21.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ήρωες» του Stephen Fry

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ήρωες» του Stephen Fry


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή,

Η ελληνική μυθολογία και οι ιστορίες των ηρώων της έχουν συναρπάσει το κοινό εδώ και πολλούς αιώνες. Αυτές οι διαχρονικές ιστορίες γενναιότητας, τραγωδίας και περιπέτειας συνεχίζουν να βρίσκουν «πρόσφορο έδαφος» στους αναγνώστες του σήμερα, προσφέροντας πλούσιες πληροφορίες για την αρχαία ελληνική παράδοση, και λειτουργώντας ως σύμβολα και πλούσιες πηγές έμπνευσης για τη λογοτεχνία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ο συγγραφέας του σημερινού βιβλίου Stephen Fry είναι ένα γνωστό όνομα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που μάς έχει εντυπωσιάσει πολλές φορές με την πολύπλευρη καριέρα του στην υποκριτική και τη συγγραφή. Ενώ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό κυρίως για τους υποκριτικούς του ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της ερμηνείας του Γκόρντον στην ταινία “V for Vendetta” και του αξέχαστου Στρατηγού Melchett στην κωμική σειρά “Blackadder”, ο Fry είναι, επίσης, ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας με πολλά ευπώλητα βιβλία. Ένα από αυτά είναι και αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα. Μετά τον «Μύθο», ο Fry επανέρχεται στην αγαπημένη του συνήθεια να αφηγείται με τον τρόπο του ιστορίες από την ελληνική μυθολογία – άλλωστε, είναι ένας συνεπέστατος φιλέλληνας, που έχει εκφράσει πολλές φορές απόψεις υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Το βιβλίο Ήρωες κυκλοφόρησε το περασμένο έτος για το ελληνόφωνο κοινό από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση του Πέτρου Γεωργίου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Stephen Fry. Πηγή Εικόνας: kathimerini.gr

Το δεύτερο βιβλίο της «σειράς» – ο όρος χρησιμοποιείται καταχρηστικά λόγω του κοινού θεματικού περιεχομένου, αλλά τα βιβλία είναι εντελώς αυτόνομα – στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στους ήρωες και τις πολλές αναζητήσεις τους. Για άλλη μια φορά, αυτές οι ιστορίες είναι όλες επανασυσκευασμένες για ένα σύγχρονο κοινό και περιλαμβάνουν μερικές αναφορές στην ποπ κουλτούρα. Στους Ήρωες, ο Stephen Fry ξεκινά οκτώ επικά ταξίδια, το καθένα με έναν διαφορετικό ήρωα από την ελληνική μυθολογία. Από τα τολμηρά κατορθώματα του Περσέα, που αποκεφαλίζει τη Μέδουσα και μάχεται με θαλάσσια τέρατα, μέχρι την τραγική μοίρα του Οιδίποδα, που εν αγνοία του εκπληρώνει μια σκοτεινή προφητεία.

Το βιβλίο χωρίζεται σε οκτώ ενότητες, η καθεμία από τις οποίες ασχολείται με έναν διαφορετικό ήρωα. Ο Fry επιλέγει να αφηγηθεί τις ιστορίες χωρίς να δίνει μεγάλη σημασία σε ορισμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες και συμβάντα. Αυτή η επιλογή μπορεί να ξενίσει έναν έμπειρο με τα θέματα της ελληνικής μυθολογίας αναγνώστη, αλλά σίγουρα ενδείκνυται για άτομα που δεν έχουν ξαναέρθει σε επαφή ή δε γνωρίζουν τόσο καλά αυτές τις ιστορίες. Οι πολύ γνωστοί μας ήρωες που θα ξανασυναντήσουμε στις σελίδες αυτού του βιβλίου είναι ο Περσέας, ο Ηρακλής, ο Βελλεροφόντης, ο Ορφέας, ο Ιάσονας, η Αταλάντα, ο Οιδίποδας και ο Θησέας. Στη συνέχεια, κάθε ενότητα αναπτύσσεται με υποενότητες, που αφορούν τις επιμέρους ιστορίες για τα κατορθώματα κάθε ήρωα. Ο Fry ήδη από την αρχή του βιβλίου μας λέει ότι θα μας συστήσει ήρωες που ίσως δε γνωρίζουμε, αλλά και ότι ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς. Πράγματι, οι ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας μιλούν για ανθρώπους που συγκρούονται έντονα με τη μοίρα και προσπαθούν, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι, να φτάσουν στους στόχους τους, βιώνοντας καταστάσεις που είναι μεν φανταστικές, αλλά μπορούν να παραλληλιστούν με προκλήσεις στη ζωή του καθενός μας στο σήμερα.

Πηγή Εικόνας: njcongress.wordpress.com

Η αφήγηση του Fry συνοδεύεται από το σήμα κατατεθέν του – το βρετανικό χιούμορ, που άλλοι λατρεύουν και άλλοι απλώς αγαπούν να μισούν, τις σύγχρονες αναφορές και τις γλωσσικές γνώσεις, προσθέτοντας βάθος, αλλά και φέρνοντας αυτές τις αρχαίες ιστορίες πιο κοντά στον σύγχρονο αναγνώστη. Παρά τις περιπλοκές της ελληνικής μυθολογίας, που συχνά μπορεί να ζαλίσει ακόμη και τους γνώστες της με την πλούσια γενεαλογία της, ο συγγραφέας καταφέρνει επιδέξια να δώσει σαν απόσταγμα στους αναγνώστες την ουσία του ταξιδιού κάθε ήρωα, καθιστώντας το βιβλίο ελκυστικό και ταυτόχρονα γεμάτο πληροφορίες για την ελληνική μυθολογία.

Οι Ήρωες είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά της ελληνικής μυθολογίας, καθοδηγούμενο με επιδεξιότητα από την εξυπνάδα και την ικανότητα αφήγησης του Stephen Fry. Είτε είστε έμπειρος ενθουσιώδης είτε νέος στον κόσμο των αρχαίων μύθων, αυτό το βιβλίο προσφέρει μια αναζωογονητική προοπτική σε διαχρονικές ιστορίες που συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κατανόησή μας για την ανθρώπινη εμπειρία. Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε: είναι σίγουρο ότι θα ψυχαγωγηθείτε και ίσως έρθετε πιο κοντά με τον «ήρωα» που βρίσκεται μέσα σας!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.