17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜπορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνει η έκπληξη των Eυρωεκλογών;

Μπορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνει η έκπληξη των Eυρωεκλογών;


Της Άννας Βραϊμάκη,

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτική παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη αντιμετωπίζει αρκετές, αλλά και σημαντικές, δυσκολίες που αποτυπώνονται και δημοσκοπικά, αν αναλογιστεί κανείς τον κατηφορικό ρυθμό που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Interview, στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται πρώτη η Ν.Δ. με 28,5%, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 12,2%, ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ κυμαίνεται στο 10,5%. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse στις αρχές του μήνα έδειξε ισοπαλία μεταξύ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ η έρευνα της Marc κατατάσσει το κόμμα της Κουμουνδούρου στη δεύτερη θέση με ποσοστό 13,5% και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο 12,8%.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν τα γεγονότα σχετικά με την ψήφιση των νομοσχεδίων για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Όσον αφορά το πρώτο νομοσχέδιο, 11 Βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, γεγονός που έφερε ρήξη στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., που διαχρονικά χαρακτηρίζεται ως προοδευτικό.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι ο Παύλος Χρηστίδης, ειδικός εισηγητής για αυτό το θέμα, έδωσε τεράστια μάχη στο ελληνικό Κοινοβούλιο για υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, αλλά και να πείσει τους συναδέλφους τους. Ακόμα, για τα μη κρατικά ιδρύματα, οι Βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ήθελαν να «σπάσουν» τη γραμμή του κόμματος και να ψηφίσουν θετικά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, παρόλο που αντιμετωπίζει δυσκολίες τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην πολιτική του εκστρατεία, δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να πράξει με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να προσπεράσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να γίνει ο κυρίαρχος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την κεντροαριστερή παράταξη φαίνεται ότι η μάχη για τις Ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει, αφού από πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τους πρώτους υποψήφιους που θα δώσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Τα πρώτα επίσημα ονόματα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο είναι της Μαρίας Δαφέρμου που έχει το θεσμικό αξίωμα της Γραμματέως σε θέματα Ισότητας. Επίσης, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και η Όλγα Μαρκογιαννάκη Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα.

Βέβαια, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει σταματήσει τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, αφού κεντρικός στόχος του είναι η συχνή επαφή με τους Έλληνες πολίτες. Πριν από 10 μέρες επισκέφτηκε, για άλλη μια φορά, την Ορεστιάδα του Έβρου για να συζητήσει με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, που προκαλεί τεράστια προβλήματα τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην εγχώρια παραγωγική δύναμη του πρωτογενούς τομέα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως φαίνεται, ανοίγει ξανά τον διάλογο με τους πολίτες για καίρια ζητήματα όπως η οικονομία, η παιδεία και η κλιματική αλλαγή.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να κάνει την έκπληξη στις ευρωπαϊκές κάλπες και θεωρεί πως θα το πετύχει δίνοντας ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της μεσαίας τάξης, αλλά και των νέων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στη χώρα τους. Άραγε, ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να φέρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.