17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΔιέκοψε το σερί 7 θετικών εβδομάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Διέκοψε το σερί 7 θετικών εβδομάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Με ήπια διόρθωση ολοκλήρωσε, τελικά, την περασμένη εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, πιεζόμενο αρκετά από τον τραπεζικό κλάδο. Ξεκίνησε τη Δευτέρα με μια «βουτιά» 2,5%, αλλά έβγαλε στη συνέχεια αντίδραση, ειδικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης που ανέκτησε τη ζώνη πάνω από τις 1.400 μονάδες. Οι ανακοινώσεις των ισχυρών αποτελεσμάτων, που οδήγησαν και σε ανακοινώσεις των διοικήσεων για σημαντικά μερίσματα, σε συνδυασμό με τα deals που έχουν σημαδέψει την επικαιρότητα κράτησαν ενεργούς τους αγοραστές.

Από Δευτέρα θα γίνει ξεκάθαρη η βραχυπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την τριπλή λήξη παραγώγων, τη δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων από εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, την προσαρμογή της αγοράς μετά το placement της Πειραιώς και το rebalancing στον FTSE Russell, ενώ, παράλληλα, η αγορά ήταν εν αναμονή της ετυμηγορίας του Moody’s το βράδυ της Παρασκευής, γεγονότα που έφεραν έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δεν έδωσε ούτε σε αυτήν την επενδυτική βαθμίδα στο ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας το στο Ba1 με σταθερό outlook.

Η ευρωπαϊκή αγορά συνέχισε να χτυπάει ιστορικά υψηλά, επιβραδύνοντας, ωστόσο, τον ρυθμό της ανόδου της, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διατηρήσουν μια επιφυλακτική στάση λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει ακόμη στο μέτωπο του πληθωρισμού. Για το επικείμενο χρηματιστηριακό τριήμερο στο ραντάρ τους βρίσκεται η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας και της Fed. Οι traders τη δεδομένη στιγμή δίνουν πιθανότητα 60%, πλέον, στη Fed να ξεκινήσει της μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ πριν το βράδυ της Τετάρτης έδιναν πιθανότητα 67%. Το γεγονός που οδήγησε στην υποβάθμιση της πιθανότητας ήταν τα νέα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις Η.Π.Α., που απογοήτευσαν αγορά και αναλυτές. Εν γένει, τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με την πορεία του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα είναι σχεδόν ανάμεικτα, με συνέπεια να μην γίνεται ξεκάθαρη η κατάσταση στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Υπό ισχυρές πιέσεις βρέθηκε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες διοχετεύτηκαν σε όλο το ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 1.400 μονάδες, κινούμενος σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο. Ο ημερήσιο τζίρος έκλεισε σε υψηλά επίπεδα, ενισχυόμενος σημαντικά από την αξία των συναλλαγών που αφορούσαν την Πειραιώς, η οποία ανήλθε στα € 164 εκατ., εκ των οποίων τα € 100 εκατ. περίπου καταγράφηκαν στις τελικές δημοπρασίες.

Η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα για τη μετοχή της Πειραιώς (-1,33%) οφειλόταν στο ότι πολλοί επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους από τη μετοχή, ρίχνοντας την αξία της οριακά κάτω από την τιμή διάθεσης του placement. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ο τζίρος ενισχύθηκε σημαντικά στις τελικές δημοπρασίες, λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI, καθώς αυξήθηκε η βαρύτητα και το σταθμισμένο free float (το ποσοστό των μετοχών μια εισηγμένης σε χρηματιστήριο που διαπραγματεύονται δημόσια) της μετοχής της Πειραιώς, από 54,4% σε 81,4%.

Νέα θετική έκθεση δημοσιεύθηκε από την Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας bullish για τους τίτλους τους και ανεβάζοντας τις τιμές-στόχους για τις μετοχές τους, έπειτα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους για το 2023 και την παρουσίαση μεγαλύτερου PE rerating (de-rating) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Προς τα πάνω αναθεώρησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Ο.Π.Α.Π. η Optima Bank, από τα € 17,1 στα € 19,3 ανά μετοχή, διατηρώντας σύσταση αγοράς.

