17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΗ σημασία της κλήτευσης των διαδίκων στην πολιτική δίκη

Η σημασία της κλήτευσης των διαδίκων στην πολιτική δίκη


Της Σταματίνας Βόντα,

Η κλήτευση των διαδίκων στην πολιτική δίκη αναφέρεται στην προσκλητήρια ενέργεια που γίνεται προς τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να συμμετάσχουν στη δίκη. Οι διάδικοι είναι οι πλευρές που συμμετέχουν στη δίκη και η κλήτευση τούς επιτρέπει να παραστούν, να προβάλουν τα επιχειρήματά τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Είναι μια σημαντική διαδικαστική προϋπόθεση που επιτρέπει την έναρξη και διεξαγωγή της δίκης. Συγκεκριμένα, η κλήτευση διαδίκων περιλαμβάνει την ειδοποίησή τους για την ημερομηνία και τον τόπο της δίκης, καθώς και τα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια της δικασίμου. Η κλήτευση ως θεσμός έχει το έρεισμά της στα δικαιώματα ακρόασης και διεξαγωγής δίκαιης δίκης των διαδίκων.

Είναι σημαντικό να τηρούνται οι προθεσμίες για την κλήτευση των διαδίκων, όπως προβλέπονται από τον νόμο. Για παράδειγμα, η προθεσμία για την κλήτευση των διαδίκων είναι εξήντα ημέρες πριν από τη συζήτηση, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ειδικότερες περιπτώσεις. Με λίγα λόγια και σύμφωνα με τα άρθρα 228 και 229 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η προθεσμία για την κλήτευση των διαδίκων είναι κατά κανόνα εξήντα (60) ημέρες, εάν, όμως, ο διάδικος που καλείται ή κάποιος από τους ομοδίκους διαμένει στο εξωτερικό ή είναι άγνωστης διαμονής, η προθεσμία αυξάνεται σε ενενήντα (90) ημέρες πριν από τη συζήτηση.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: towfiqu barbhuiya

Οι συνέπειες της εκπρόθεσμης κλήτευσης είναι ποικίλες. Ενδεικτικά, οι συνέπειες της εκπρόθεσμης κλήτευσης διαδίκων στην πολιτική δίκη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Απορριπτική απόφαση: Το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει το ένδικο βοήθημα ή μέσο λόγω έλλειψης εμπροθέσμου κλήσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής δε θα εξετάσει την υπόθεση στο βαθμό, στον οποίο ο εκπρόθεσμος διάδικος δεν έχει κλητευθεί σωστά.
  2. Αναβολή: Η εκπρόθεσμη κλήτευση διαδίκων μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή της δίκης, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον εκπρόθεσμο διάδικο να παραστεί στο δικαστήριο. Αυτό, όμως, συνεπάγεται περαιτέρω καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης και κατά συνέπεια της έκδοσης οριστικής απόφασης.
  3. Δικαστικά Έξοδα: Ο εκπρόθεσμος διάδικος μπορεί να υποχρεωθεί να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της αναβολής ή της απορριπτικής απόφασης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συνέπειες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το νομικό πλαίσιο και τις διατάξεις που ισχύουν στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως η διαφοροποίηση μεταξύ τακτικής διαδικασίας και ειδικών διαδικασιών ή διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων.

Συμπερασματικά, η τήρηση των προθεσμιών στη δίκη είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται η ομαλή λειτουργία του δικαστικού συστήματος, η προστασία των δικαιωμάτων των μερών και η αποφυγή καθυστερήσεων και παρατυπιών. Τέλος, η τήρηση των προθεσμιών συμβάλλει στην ασφάλεια του δικαίου και την αποτροπή ανεπιθύμητων επιπτώσεων, όπως η απόρριψη της αγωγής ή η απώλεια δικαιωμάτων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Νικόλαος Νίκας, Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας, 4η Έκδοση, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταματίνα Βόντα, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Σταματίνα Βόντα, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Προπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει πτυχία στην αγγλική, την ιταλική και την ισπανική γλώσσα. Η επαφή της με τον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών, ιδίως της Λογοτεχνίας, ξεκίνησε ήδη από νεαρή ηλικία. Ορισμένοι από τους συγγραφείς που ξεχωρίζει είναι ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι και ο Έριχ Φρομ. Η Κοινωνιολογία και η Ψυχολογία αποτελούν δύο επιστημονικούς κλάδους, τους οποίους προσπαθεί να μελετά στον ελεύθερό της χρόνο.