23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΟρλωφικά: Η αποτυχημένη απόπειρα των Ρώσων να ελευθερωθεί η Ελλάδα

Ορλωφικά: Η αποτυχημένη απόπειρα των Ρώσων να ελευθερωθεί η Ελλάδα


Του Ιουλίου Παπάζογλου,

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης μεταξύ 1739 (Συνθήκη του Βελιγραδίου) και 1768, δηλαδή τρεις δεκαετίες στις οποίες δεν ενεπλάκη ενάντια σε κανέναν από τους Ευρωπαίους αντιπάλους της. Η Ευρώπη παγιδεύτηκε σε δαπανηρές και αιματηρές συγκρούσεις, ενώ οι Οθωμανοί έμειναν έξω και αφιερώθηκαν στην οικονομία και την πολιτική, και στην ανοικοδόμηση της κοινωνικής και διοικητικής οργάνωσης. Αυτή η ειρηνική περίοδος έληξε στις 23 Οκτωβρίου 1768, όταν η Πύλη κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.

Αιτίες ήταν η επιθετική ρωσική εξωτερική πολιτική, η ρωσική παρέμβαση στην Κριμαία (που ήταν Οθωμανός υποτελής) και ο αγώνας για την εξουσία στην Πολωνία-Λιθουανία. Υπήρξαν ορισμένα χαμηλής σημασίας γεγονότα το 1768–69, καθώς και οι δύο πλευρές προετοιμάζονταν για μια μακρά εκστρατεία. Στο μεταξύ, Έλληνες αντάρτες ήταν έτοιμοι. Επιθυμώντας να αποδυναμώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να ιδρύσουν ένα φιλορωσικό ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, Ρώσοι απεσταλμένοι είχαν σταλεί στη Μάνη στα μέσα της δεκαετίας του 1760, με σκοπό να συνάψουν συμφωνία με τους ισχυρότερους τοπικούς στρατιωτικούς ηγέτες και ταυτόχρονα αξιόλογοι Έλληνες προσέγγισαν διάφορους Ρώσους πράκτορες, συζητώντας σχέδια για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Προετοιμάζοντας τον πόλεμο, Ρώσοι πράκτορες προώθησαν την ελληνική εξέγερση για να υποστηρίξουν στρατιωτικές ενέργειες στο βορρά. Ο Ρώσος λοχαγός πυροβολικού Γρηγόριος Παπαδόπουλος (ή Γεώργιος Παπασόγλου) – με ελληνική καταγωγή-, στάλθηκε στη Μάνη και συνεργάστηκε με τους αδελφούς Γρηγόρη και Αλεξέι Ορλώφ στις προετοιμασίες για μια ελληνική εξέγερση στον Μορέα κατά τη διάρκεια των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1769. Η οργάνωσή της τέθηκε υπό την κυριαρχία των αδελφών Ορλώφ, με αρχηγό του ρωσικού στόλου τον Αλεξέι.

Χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα την περίοδο των Ορλωφικών. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Η άφιξη του ρωσικού στόλου στη Μάνη τον Φεβρουάριο του 1770 σημείωσε την ίδρυση τοπικών ένοπλων ομάδων στη Μάνη και την Καλαμάτα. Ωστόσο, το μικρό ρωσικό εκστρατευτικό σώμα δεν μπόρεσε να πείσει ένα μέρος των ντόπιων Ελλήνων να πάρουν όπλα. Το ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό ήταν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο και αναπτύχθηκε αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων ηγετών. Μεταξύ των Ελλήνων που προσεγγίστηκαν ήταν ο Παναγιώτης Μπενάκης, αξιόλογος από την Καλαμάτα, ο τοπικός μητροπολίτης Άνθιμος και ο Κρητικός ναυτιλιακός μεγιστάνας Ιωάννης Βλάχος «Δασκαλογιάννης». Αρχικά σχηματίστηκε στρατός 1.400 ανδρών, αλλά πρόσθετη ενίσχυση Κρητών έφτασε τις επόμενες μέρες. Οι ελληνικές δυνάμεις χωρίστηκαν σε μεγάλες μονάδες (λεγόμενες λεγεώνες) με τη βοήθεια ενός μικρού αριθμού Ρώσων αξιωματικών και στρατιωτών. Η «Ανατολική Σπαρτιατική Λεγεώνα» στη Λακωνία, με 1.200 άνδρες, διοργανώθηκε από τον Π. Π. Ντολγκορούκοφ και επικεφαλής τον Γεώργιο (Γιωργάκη) Μαυρομιχάλη, ενώ η «Δυτική Σπαρτιατική Λεγεώνα» στη Μεσσηνία με επικεφαλής τον Γ. Μ. Μπάρκοφ και τον Αντώνιο Ψαρρό. Οι Έλληνες επαναστάτες είχαν αρχικά επιτυχία, και κατάφεραν να νικήσουν τις οθωμανικές δυνάμεις στη Λακωνία και την ανατολική Μεσσηνία στο νότιο Μορέα.