Επίσης, τα αποτελέσματα της Σαράντης για το 2023 δημοσιεύθηκαν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, στις οποίες παρουσίασε σημαντικό τζίρο και αρκετά ανεβασμένη κερδοφορία, που οδήγησε σε άνοδο του μερίσματος. Ενδεικτικά, ο τζίρος για το 2023 ανήλθε στα € 482,2 εκατ. (αύξηση κατά 8,3% από το 2022), τα E.B.I.T.D.A. στα € 61,6 εκατ. (αυξημένα κατά 35,3% από το 2022) και τα καθαρά κέρδη στα € 39,3 εκατ. (αυξημένα κατά 49,6% από το 2022).

Αρνητικά ξεκίνησε την εβδομάδα η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,35% στις 501,49 μονάδες. Πτωτικά και με μικρές μεταβολές κινήθηκαν και οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (+0,1%) και τον ισπανικό IBEX 35 (+0,2%). «Βαρίδι» αποτέλεσε ο τεχνολογικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2%, παρασυρόμενος, κυρίως, από τη «βουτιά» που παρουσίασαν μετοχές blue chips του κλάδου, όπως η BE Semiconductor (-8,9%) και η ASML (-4,2%).

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2,51% στις 1.391,26 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.427,71 μονάδων (+0,05%) και των 1.391,26 μονάδων (-2,51%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 2,68% στις 3.365,62 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,28%, πέφτοντας στις 1.202,7 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 291 εκατ., εκ των οποίων τα € 14,3 εκατ. ήταν 19 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 72,2 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» 5,04% σημείωσε η Motor Oil. Ισχυρή ήταν και η πτώση άνω του 4% για τις Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος και άνω του 3% για τις Eurobank, Δ.Ε.Η., Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή και Ο.Τ.Ε. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π., Cenergy, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Jumbo, Alpha Bank, Σαράντης, Coca Cola και άνω του 1% για τις Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα, Ο.Π.Α.Π., Lamda και Τράπεζα Πειραιώς. Καμία μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστήριου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Ακολούθησε τη ανοδική τάση της ευρωπαϊκής αγοράς την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς, όμως, σημαντική δυναμική, καθώς παρουσίασε αντιστάσεις στο ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων. Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα € 200 εκατ., εκ των οποίων τα € 60,5 εκατ. αφορούσαν την Τράπεζα Πειραιώς. Μεγάλη ήταν η ενίσχυση και από την αξία των «πακέτων» και ιδιαίτερα ενός, αξίας € 18,9 εκατ., που αφορούσε την Entersoft.

Τα αποτελέσματά της για το 2023 δημοσίευσε η Εθνική πριν το άνοιγμα του χρηματιστήριου, στα οποία παρουσίασε οργανικά κέρδη € 1,2 δις (υπερδιπλάσια από του 2022). Μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως η διανομή μερίσματος θα ανέλθει στο 25%-30% των κερδών. Deutsche Bank και Goldman Sachs ανέφεραν πως τα αποτελέσματα της Εθνικής ξεπέρασαν (αρκετά) τις προβλέψεις της αγοράς και η JP Morgan ανέφερε (για τις ελληνικές τράπεζες) πως «έρχονται περαιτέρω αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) λόγω καλύτερων καθαρών εσόδων από τόκους».

Επιπλέον, τα αποτελέσματά της ανακοίνωσε η Aegean, στα οποία εμφάνισε τζίρο € 1,69 δις (27% υψηλότερο από το 2022), E.B.I.T.D.A. € 400,4 εκατ. (46% αύξηση από το 2022) και καθαρά κέρδη € 168,7 εκατ. (58% αύξηση από το 2022).

Σημαντική άνοδο παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά, έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 1% στις 506,52 μονάδες (νέο ιστορικό υψηλό). Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Οι μεγαλύτερες στηρίξεις δόθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία (+2,3%) και τον τραπεζικό κλάδο (+2%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στις Η.Π.Α., ο οποίος ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,2% (ετήσια βάση) από το 3,1% τον προηγούμενο μήνα, οι προβλέψεις των αναλυτών έδειχναν ότι θα ήταν αμετάβλητος. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί της ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) διολίσθησε στο 3,8% (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021) από το 3,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προβλέψεις έδειχναν πως θα διαμορφωνόταν στο 3,7%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε, επίσης, κατά 0,4%.

