17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΜατέρα: Απόδραση στην αρχαία, πέτρινη πόλη της Ιταλίας

Ματέρα: Απόδραση στην αρχαία, πέτρινη πόλη της Ιταλίας


Της Μαριλίζας Μπάρκα,

Κρυμμένη σαν ακατέργαστο διαμάντι, η πόλη Ματέρα βρίσκεται στη γειτονική Ιταλία, κουβαλώντας πίσω της τεράστια ιστορία, αφού η φήμη που την ακολουθεί ότι εκεί κατοίκησαν οι πρώτοι Ιταλοί μέρα με τη μέρα μεγαλώνει περισσότερο. Μετρά 3.000 χρόνια και ακόμη και σήμερα προσελκύει έναν ικανοποιητικό αριθμό τουριστών, όχι, όμως, τόσο μεγάλο που να την κατατάσσει στους βασικούς προορισμούς της γειτονικής χώρας, αλλά τέτοιο ώστε να την προστατεύει από τον ακραίο τουρισμό. 

Στη Ματέρα θα θαυμάσετε την πανέμορφη παλιά πόλη, η οποία φιλοξενεί τις γνωστές πέτρινες σπηλιές Σάσσι, αμέτρητα σοκάκια, πολλές εκκλησίες και μοναστήρια. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός της Ματέρα, ένα από τα μέρη που δεσπόζει στην αρχαία πόλη και αποτελεί το πιο ξεχωριστό σημείο για να επισκεφθεί κανείς εκεί. Προσφέρει μια μαγική θέα από το καμπαναριό προς όλη την υπόλοιπη πέτρινη πόλη.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: Sean Pavone

Η πόλη παρότι δεν διαθέτει πολλά μουσεία, φιλοξενεί κάποια αρκετά ιδιαίτερα: το λαογραφικό μουσείο Mostra della Civilta Contadina, το Εθνικό Μουσείο που δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι επισκέπτες ευρήματα από την εποχή της προϊστορίας και το MUSMA, το μουσείο σύγχρονης γλυπτικής, στεγασμένο σε σκηνικό παλατιού που το καθιστά ακόμα πιο μοναδικό. Τα δύο πρώτα είναι χτισμένα πραγματικά μέσα σε πέτρα, αφού όπου κι αν κοιτάξει κανείς δεν θα δει τίποτα παραπάνω από κτίρια φτιαγμένα με πέτρα…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Casa Grotta, μια κατοικία μέσα σε σπηλιά που κατοικούνταν ως το 1960  και διασώζεται μέχρι σήμερα. Υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για να παρατηρήσουν οι επισκέπτες τα έπιπλα και τα εργαλεία στο εσωτερικό του χώρου και να πάρουν μία γεύση της εποχής εκείνης. 

Στη Ματέρα φιλοξενείται και το μοναστηριακό συγκρότημα Madonna delle Virtu, που οφείλει κανείς να επισκεφθεί, φθάνοντας εκεί. Γενικότερα, σε ολόκληρη την πόλη τα μοναστήρια και οι εκκλησίες που φιλοξενούνται αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης, χτισμένα μέσα σε πέτρα και σπηλιές, δίνοντας την αίσθηση ότι κουβαλούν τεράστια ιστορία μαζί τους. Στο εσωτερικό τους θα δει κανείς βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες που έχουν διατηρηθεί ανά τα χρόνια με τον καλύτερο τρόπο. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: Wirestock

Τα εστιατόρια με τα τοπικά και ethnic κρασιά, τις σπεσιαλιτέ και τα γλυκά σε συνδυασμό με την επιβλητική θέα μέσα από τους βράχους και τις σπηλιές, προσδίδουν στην ήδη υπάρχουσα ομορφιά της πόλης και εννοείται δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να τα έχετε δοκιμάσει. Σε κάθε γωνιά της πόλης  –και ιδιώς στην παλιά πόλη– υπάρχουν τέτοια καταστήματα, πάντα χτισμένα μέσα σε πέτρα. 

Στη Ματέρα για τις μετακινήσεις σας δε θα χρειαστεί αυτοκίνητο, ωστόσο ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί είναι οδικώς είτε από το Μπάρι είτε από τη Νάπολη. Ο δρόμος θα σας φανεί απίστευτος, αφού μόνο και μόνο από τη θέα το ταξίδι θα ξεκινήσει με τον ωραιότερο τρόπο!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ματέρα: Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός – Happy Traveller, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίζα Μπάρκα
Μαριλίζα Μπάρκα
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο. Παρέχει εθελοντικά υπηρεσία σε δημοτικό κάνοντας την πρακτική της. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο μαγειρεύει, διαβάζει και… ταξιδεύει.