Η εξέγερση, όμως, απέτυχε να εξαπλωθεί αποτελεσματικά, έτσι τα φρούρια του Ναβαρίνου, της Μεθώνης και το διοικητικό κέντρο του Μορέως, η Τριπολιτσά (σημερινή Τρίπολη), παρέμειναν στα χέρια των Οθωμανών. Οι επαναστάτες κατάφεραν πράγματι να ελέγξουν το φρούριο του Μυστρά, όπου δημιούργησαν τοπική κυβέρνηση. Ο πληθυσμός της Κορίνθου ξεσηκώθηκε και άρχισε να πολιορκεί το κοντινό Ναύπλιο. Απειλήθηκε και η οθωμανική φρουρά της ακρόπολης της Μονεμβασιάς. Συνολικά 5.000 εθελοντές από τα νησιά του Ιονίου, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ενίσχυσαν, επίσης, τις επαναστατικές δυνάμεις στην Πελοπόννησο. Καταλήφθηκε και η Γαστούνη, ενώ η Πάτρα βρέθηκε υπό πολιορκία από τα ελληνικά τμήματα. Πρόσθετες εξεγέρσεις σημειώθηκαν γύρω από τις πόλεις του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου στην κεντρική Ελλάδα. Στις 12 Μαρτίου η δυτική λεγεώνα και ο ρωσικός στόλος άρχισαν να πολιορκούν το φρούριο της Κορώνης. Ωστόσο, μετά από έξι εβδομάδες η φρουρά δεν μπορούσε να καταληφθεί.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Γρηγόρης Ορλώφ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποκίνηση της εξέγερσης των Ελλήνων. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Τον Απρίλιο οι επαναστάτες κατάφεραν να καταλάβουν το φρούριο του Ναβαρίνου, ωστόσο η εξέγερση ήταν ήδη καταδικασμένη και ο ρωσικός στόλος εγκατέλειψε την περιοχή τον επόμενο Ιούνιο. Μόλις οι πρώτες ειδήσεις για την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία ελληνική εξέγερση έφτασαν στην οθωμανική πρωτεύουσα, ξέσπασαν τα πρώτα ανθελληνικά πογκρόμ σε διάφορες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένης της Σμύρνης. Με τη βοήθεια Ελλήνων νησιωτών, ο ρωσικός στόλος μπόρεσε να σημειώσει μια σημαντική νίκη εναντίον του Οθωμανικού Ναυτικού στη Μάχη του Τσεσμέ, αλλά αυτό δεν βοήθησε τον ελληνικό στρατό στον Μορέα. Καθώς οι Ρώσοι απέτυχαν να φέρουν τις δυνάμεις που υποσχέθηκαν, η εξέγερση σύντομα καταπνίγηκε. Οι ελληνικές ενισχύσεις από τη Μακεδονία και την περιοχή του Ολύμπου αντιμετώπισαν αντιδράσεις κατά την κάθοδό τους στον Μορέα και έτσι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τους επαναστάτες.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους πιο ικανούς στρατιωτικούς διοικητές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πρώην Μεγάλος Βεζίρης, ο Μουχσιντζάντε Μεχμέτ Πασάς, ανέλαβε τη διοίκηση της φρουράς στο Ναύπλιο και, αφού κάλεσε πολιτοφυλακές από ορισμένες βόρειες επαρχίες, συνέτριψε τη ρωσοελληνική αποστολή. στην Τριπολιτσά. Οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί μισθοφόροι που προσέλαβαν οι Οθωμανοί παρέμειναν στην Πελοπόννησο για αρκετά χρόνια μετά την καταστολή της εξέγερσης, εξαπολύοντας περιοδικά αντίποινα κατά των Ελλήνων, παίρνοντας έτσι τρομακτική εκδίκηση για τις χριστιανικές δυνάμεις που είχαν σφαγιάσει μουσουλμάνους αμάχους και κατέστρεψαν περιουσίες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Αναφερόμενοι από τον τοπικό ελληνικό πληθυσμό ως «Τουρκαλβανοί», αυτές οι δυνάμεις είχαν επίσης καταστρέψει πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου κατά την περίοδο 1769–70.

Στην Πάτρα σχεδόν κανείς δεν έμεινε ζωντανός μετά την Τουρκαλβανική εισβολή. Η πόλη του Μυστρά έμεινε ερειπωμένη και ο μητροπολίτης Ανανίας εκτελέστηκε παρόλο που έσωσε τη ζωή αρκετών Τούρκων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων Ελλήνων δολοφονήθηκαν από τις αλβανικές ομάδες, ενώ αρκετά παιδιά πουλήθηκαν σε σκλάβους. Σε εννέα χρόνια μετά την εξέγερση περίπου 20.000-30.000 ντόπιοι Έλληνες είτε υπέκυψαν είτε εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
  • Τάσος Αθ. Γριτσόπουλος (1967), Τα Ορλωφικά, Αθήνα: εκδόσεις Μνημοσύνη
  • Νίκος Β. Ροτζώκος (2007), Εθναφύπνιση και εθνογένεση, Ορλωφικά και ελληνική ιστοριογραφία, Αθήνα: εκδόσεις Βιβλιόραμα

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούλιος Παπάζογλου
Ιούλιος Παπάζογλου
Σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι στο τρίτο έτος και έχει επιλέξει την κατεύθυνση Ιστορίας. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Proficiency και τη γερμανική γλώσσα σε επίπεδο Β1.