Στα μακροοικονομικά νέα της Γηραιάς Ηπείρου, ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε τον Φεβρουάριο στο 2,5% (σε ετήσια βάση) από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%. Τα αντίστοιχα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού ήταν +2,7% (ετήσια βάση) και +0,6% (μηνιαία βάση)

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 1.395,86 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.400,07 μονάδων (+0,63%) και των 1.386,21 (-0,36%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 3.368,57 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,75%, πέφτοντας στις 1.193,62 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 202,45 εκατ., εκ των οποίων τα € 30,5 εκατ. ήταν 16 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 50,7 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,60% για τη Σαράντης. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Aegean και Coca Cola και άνω του 1% για τις Autohellas, Cenergy, Lamda, Εθνική Τράπεζα και Ο.Τ.Ε. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η πτώση 3,74% για τη Eurobank. Σημαντικές ήταν και οι απώλειες 1,36% για την Τιτάν.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ξανά την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την τάση της ευρωπαϊκής αγοράς, χωρίς, ωστόσο, να ανακτήσει τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, παρά μόνο να τις ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά. Μάλιστα, σε θετικό έδαφος κυμάνθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα, μονοπωλώντας, όμως, οι 4 συστημικές τράπεζες στη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς το 60% περίπου της συνολικής αξίας των συναλλαγών αφορούσαν αποκλειστικά αυτές.

Ο Ο.Π.Α.Π. και η Τιτάν ανακοίνωσαν τα ε\αποτελέσματά τους για το 2023. Για τον Ο.Π.Α.Π. τα καθαρά έσοδα προ εισφορών ήταν € 2,087 δις (αυξημένα κατά 7,7% από του 2022), τα E.B.I.T.D.A. διαμορφώθηκαν στα € 730 εκατ. (μειωμένα κατά 0,8% από το 2022) και τα καθαρά κέρδη για την εισηγμένη το 2023 ανήλθαν στα € 408,3 εκατ. (μειωμένα κατά 31,1% από του 2022). Για την Τιτάν, ο τζίρος ανήλθε στα € 2,547 δις (ενισχυμένος κατά 11,6% από το 2022), τα E.B.I.T.D.A. διαμορφώθηκαν στα € 540,3 εκατ. (αυξημένα κατά 63,1%, σημειώνοντας επίπεδα ρεκόρ) και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα € 268,7 εκατ. (αυξημένα κατά 145%).

Η U.B.S. επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της για τις την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναμένοντας αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 2,5% για το 2024 και διατηρώντας την αισιοδοξία της για τη μακροοικονομική πορεία της χώρας.

Δεύτερη ημέρα κερδών και για την ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άνοδο 0,2% στις 507,33 μονάδες (νέος ιστορικό υψηλό). Οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών ολοκλήρωσαν, επίσης, με θετικό πρόσημο, ξεχωρίζοντας ο ισπανικός IBEX 35 (+1,65%), με εξαίρεση τον γερμανικό DAX, ο οποίος έκλεισε με οριακές απώλειες. Οι σημαντικότερες στηρίξεις προήλθαν από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων.

Στα μακροοικονομικά νέα, το Α.Ε.Π. της βρετανικής οικονομίας επεκτάθηκε κατά 0,2% τον Ιανουάριο, ξεφεύγοντας από την τάση της συρρίκνωσης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα προτακτικά στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 3,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ αναμενόταν μείωση κατά 1,8%, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg. Στην Ε.Ε. η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2,1% τον Ιανουάριο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Τα παραπάνω στοιχεία θα λειτουργήσουν θετικά στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, καθώς αποτελούν μια ένδειξη πως πρέπει να επισπευσθούν οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,29% στις 1.399,87 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.407,68 μονάδων (+0,85%) και των 1.398,57 μονάδων (+0,19%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 3.375,78 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,34%, ανεβαίνοντας στις 1.197,64 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 176,7 εκατ. εκ των οποίων τα € 22,5 εκατ. ήταν 32 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 45,77 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 4,19% για τη Σαράντης. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 1% για τις Cenergy, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda και ΓΕΚ Τέρνα. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Motor Oil, Quest και Τιτάν.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών διαφοροποιήθηκε από την ευρωπαϊκή αγορά, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη άνοδο και ξεπερνώντας τις 1.400 μονάδες, παρά το υποτονικό ξεκίνημα με τις εναλλαγές στο πρόσημο. Τη διαφορά έκαναν οι μετοχές του ομίλου Τέρνα, της Motor Oil και της Μυτιληναίος, που πρωτοστάτησαν στην άνοδο. Ο ημερήσιος τζίρος ήταν για ακόμα μια φορά αρκετά υψηλός, με μεγάλο μέρος του -και συγκεκριμένα το 54% περίπου της συνολικής αξίας- να αφορά τις 4 συστημικές τράπεζες, ειδικά την Πειραιώς (το 25% του τζίρου περίπου). Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφερθεί πως η μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν ακολούθησε την κίνηση της αγοράς και έκλεισε αρνητικά (-0,22%).

