17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΣτο «πράσινο» η ευρωπαϊκή αγορά έπειτα από τα θετικά μηνύματα των Κεντρικών...

Στο «πράσινο» η ευρωπαϊκή αγορά έπειτα από τα θετικά μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών: Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να βρει τα «πατήματά» του


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Την εβδομάδα που μας πέρασε, το Χρηματιστήριο Αθηνών διέγραψε παρόμοια εναλλαγή της τάσης του με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ξεκίνησε ξανά (την Τρίτη) με μια σημαντική διόρθωση και έπειτα αντέδρασε, υπερκαλύπτοντας, μάλιστα, αυτήν τη φορά τις αρχικές απώλειες. Γενικότερα τον Μάρτιο, λόγω της απουσίας σοβαρής διόρθωσης για μεγάλο διάστημα και των συγκυριών που προκαλούν αύξηση της διακύμανσης, η ελληνική αγορά παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα και φαίνεται να δυσκολεύεται να αφομοιώσει τα υψηλά 13 ετών, δηλαδή τη ζώνη των 1.400 μονάδων.

Επιπλέον, η αυστηρότητα που παρουσίασε η Moody’s στην τελευταία αξιολόγησή της, διατηρώντας το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία των “junks”, σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα της JP Morgan στην πρόσφατη έκθεσή της, όπου ισχυρίστηκε πως η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη για αναβάθμιση και πως το ενδεχόμενο ένταξής της στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια θα αποτελούσε αρνητικό καταλύτη στην άνοδό της, ταρακούνησαν τη Λεωφόρο Αθηνών, που μέχρι τώρα είχε συνηθίσει να ακούει σχεδόν μόνο αισιόδοξα λόγια. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους αναλυτές, η μεσοπρόθεσμη τάση δεν αλλάζει. Σε τεχνικό επίπεδο, οι πρώτες βασικές στηρίξεις του Γενικού Δείκτη συνεχίζουν να βρίσκονται στο εύρος των 1.385 – 1.380 μονάδων. Ωστόσο, όσο δεν αδυνατεί να αφομοιώσει τις 1.400 μονάδες και να κινηθεί υψηλότερα, προς τις 1.430 μονάδες, πιθανότατα η τάση βραχυπρόθεσμα να αλλάξει. Βέβαια, ακόμα και σοβαρή διόρθωση να παρουσιαστεί, δεν σημαίνει πως είναι απαραιτήτως κακό, καθώς θα διαμορφωθούν ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις σε ελκυστικότερα επίπεδα και αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, το επενδυτικό κοινό εστίασε στις συνεδριάσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών (Federal Reserve, Τράπεζα της Ιαπωνίας, Τράπεζα της Αγγλίας και SNB), καθώς και σε ομιλίες αξιωματούχων. Το τελικό αποτύπωμα αποφάνθηκε θετικό, τονώνοντας περαιτέρω το κλίμα στην αγορά και ενισχύοντας οι προβλέψεις για περικοπές επιτοκίων εντός του καλοκαιριού. Ενδεικτικά, όσον αφορά την Ε.Κ.Τ., οι επενδυτές, πλέον, αναμένουν με πιθανότητα 90% (έναντι 80% που ήταν η προηγούμενη, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη) πως θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της έως τον Ιούνιο.

Την Καθαρή Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Ήπια πτωτικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει χαμηλότερα κατά 0,17%, στις 503,94 μονάδες. Με μικρές και οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. «Βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (-1,4%), ενώ στηρίξεις δόθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία (+0,9%).

Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ., Pablo Hernández de Cos, δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης μπορεί να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της από τον επερχόμενο Ιούνιο, βασιζόμενος στη μείωση που έχει καταγράψει ο πληθωρισμός το τελευταίο διάστημα.

Με σημαντική διόρθωση και «προσγείωση» κοντά στις 1.400 μονάδες έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αγορά επηρεάστηκε από την ετυμηγορία της Moodys, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής (15/3/2024), να διατηρήσει την αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο στο Ba1, δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.

Αρνητικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, λειτούργησαν και οι ισχυρισμοί της JP Morgan, η οποία ανέφερε πως η εισαγωγή του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές (κάτι που αναμένεται προσεχώς εντός του 2024 για πολλούς αναλυτές) θα έχει αρνητικό πρόσημο, καθώς, σε αυτό το σενάριο, θα καταγραφούν εκροές $ 1,8 δις. Παράλληλα, θεωρεί πως είναι απίθανη η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, προς το παρόν, διότι μόνο οι Εθνική, Eurobank και Ο.Π.Α.Π. τηρούν τα απαιτούμενα κριτήρια. Όπως υποστήριξε, αυτό το γεγονός, αν συμβεί, θα επιφέρει άμβλυνση στις επενδυτικές επιλογές και η χώρα θα αποτελεί την τελευταία ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ τώρα στις αναδυόμενες «μετράει» περισσότερο στα «μάτια» των επενδυτών.

Στα της συνεδρίασης, ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε υψηλά επίπεδα, ενισχυόμενος σημαντικά από το «πακέτο» αξίας € 36,8 εκατ. που αφορούσε την Aegean. Οι μεγαλύτερες πιέσεις προήλθαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ιδίως από τις Ο.Π.Α.Π., Πειραιώς και Jumbo (αποκοπή μερίσματος) που είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ η πτώση στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ήταν περιορισμένη.

Μικρή άνοδο σημείωσε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,26% στις 505,23 μονάδες. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση αυτών στην περιφέρεια που έκλεισαν οριακά πιο χαμηλά από το +1%. Στηρίξεις δόθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία (+1,2%), ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών (-0,5%). Γενικά, η εικόνα σε κλαδικό επίπεδο ήταν μεικτή.

Με επιφυλακτικότητα κινήθηκαν, γενικότερα, στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης οι επενδυτές, εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed (19/03 – 20/03), εστιάζοντας περισσότερο στην ομιλία του διοικητή, Jerome Powell, που θα δώσει μετά την ολοκλήρωσή της, ελπίζοντας να λάβουν κάποιο θετικό σήμα για την επιτοκιακή πολιτική στο κοντινό μέλλον.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας πήρε μια απόφαση ορόσημο για τη νομισματική πολιτικής της, να ανεβάσει το overnight επιτόκιο πολιτικής της από το -0,1% στο εύρος 0% με 0,1%. Έτσι, πραγματοποιώντας την πρώτη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 17 χρόνια, λήγει την εποχή των αρνητικών επιτοκίων, μιας ριζοσπαστικής απόφασης που έλαβε το 2016 στην προσπάθειά της να ανατρέψει την αποπληθωριστική τάση της οικονομίας. Επιπλέον, διέκοψε τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων και σταμάτησε την αγορά περιουσιακών στοιχείων χαμηλής ποιότητας, στο πλαίσιο «κανονικοποίησης» της πολιτικής της, καθώς ο πληθωρισμός και η κατάσταση στην οικονομία δείχνουν να έχουν ομαλοποιηθεί. Η τάση περιορισμού της (υπερβολικά) «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής της αναμένεται σταδιακά να επιφέρει αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, λόγω της ενδεχόμενης μελλοντικής προσέλκυσης κεφαλαίων στη χώρα και της ανατίμησης του γεν έναντι των υπόλοιπων επιφανών νομισμάτων.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,31% στις 1.403,47 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.417,28 μονάδων (-0,33%) και των 1.403,47 μονάδων (-1,31%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,46% στις 3.379,21 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,45%, πέφτοντας στις 1.202,53 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 181,6 εκατ., εκ των οποίων τα € 47,8 εκατ. ήταν 19 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 36,96 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση άνω του 3% για τις Ο.Π.Α.Π., Τράπεζα Πειραιώς και Jumbo. Σημαντικές ήταν, επίσης, και οι απώλειες άνω του 2% για τις Cenergy, Μυτιληναίος, Lamda, Σαράντης, ΕΛΧΑ, Motor Oil και Βιοχάλκο και άνω του 1% για τις Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Quest. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π., Ελλάκτωρ και Εθνική Τράπεζα.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Επιστροφή στο «πράσινο» με αξιοσημείωτα κέρδη παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παίρνοντας σημαντική ώθηση από την άνοδο του τραπεζικού κλάδου και ιδίως της Πειραιώς (+4,23%). Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε χαμηλότερα, αλλά ικανοποιητικά επίπεδα, ενισχυμένος αρκετά και από την αξία των «πακέτων» που αφορούσαν, κυρίως, τις 4 συστημικές τράπεζες. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση, αν και ακολούθησε την τάση, υποαπέδοσε έναντι της αγοράς.

