17.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚαρύταινα: Η ανυπέρβλητη ομορφιά ενός γραφικού χωριού της Αρκαδίας

Καρύταινα: Η ανυπέρβλητη ομορφιά ενός γραφικού χωριού της Αρκαδίας


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Μέσα στην άγρια ομορφιά της Αρκαδίας, 54 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη και 20 χιλιόμετρα μακριά από τη Μεγαλόπολη, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, η Καρύταινα! Πιο συγκεκριμένα, η Καρύταινα, το ιστορικό αυτό χωριό, βρίσκεται χτισμένο σε έναν λόφο με 580 μ. υψόμετρο, αγκαλιασμένο από το μεσαιωνικό του κάστρο, όπου, σύμφωνα με πηγές, βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Βρένθη, εκεί που έλαβαν χώρα οι γιγαντομαχίες. 

Όπως θα καταλάβατε, η Καρύταινα διαθέτει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, ακόμα και από την αρχαιότητα, αφού επιλέχθηκε να αναφερθεί ως ένας τόπος που πρωταγωνίστησε σε μια σημαντική, μυθολογική σκηνή. Ήδη προαναφέρθηκε, όμως, και το μεσαιωνικό κάστρο που αγκαλιάζει το χωριό και αποτελεί ένα πανέμορφο αξιοθέατο. Χρονολογείται κατά τον 13ο αιώνα, κατά τη διάρκεια ηγεμονίας του Γοδεφρείδου Ντε Βριγιέρ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το στρατηγικό σημείο και το κατέστησε έδρα του, ενώ αποτέλεσε, γενικότερα, ένα από τα πιο σημαντικά φρούρια της Πελοποννήσου κατά τη Φραγκοκρατία, αλλά και κατά την Τουρκοκρατία. Ύστερα, κατά την επανάσταση του 1821, ο σπουδαίος οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οχύρωσε το κάστρο, έχτισε σπίτι και εκκλησία και το αξιοποίησε ως ορμητήριο του. Η θέα από το κάστρο κόβει την ανάσα, αφού παρέχει μια πανοραμική οπτική στην πεδιάδα της Μεγαλόπολης. 

Στην Καρύταινα, βρίσκονται και μερικές από τις ομορφότερες Βυζαντινές εκκλησίες της Πελοποννήσου, όπως το εκκλησάκι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο κάστρο, αφιερωμένο στην Παναγία, που έχει μείνει γνωστό ως «η εκκλησία του Κολοκοτρώνη», ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής του 16ου αιώνα την κεντρική πλατεία του χωριού, η εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο του 19ου αιώνα με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και ο ναός του Αγίου Αθανασίου, του πολιούχου, δηλαδή, του χωριού της Καρύταινας, που η μνήμη του τιμάται στις 17 Μαΐου. 

Ένα ακόμα ιστορικό αξιοθέατο είναι και το γεφύρι του Αλφειού. Πολύ κοντά στο χωριό, στον δρόμο προς τη Μεγαλόπολη, κάτω από το σύγχρονο γεφύρι βρίσκεται και το παλιό γεφύρι, 50 μέτρων, με έξι τόξα, που κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Χτίστηκε κι αυτό τον 14ο αιώνα, κατά τη Φραγκική περίοδο, ενώ ανακαινίστηκε κατά το 1440 από τον Μανουήλ Ραούλ Μελίκη. Επίσης, κατευθυνόμενοι προς το χωριό Ατσίχολο, θα συναντήσετε το εκθαμβωτικό φαράγγι του Λουσίου, αλλά και το παραδοσιακό γεφύρι του Ατσίχολου! 

Η Καρύταινα αποτελεί έναν διατηρητέο οικισμό, γεμάτο καταπράσινες ομορφιές στις οποίες φιλοξενούνται πολλά είδη πτηνών, με πιο χαρακτηριστικό από αυτά, τους βραχοτσομπανάκους, ένα ξεχωριστό πτηνό που έχει συνδυαστεί με τα βράχια της περιοχής και το κελάηδημά του ηχεί απ’ άκρη σ’ άκρη στο χωριό, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη πως γίνεται ένα με τη φύση, τη μαγεία και τις ομορφιές της. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: flickr.com / Φωτογράφος: Eleanna Kounoupa

Το ιστορικό αυτό χωριό, γνωστό και ως «Τολέδο της Ελλάδας», αποτελεί καταπληκτικό τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού τον χειμώνα μπορεί κανείς, με την ευκαιρία, να επισκεφθεί τα γύρω χωριά, όπου η άγρια αίσθηση του χειμώνα τους χαρίζει μια ξεχωριστή ομορφιά, ή το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, που δεν απέχει πολύ από το χωριό και να χαρεί τις διακοπές του με μια εξόρμηση στα χιόνια. Την άνοιξη, όλα ανθίζουν τριγύρω, οι ευωδίες θυμίζουν Πάσχα και το τοπίο μοιάζει παραδεισένιο. Το καλοκαίρι είναι γνωστό πως αν θες δροσιά τρέχεις προς το βουνό (!), αλλά εκτός αυτού, στο χωριό λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια. 

Κλείνοντας, η Καρύταινα, είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία, υπέροχα αξιοθέατα, φυσικά, αλλά και ανθρωπογενή. Για τη διαμονή σας εκεί, υπάρχουν πολλές επιλογές σε ξενοδοχεία και ξενώνες, ενώ για τη διατροφή σας, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του χωριού, υπάρχουν και οι πετρόχτιστες καφετέριες και τα εστιατόρια με τις ξεχωριστές, παραδοσιακές συνταγές, όπως το αρνί γιουβέτσι, το κοκορέτσι, ο λαγός κ.α. Ακόμα, μην ξεχάσετε να αγοράσετε και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, όπως τυροκομικά, ζυμαρικά, μέλι, αλλά και υφαντά για τα οποία είναι ξακουστές οι γυναίκες του χωριού. Αντικείμενα τα οποία θα σας θυμίζουν πάντοτε το μαγικό σας ταξίδι σε ένα γραφικό χωριό που, ούτως ή άλλως, θα σας μείνει αξέχαστο! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Καρύταινα, web-greece.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.