Σύσταση “equalweight” και “hold” έδωσαν, αντίστοιχα, οι Morgan Stanley και η Deutsche Bank για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Επίσης, η πρώτη (αναλύτρια εταιρεία) έδωσε τιμή-στόχο στα € 8,7 και η δεύτερη στα € 8,8.

Αρνητικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,18% στις 506,40 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να παρουσιάζοντας στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε ο γαλλικός CAC 40 (+0,29%). «Βαρίδι» αποτέλεσε ο εξορυκτικός κλάδος, ενώ στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των καταναλωτικών ειδών. Εν γένει, η εικόνας στους κλάδους ήταν μεικτή.

Στα μακροοικονομικά νέα, στις Η.Π.Α. οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο ενισχύθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ αναμενόταν από τους αναλυτές αύξηση μόνο κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε άνοδο 1,6%, ενώ οι εκτιμήσεις έδειχνα 1,2%. Τα στοιχεία αυτά ταρακούνησαν και την αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις στους τίτλους αυξήθηκαν σημαντικά. Η εξέλιξη αυτή κάνει πιο απαισιόδοξες τις προοπτικές σχετικά με την εκκίνηση των μειώσεων των επιτοκίων από τη Fed φέτος τον Ιούνιο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,27% στις 1.417,64 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.417,64 (+1,27%) και των 1.397,23 (-0,19%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,29% στις 3.419,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,61%, ανεβαίνοντας στις 1.204,9 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 202 εκατ., εκ των οποίων τα € 26,9 εκατ. ήταν 26 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 45 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλιοποίηση, «άλμα» 7,23%, 5,82% και 5,72% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, αντίστοιχα. Ισχυρή ήραν και η άνοδος 3,40% για τον Μυτιληναίος. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Quest και Εθνική Τράπεζα και άνω του 1% για τις Ο.Τ.Ε., Jumbo, Σαράντης αι ΕΛΧΑ. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 1,38% για τη Cenergy.

Την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών διαφοροποιήθηκε ξανά από την τάση της ευρωπαϊκής αγοράς, συνεχίζοντας -με ηπιότερο ρυθμό- την άνοδο για τέταρτη σερί συνεδρίαση, χωρίς, όμως, να απουσιάζουν οι εναλλαγές στα πρόσημα και τα σκαμπανευάσματα. Ο ημερήσιος τζίρος βρέθηκε στα ύψη, λόγω του triple witching, δηλαδή της τριπλής λήξης παραγώγων, (που παραδόξως δεν επέφερε σημαντικές μεταβολές) και της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE Russell στις τελικές δημοπρασίες. Θετικά ξεχώρισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία υπεραπέδωσε της αγοράς με κέρδη οριακά υψηλότερα από 1%.

Στα μάκρο, η Τράπεζα της Ελλάδας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την άνοδο του Α.Ε.Π. το 2023 για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη από το 2,5% στο 2,3%, ενώ κράτησε σταθερές τις προβλέψεις της για το 2025 και το 2026 στο 2,5% και 2,3%, αντίστοιχα.

Υποχώρηση παρουσίαση η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,32% στις 504,80 μονάδες. Ήπια πτωτικά κινήθηκαν και οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση αυτών της περιφέρειας. «Βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος των οικιακών προϊόντων (-1,8%), ενώ στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (+1,5%). Εν γένει, μεικτή ήταν η εικόνα στους επιμέρους κλάδους.

Στα μακροοικονομικά νέα, στη Γαλλία ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε από την γαλλική στατιστική υπηρεσία από 3,1% στο 3,2%, λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 1.422,03 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.426,65 μονάδων (+0,64%) και των 1.414,64 μονάδων (-0,21%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 3.429,2 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,26%, κλείνοντας στις 1.207,99 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 359 εκατ., εκ των οποίων τα € 28,39 εκατ. ήταν 18 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 76,79 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 8,32% σημείωσε ο Σαράντης. Ισχυρή ήταν και η άνοδος 3,07% για την Cenergy. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2,90% για τη Δ.Ε.Η. και άνω του 1% για τις ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Lamda, Jumbo, ΕΛΧΑ και Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η πτώση 3,76% για την Ε.ΥΔ.Α.Π. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 1% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Quest, Aegean και Autohellas.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,35% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,63%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.