Στα εταιρικά νέα, η Εθνική Τράπεζα συγκέντρωσε € 500 εκατ. από την έκδοση του νέου ομολόγου της τύπου Tier 2, διάρκειας 11,25 ετών με δικαίωμα ανάκλησης στα 6,25 χρόνια, έπειτα από την εντολή που έδωσε στις Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe, IMI-Intesa Sanpaolo, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Natixis να προχωρήσουν ως Joint Bookrunners στην έκδοση. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,875% (χαμηλότερα από αυτό που είχε οριστεί αρχικά) και οι προσφορές ξεπέρασαν τα € 1,8 δις.

Στα δημοσιονομικά νέα, ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ., σύμφωνα με ανακοίνωσή του, προχώρησε σε επανέκδοση κρατικών τίτλων € 250 εκατ., ωρίμανσης στις 15 Ιουνίου του 2028, μέσω δημοπρασίας, όπου η απόδοσή τους ανήλθε στο 2,85% και οι συνολικές προσφορές στα € 929 εκατ.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί και η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο Reuters, πως μέχρι το τέλος του 2024 το Τ.Χ.Σ. θα έχει αποεπενδύσει πλήρως από τις ελληνικές τράπεζες, με το Δημόσιο να αναμένει να επιτύχει «ρεκόρ εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις».

Μεικτή ήταν η εικόνα στην ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος, κλείνοντας στις 503,21 μονάδες. Τα πρόσημα στους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών ήταν μεικτά και οι μεταβολές μικρές, εκτός από τον γαλλικό CAC 40 (-0,48%) και τον ισπανικό IBEX 35 (+0,48%). «Βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος των οικιακών αγαθών (-1,3%), ενώ στηρίξεις δόθηκαν από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (+1,1%).

Η Cristine Lagarde, επικεφαλής της Ε.Κ.Τ., δήλωσε σε ομιλία της πως το τοπίο είναι ακόμη «θολό» για να παρθούν αποφάσεις για άμβλυνση της «σύσφιξης». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «όσον αφορά τα στοιχεία που διαμορφώνουν τις αποφάσεις μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα τον Ιούνιο… Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να συνεχίσουν να βασίζονται στα στοιχεία και θα γίνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με βάση τις νέες πληροφορίες που θα έχουμε».

Στα μακροοικονομικά νέα, στη Μ. Βρετανία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,4% (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021) τον Φεβρουάριο από 4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τον έδειχναν στο 3,5%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,02% στις 1.417,72 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.419,34 μονάδων (+1,13%) και των 1.402,44 μονάδων (-0,07%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,12% στις 3.416,97 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,06%, ανεβαίνοντας στις 1.227,26 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 140 εκατ., εκ των οποίων τα € 20,88 εκατ. ήταν 27 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 36,47 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 4,23% για την Τράπεζα Πειραιώς. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Ο.Π.Α.Π., Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank και άνω του 1% για τις Aegean, Motor Oil και ΕΛΧΑ. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,94% για τη Σαράντης και πέριξ του 1% για τις Lamda, Ελλάκτωρ και Cenergy.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Νέα ισχυρή άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ευνοούμενο και από το θετικό κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά, διατηρώντας το θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη συνεδρίαση και «πιάνοντας» ξανά τα επίπεδα των 1.430 μονάδων. Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα, λαμβάνοντας αρκετή ενίσχυση από τα «πακέτα» που αφορούσαν, κυρίως, την Εθνική και τη Eurobank. Αίσθηση έκανε η σημαντική υποαπόδοση του τραπεζικού κλάδου (+0,16%) έναντι της αγοράς. Ηπιότερη ήταν η ανοδική κίνηση και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Σημαντική άνοδο σημείωσε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει στις 509,96 μονάδες (νέο ιστορικό υψηλό). Ανοδικά κινήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας ο βρετανικός FTSE 100 (+1,88%) και ο ισπανικός IBEX 35 (+1,07%). Στηρίξεις δόθηκαν, κυρίως, από τον τεχνολογικό κλάδο (+3,2%) και τον εξορυκτικό τομέα (+2,6%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Ως καταλύτες στην άνοδο στάθηκαν οι αισιόδοξες δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών, οι θετικές οικονομικές προβλέψεις για εταιρείες τεχνολογίας και ημιαγωγών, καθώς και η ενίσχυση των τιμών των μετάλλων (που τόνωσαν τον εξορυκτικό κλάδο).

