17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάWOW Festival: Οι γυναίκες του κόσμου έρχονται στο ΚΠΙΣΝ

WOW Festival: Οι γυναίκες του κόσμου έρχονται στο ΚΠΙΣΝ


Της Ματίνας Ναδάλη, 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το WOW Foundation, φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το WOW (Women of the World) Festival, τη μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου, αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα, θηλυκότητα και non-binary άτομο. Το τριήμερο 6, 7 και 8 Απριλίου, σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της επιστήμης ενώνονται στις αίθουσες του ΚΠΙΣΝ, προκειμένου να καταδικάσουν τα έμφυλα στερεότυπα και να κινητοποιήσουν σε έναν μαζικό αγώνα εναντίον τους. Τις ομιλίες και τα έργα τους πλαισιώνει μία σειρά από διαδραστικά εργαστήρια, workshop και συζητήσεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ωστόσο, δεν σταματά εκεί. Οι δράσεις της δεύτερης μέρας του festival ολοκληρώνονται μοναδικά με την ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών του έργου Prime Facie, της επιτυχημένης θεατρικής συγγραφέως και σεναριογράφου Suzie Miller. Μέσα από έναν συγκλονιστικό θεατρικό μονόλογο παρουσιάζεται η ιστορία μιας επιτυχημένης δικηγόρου, αντιμέτωπης με μία απόφαση που την καλεί να ιεραρχήσει τον πατριαρχικό χαρακτήρα των νόμων, το βάρος της απόδειξης και την προσωπική ηθική.

Το βράδυ της Κυριακής 7/4 επιφυλάσσει μία ακόμα έκπληξη, την προβολή του ντοκιμαντέρ Gloria: In Her Own Words, αφιερωμένου στην 89χρονη πλέον, εμβληματική φιγούρα του φεμινιστικού κινήματος Gloria Steinem. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις της, η ταινία αναδεικνύει τον συνεχή αγώνα της Αμερικανίδας ακτιβίστριας ενάντια στη γυναικεία χειραγώγηση και κακοποίηση.

Πηγή εικόνας: snfcc.org

Στις 8 Απριλίου, η πολυβραβευμένη Πολωνή μουσικός Hania Rani παρουσιάζει μία ανατρεπτική εμφάνιση, γεφυρώνοντας με τον δικό της μοναδικό τρόπο το χάσμα ανάμεσα στην pop και την κλασική μουσική. Η δημιουργική αυτή σύζευξη των, για πολλούς, ασύμβατων μουσικών ρευμάτων εκφράζει την άποψη της καλλιτέχνιδας ότι «τα πάντα μπορούν εύκολα να διαπλέκονται και να συμπλέκονται μεταξύ τους, να συνυπάρχουν», την οποία εμείς συμμεριζόμαστε, εντός και εκτός της μουσικής σκηνής.

Ακόμα, η Ρωσίδα καλλιτέχνης και πολιτική ακτιβίστρια Nadya Tolokonnikova έρχεται στο ΚΠΙΣΝ για μία μοναδική ομιλία, εκπροσωπώντας τη φεμινιστική ομάδα “Pussy Riot”, της οποίας είναι ιδρύτρια. Η έντονα επαναστατική δράση και ο θαρραλέος αγώνας για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών αποτέλεσαν την κατηγορία της τριετούς φυλάκισής της, αλλά, ταυτόχρονα, στάθηκαν και ως πηγή έμπνευσης για αμέτρητους αγώνες ενάντια στην αδικία και τα δεσμευτικά κατεστημένα. 

Προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 8 Απριλίου είναι μία ακόμα ομιλία, αυτήν τη φορά της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως Deborah Levi, που πρόκειται να εμβαθύνει σε ουσιαστικά θέματα αναφορικά με το γυναικείο φύλο, τη δημιουργικότητα και την ατομική ελευθερία, αφορμώμενη από τα βιβλία της πολυδιαβασμένης τριλογίας της Living Autobiography.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του festival, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την υπαίθρια εικαστική έκθεση της πρωτοποριακής γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά, που συνδιαλέγεται στενά με τον σκοπό και το περιεχόμενο της διοργάνωσης. Ευφάνταστα έργα που αποτυπώνουν τη θέση της γυναίκας μέσα στην εκάστοτε ιστορικοπολιτική πραγματικότητα, προβληματίζουν για τις περιοριστικές δεσμεύσεις και κινητοποιούν για την κατάρριψή τους, κοσμούν τους εξωτερικούς χώρους του πάρκου το τριήμερο του festival.

Πηγή εικόνας: snfcc.org

Τον διαδραστικό χαρακτήρα της διοργάνωσης ενισχύουν, παράλληλα, τα πολλαπλά πάνελ συζήτησης, που καλούν άτομα κάθε φύλου και ηλικίας να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες πάνω στο θέμα της διαφυλικής (αν)ισότητας και όχι μόνο. Τα μη-ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, ο σεξιστικός λόγος και ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός, η γυναίκα δημιουργός, εργαζόμενη, μητέρα και επιστήμονας είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες θέματα που πρόκειται να βάλουν «φωτιά» στις συζητήσεις στις αίθουσες της εθνικής βιβλιοθήκης.

Συνολικά, το WOW Festival είναι πολλά περισσότερα από μία ακόμα πολιτισμική εκδήλωση με κοινωνικό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, έξω από τα συνηθισμένα, μία δημιουργική προσπάθεια προς μία κοινωνία ισότιμη, ανθρώπινη και συμπεριληπτική που πρέπει όλοι –ανεξαρτήτως φύλου– να στηρίξουμε. Κλείνουμε, λοιπόν, έγκαιρα τα εισιτήριά μας και ετοιμαζόμαστε για ένα τριήμερο κόντρα στα στερεότυπα, τα ταμπού και τις διακρίσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πρόγραμμα Εκδηλώσεων WOW Athens 2024: Ένα φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα , snfcc.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ματίνα Ναδάλη
Ματίνα Ναδάλη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2005. Από τον Οκτώβριο του 2023 είναι φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, με ιδιαίτερη αγάπη για τα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων. Έχει πάθος για τα ταξίδια, είναι δίκαιη, φιλόδοξη και εργατική. Στον ελεύθερο της χρόνο, ασχολείται με τη πεζοπορία, τη μαγειρική και τον εθελοντισμό.