17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑδικαιολογήτως απών

Αδικαιολογήτως απών


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή την Τετάρτη σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη που ψηφίστηκε μόνο από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κόστισε τη ζωή σε 57 πολίτες, προκάλεσε μία σύγκρουση μεταξύ της κυβερνώσας παράταξης και σύσσωμης της Αντιπολίτευσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, το κλίμα ήταν εκρηκτικό, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εγκαλούν την Κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τα όσα έλαβαν χώρα, αποδίδοντας τις ευθύνες μόνο σε ανθρώπινα λάθη.

Ένοχοι οι νεκροί μηχανοδηγοί και ο σταθμάρχης, καμία πολιτική ευθύνη… Η ανάληψη μία κυβερνητικής θέσης πρέπει να συνοδεύεται από αίσθημα ευθύνης που οδηγεί σε αντίστοιχες ενέργειες. Η Αντιπολίτευση οφείλει να επιτελεί τον ρόλο της και να καταγγέλλει τα όποια μελανά σημεία της εκάστοτε Κυβέρνησης. Αυτό που συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση είναι μία κατάσταση ατιμωρησίας δίχως όρια, ίδιον του ελληνικού κράτους, και ένας δεύτερος θάνατος των θυμάτων. Το «μπάζωμα» για το οποίο έγινε λόγος τις προηγούμενες εβδομάδες συνεχίζεται.

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη στα έδρανα της Βουλής. Πηγή εικόνας: news247.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η επιλογή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να απέχει από τη συζήτηση –τον εκπροσώπησε ο Μάκης Βορίδης– για να παραστεί στην τελετή παραλαβής τριών νέων πολεμικών ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου πυροδότησε έτι περαιτέρω την «εμπόλεμη» κατάσταση. Πρόκειται για ανειλημμένη υποχρέωση ή για φυγοπονία; Η κίνησή του αυτή υποδηλώνει κάποιο είδος ενοχής για το πόρισμα ή αδυναμία υπεράσπισης αυτού; Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλευτών της Ν.Δ., απέχοντας από τη διαδικασία και απαξιώνοντας το αίτημα για απονομή Δικαιοσύνης.

Τελικά, η ύπαρξη της Εξεταστικής Επιτροπής έχει ουσία; Βοηθά στην αποκάλυψη των ενόχων και στην απόδοση ευθυνών ή καταλήγει σε φιάσκο και στέκεται αρωγός στη χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος και την αδυναμία απονομής Δικαιοσύνης; Ή μήπως οι στόχοι των κομμάτων υπερβαίνουν τη λειτουργία της οποιασδήποτε εξεταστικής επιτροπής; Καλοδεχούμενες οι μεταρρυθμίσεις που βροντοφωνάζει η Κυβέρνηση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, όμως ίσως πια δεν αρκούν… Το μήνυμα του εκλογικού σώματος θα γίνει γνωστό σε λίγους μήνες, τόσο για το κυβερνών κόμμα όσο και για την Αντιπολίτευση. Μπορεί η Κυβέρνηση να χάνει, αλλά η Αντιπολίτευση δεν κερδίζει…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.