Ειδικότερα, το βράδυ της Τετάρτης, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, η Fed ανακοίνωσε πως θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και διατήρησε το σήμα για 3 μειώσεις εντός του 2024, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της. Ωστόσο, μείωσε τις εκτιμήσεις της από 4 σε 3 περικοπές για το 2025. Επίσης, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη από 1,4% σε 2,1% σε ετήσια βάση. Προς τα πάνω αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις της για τον δομικό πληθωρισμό, από 2,4% σε 2,6%. Όσον αφορά τα επίπεδα ανεργίας, για φέτος αναμένει το ποσοστό της να ανέλθει στο 4%, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψής της (4,1%).

Επιπλέον, στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας αποφασίστηκε τα επιτόκια να διατηρηθούν αμετάβλητα. Ο επικεφαλής της, Andrew Bailey, δήλωσε πως οι μακροοικονομικές μεταβολές της χώρας φαίνεται να ευνοούν το νομισματικό μέτωπο, ώστε να επέλθουν μειώσεις στα επιτόκια σε επόμενες συνεδριάσεις. Μάλιστα, χαρακτήρισε «λογικές» τις προβλέψεις της αγοράς για 2-3 περικοπές των επιτοκίων φέτος. Η SNB (Κ.Τ. της Ελβετίας) προχώρησε σε μη αναμενόμενη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (στο 1,5%), αποτελώντας την πρώτη μεγάλη Κ.Τ. που αμβλύνει τη «σύσφιξή» της.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,89% στις 1.430,35 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.433,5 μονάδων (+1,11%) και των 1.421,97 μονάδων (+0,30%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 3.453,92 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,16%, ανεβαίνοντας στις 1.229,27 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 132,8 εκατ., εκ των οποίων τα € 29,26 εκατ. ήταν 25 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 35,9 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,48% για τη Δ.Ε.Η. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Ο.Τ.Ε., Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo και άνω του 1% για τις Alpha Bank, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες πέριξ του 1% για τις Εθνική Τράπεζα και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο «κόκκινο» βρέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο σε στενό εύρος και μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι μεγαλύτερες πιέσεις προήλθαν από τον τραπεζικό κλάδο.

Στα σημαντικά της ημέρας, η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα πάνω τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες, ξεχωρίζοντας περισσότερο τη Eurobank και έπειτα την Εθνική, βασιζόμενη στην αυξημένη κερδοφορία τους και την ενισχυμένη θωράκισή τους. Παρά τις υψηλές τους αποδόσεις, συνεχίζουν να αποτελούν για τη γερμανική τράπεζα καλή –αλλά πλέον όχι και τόσο «φθηνή»– επενδυτική επιλογή.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, καθώς ο Stoxx Europe 600 μειώθηκε οριακά στις 509,64 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον γαλλικό CAC 40 (-0,34%). «Βαρίδια» αποτέλεσαν ο ταξιδιωτικός (-1,17%) και ο τεχνολογικός κλάδος (-0,7%). Μεικτά ήταν, εν γένει, τα πρόσημα στους κλάδους.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,36% στις 1.425,16 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.429,70 μονάδων (-0,05%) και των 1.423,75 μονάδων (-0,46%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,57% στις 3.434,21 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,95%, κλείνοντας στις 1.217,57 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 95,7 εκατ., εκ των οποίων τα € 4,97 εκατ. ήταν 10 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 23,6 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίος, Cenergy και Lamda. Αντίθετα, «άλμα» 7,25% σημείωση η Ε.ΥΔ.Α.Π. Ισχυρή ήταν και η άνοδος 3,28% για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις ΕΛΧΑ και Σαράντης και 1,08% για τη Βιοχάλκο.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,22%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,15%, ο FTSE Mid Cap υποχώρησε κατά 0,51% (κλείνοντας στις 2.406,49 μονάδες) και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,79%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,85%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.