέρας του ήταν ο Ασημάκης Πανσέληνος, γνωστός διανοούμενος και συγγραφέας της Γενιάς του ’30, όπως και η μητέρα του, Έφη Πανσελήνου. Σπούδασε Νομική στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στο ναυτιλιακό δίκαιο. Εργάστηκε ως δικηγόρος έως το 1997, ενώ ως συγγραφέας κατέχει ευρύ έργο με πολυάριθμες διακρίσεις. Ανάμεσα στα έργα του συμπεριλαμβάνονται τα: Ιστορίες με σκύλους (1982), Η Μεγάλη Πομπή (1985), Ο Κουτσός άγγελος (2002), Μια λέξη, χίλιες εικόνες (2004) και Ελαφρά ελληνικά τραγούδια (2018), ενώ έχει τιμηθεί με αρκετές διακρίσεις, όπως το Β’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1985), το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κ. & Ε. Ουράνη) (2018) κ.ά. Επίσης, κατείχε και την Ελληνική υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Αριστείο 1997. Τέλος, μεταφράζει έργα από τα αγγλικά και τα γερμανικά, ενώ ζει και κατοικεί στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Πανσέληνος. Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Στέλιος Σγουράκης

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες, οι πρωταγωνιστές των οποίων μοιάζουν παραδομένοι στο κυνήγι του «επιφανειακού» έρωτα. Η πρώτη ιστορία με τίτλο «Η συμφιλίωση» έχει ως πρωταγωνίστρια τη Χλόη, μια κοπέλα 27 ετών που δουλεύει σε ασφαλιστική εταιρεία. Αναζητά τον εφήμερο έρωτα σε έναν προϊστάμενό της και αρκετά μεγαλύτερο από εκείνη άντρα, «στοιχειωμένη» από τα «φαντάσματα» των σχέσεων του παρελθόντος της. Η δεύτερη ιστορία με τίτλο «Το παραμύθιασμα» εξιστορείται από έναν άνδρα, του οποίου η ταυτότητα δεν μας δίνεται, που με τη συντροφιά δυο φίλων του, του «Σκύλου» και του «Αρκάου» επισκέπτονται το εξοχικό της κοπέλας του σ’ ένα ελληνικό νησί. Στο πλοίο γνωρίζονται με μια παρέα δύο νεαρών ζευγαριών και ο πρωταγωνιστής γοητεύεται από τη μια κοπέλα.

Η τρίτη ιστορία με τίτλο «Η εξαφάνιση της Μπέτσης» έχει ως πρωταγωνιστές τρεις δικηγόρους μέσης ηλικίας, τον Στέλιο Λαμπρινό, τον Μηνά Ρέστη και τον Πέτρο Κούβελα, καθώς και τη γραμματέα τους, μια κοπέλα 22 ετών, τη Βίψη. Η Βίψη έχει παράλληλο δεσμό και με τους τρεις άνδρες. Όταν χάνεται η «Μπέτση», η μηχανή του Μηνά, οι τρεις δικηγόροι γίνονται «ντετέκτιβ» για να ανακαλύψουν ποιος έκλεψε τη μηχανή. Η τέταρτη και τελευταία ιστορία με τίτλο «Καλοκαιρινός κινηματογράφος» έχει ως πρωταγωνίστρια μια κοπέλα νεαρής ηλικίας, το σπίτι της οποίας βρίσκεται δίπλα σ’ έναν θερινό κινηματογράφο. Με την παρέα της, τον Μιχάλη, τη Στέλλα και τον Αχιλλέα, παρακολουθούν εκεί ταινίες. Εκείνη διατηρεί κρυφά σχέση με τον Αχιλλέα, ο οποίος είναι παντρεμένος.

Το κοινό όλων των πρωταγωνιστών είναι πως κανένας τους δεν αναζητά την πραγματική αγάπη, αλλά «κυνηγούν» εύκολους και εφήμερους έρωτες, συχνά απαγορευμένους, οι οποίοι δεν τους προσφέρουν τίποτα παραπάνω από μια παροδική απόλαυση. Με αρκετή δόση χιούμορ και με απλή γραφή και αφήγηση, ο συγγραφέας περιγράφει την επιφανειακότητα των ανθρώπων στον τομέα του έρωτα και το πώς εκείνοι δρουν ως «άψυχα όντα», φέρνοντάς τους σε αντιδιαστολή με τους «περιπλανώμενους» σκύλους της πόλης, που αναζητούν τη φροντίδα και την αλληλεγγύη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.