21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣε προεκλογικούς ρυθμούς!

Σε προεκλογικούς ρυθμούς!


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Λίγες εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές και όλα τα κόμματα προσπαθούν να απευθυνθούν σε όλα τα ακροατήρια για να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες ψήφους είναι δυνατόν. Ιδιαίτερα τα τρία μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., το καθένα για τους δικούς του λόγους, ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τις απώλειες ή και να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία που κατέκτησε μεγάλο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του 2023, αναμένεται να έχει μια φθορά, μιας και είναι στην Κυβέρνηση από το 2019 με τα θέματα της Ακρίβειας και των αγροτών να κοστίζουν σε δημοσκοπικό επίπεδο τουλάχιστον. Κάποιοι ψηφοφόροι φαίνεται να μετακινούνται προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που αυξάνει τα ποσοστά της, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παλεύει να κρατήσει τη δεύτερη θέση που φάνηκε να τη χάνει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάτι που, τώρα τελευταία έχει ανατραπεί. Κι αυτό, διότι παίζουν ρόλο τόσο η υπερπροβολή και η επιλογή «lifestyle» του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όσο και η ανεπάρκεια, η διχογνωμία και οι εσωτερικές «κόντρες» σε κάποια ζητήματα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι πολίτες, λοιπόν, θέλουν ξεκάθαρες προτάσεις, κάτι που η σημερινή Αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει, με αποτέλεσμα ο πήχης για τη δεύτερη θέση, να έχει πέσει στο 10%. Αυτό δεν είναι «επιτυχία» ούτε για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που είχε 17% ούτε για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του οποίου ο επικεφαλής, ζητούσε ισχυρό διψήφιο και «πανηγύριζε» για το 11% πριν από έναν χρόνο… Ειδικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει και την πίεση από τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου, που φαίνεται να φτάνει στο 3%, παίρνοντας ψήφους από το Κέντρο. Τα πράγματα δυσκολεύουν για το κόμμα με βάση τα δεδομένα στις πόλεις. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι εξακολουθούν οι Αρχηγοί των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως προς την καταλληλόλητα Πρωθυπουργίας, να έχουν μικρότερα ποσοστά από τα ίδια τα κόμματά τους. Είναι απορίας άξιο ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι σαν να μην εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι, τους επικεφαλής (σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις).

Πηγή εικόνας: tvxs.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Με μια σωστή κίνηση, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να απευθυνθεί στους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς -και όχι μόνο- ψηφοφόρους, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά μια συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση! Ο λόγος για την έντονη πληροφόρηση που υπάρχει ως προς την πιθανότητα να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης. Έγινε ευρύτερα γνωστός για την αναίτια δίωξη και την καταδίκη μέσα σε μια διαδικασία-παρωδία, που παρά το γεγονός ότι ο καταγγέλων ομολόγησε ότι πήρε χρηματικό ποσό με σκοπό την ψευδή κατάθεση, το δικαστήριο δεν την έλαβε υπόψιν. Είναι μια κίνηση που θα ενισχύσει τη σημασία που έχει το κράτος δικαίου και θα αναδείξει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, δεν θα χαθεί το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης! Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο τελικά, καταδικάστηκε η γείτονα χώρα και το καθεστώς του Ράμα για την απουσία του κράτους δικαίου. Αν, λοιπόν, επιβεβαιωθεί η πληροφορία και γίνει δεκτή η συγκεκριμένη εισήγηση, η Κυβέρνηση θα εναρμονιστεί με το ψήφισμα, περνώντας ουσιαστικά μηνύματα και για τη σημασία που έχει η Δικαιοσύνη στα ευρωπαϊκά κράτη.

Πριν το κλείσιμο να σημειωθεί ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ξέρει να «ελίσσεται» στις δύσκολες καταστάσεις, να προσαρμόζεται στα δεδομένα και να απευθύνεται με καλή επικοινωνιακή τακτική στους πολίτες, κάτι το οποίο είναι βασικό χαρακτηριστικό στην Πολιτική και λείπει σε μεγάλο βαθμό από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει και μια σοβαρή Αντιπολίτευση, κάτι που για πολλούς είναι ανέφικτο με βάση τα τωρινά δεδομένα. Το είδαμε τόσο την τετραετία 2019-2023, όσο και από το Φθινόπωρο του προηγούμενου έτους μέχρι σήμερα… Αποτελεί μεγάλο «στοίχημα» για όλο το πολιτικό σύστημα η επικράτηση των μετριοπαθών λογικών δυνάμεων. Ούτε η Νέα Δημοκρατία θέλει διαρροές στα δεξιά της, ούτε ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλουν να τους καπελώσουν δυνάμεις που φθάνουν, ενδεχομένως, μέχρι και την υπερσυντηρητική Δεξιά με ακραία στοιχεία και χωρίς ουσιαστικό πολιτικό λόγο.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Τέλος, η επανενεργοποίηση των αντανακλαστικών της Νέας Δημοκρατίας στην παραδοσιακή Δεξιά είναι γεγονός, την ίδια στιγμή που ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. παλεύουν για τη δεύτερη θέση, χρησιμοποιώντας -ενίοτε- και το «αριστερόμετρο». Ποιος θα κερδίσει τελικά; Αναμένουμε τις επόμενες δημοσκοπικές μετρήσεις, μα κυρίως, τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του τρέχοντος έτους!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Φρέντι Μπελέρης: υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ – Το σενάριο που εξετάζουν στο Μαξίμου, tomanifesto.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.