23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠαγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας»!

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας»!


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Αν το «βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», τότε το παιδικό βιβλίο είναι ο πρώτος καλός φίλος του ανθρώπου. Ιδιαίτερα σε μία εποχή, όπως η τρέχουσα, όπου η τεχνολογία κυριαρχεί ακόμη και στις μικρές ηλικίες, υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία. Γι’ αυτό και μια μέρα όπως η σημερινή, η οποία είναι αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο, είναι η κατάλληλη για να αποτελέσει την αφετηρία για τη διάπλαση νέων αναγνωστών.

Πριν από 219 χρόνια ήρθε στη ζωή ο αγαπημένος παραμυθάς πολλών γενιών, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με καταγωγή από τη Δανία. Ο Άντερσεν έγραψε μερικά από τα πιο αγαπημένα παραμύθια μικρών και μεγάλων, όπως τα Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα και το Κοριτσάκι με τα σπίρτα. Προς τιμήν του μεγάλου συγγραφέα, το 1966 το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα αποφάσισε ότι κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου θα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Μια γιορτή για την ανάγνωση των παιδικών βιβλίων.

Κάθε έτος ομάδες που εκπροσωπούν ένα κράτος φιλοτεχνούν μια αφίσα και δημιουργούν ένα μήνυμα για την αξία του παιδικού βιβλίου, για να διαδοθεί παγκοσμίως. Φέτος, την αφίσα ανέλαβε η ομάδα της Ιαπωνίας, ενώ το μήνυμα που φιλοδοξούν να περάσουν δια χειρός της συγγραφέα Eiko Kadono είναι: «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας! Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας». Το εικαστικό αποτέλεσμα είναι έργο της Nana Furiya.

Πηγή εικόνας: freepik.com / Δικαιώματα χρήσης: brgfx

Τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων πολλαπλά: πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του μικρού αναγνώστη, ανάπτυξη της φαντασίας του, κέρδος γνώσεων και διεύρυνση των οριζόντων του προς πάσα κατεύθυνση. Τα παιδικά βιβλία, ιδίως τα παραμύθια, είναι η καλύτερη επιλογή για να γνωρίσει ένα παιδί τα μονοπάτια της λογοτεχνίας, γι’ αυτό και η ανάγνωση αυτών από τους γονείς είναι το πρώτο βήμα για να την αγαπήσουν. Η μαγεία που συνοδεύει κάθε ιστορία ταξιδεύει τους λιλιπούτειους αναγνώστες και τους γεννά την επιθυμία να συνεχίσουν την ανάγνωση, ακόμη και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες! Φυσικά, στις μεγαλύτερες ηλικίες σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει και ο τομέας της Εκπαίδευσης, καθώς μέσω του σχολείου και των δράσεων που πραγματοποιούνται μπορούν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα βιβλία ακόμη περισσότερο, αφού πια είναι σε θέση να διαβάζουν μόνα τους. Για να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος, δηλαδή ένα παιδί να αγαπήσει το βιβλίο, δεν πρέπει να υπάρχει πίεση, αλλά με τα κατάλληλα έργα, που άπτονται των ενδιαφερόντων τους και είναι καλαίσθητα, θα λάβουν εκείνα τα ερεθίσματα που χρειάζονται.

Σε όλες τις χώρες, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου διοργανώνονται εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, πνευματικά κέντρα και αλλού, όπου οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι εκδότες, δηλαδή όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία δημιουργίας και έκδοσης ενός βιβλίου, παρουσιάζουν το έργο τους στα παιδιά, αναδεικνύοντας τα οφέλη της ανάγνωσης και προσκαλώντας τα στον μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.