17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤι θα γίνει στις Ευρωεκλογές;

Τι θα γίνει στις Ευρωεκλογές;


Του Δημήτρη Μάνδαλου,

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στην ψήφιση δύο Νομοσχεδίων, εκ των οποίων το ένα αφορούσε την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και το άλλο, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Με τις Ευρωεκλογές, όμως, να έπονται τον Ιούνιο, ποια είναι η γνώμη των πολιτών για την τρέχουσα Κυβέρνηση και κατά πόσο πρόκειται να μεταβληθεί το πολιτικό τοπίο στην Ευρωβουλή;

Από τη μια πλευρά, οι δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί αποδεικνύουν την κυριαρχία της Ν.Δ. και επιβεβαιώνουν ότι η τελευταία δεν έχει απέναντι της κανέναν πολιτικό αντίπαλο. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, μεγάλο ποσοστό των πολιτών κατακρίνει την Κυβέρνηση όσον αφορά τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα και την αδράνειά της στο να τα επιλύσει. Δημοσκόπηση της Metron Analysis έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα οδεύει προς μια λάθος κατεύθυνση. Επιπροσθέτως, το 65% έχει αρνητική γνώμη για την Παιδεία και πάνω από το 70% για την Ακρίβεια και την Εγκληματικότητα.

Η αρνητική εντύπωση των πολιτών και εν γένει των ψηφοφόρων για την Κυβέρνηση έχει κι άλλες προεκτάσεις. Η ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν υποστηρίχθηκε από τα παραδοσιακά στελέχη της Ν.Δ. (όπως ο Αντώνης Σαμαράς), έσπειρε τη διχόνοια και στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος αντίστοιχα. Ακόμη, η ψήφιση ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους φοιτητές, των οποίων η θετική γνώμη για τη Ν.Δ. έχει μειωθεί κατακόρυφα. Εκτός, βέβαια, από όλα αυτά, το 70% των πολιτών θεωρεί ότι η Κυβέρνηση έλαβε τα λιγότερα δυνατά μέτρα για την αντιμετώπιση της Ακρίβειας και ότι δεν θα οδηγηθούν ποτέ όλοι οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη όσον αφορά το έγκλημα των Τεμπών.

Πηγή εικόνας: in.gr

Όλα τα προαναφερθέντα γεγονότα είναι λογικό να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικότερα στις Ευρωεκλογές, που σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά αποχής από τις βουλευτικές και γενικότερα για το γεγονός ότι δημοσκόπηση έδειξε ότι το 40% των πολιτών δεν δηλώνουν βέβαιοι για το τι θα ψηφίσουν. Μπορεί στις προηγούμενες Εκλογές η Ν.Δ. να πήρε ποσοστό 33%, οι έντονες αντιδράσεις, όμως, των πολιτών αφήνουν περιθώριο για οποιαδήποτε ανατροπή ή έκπληξη.

Δεδομένης της κυριαρχίας της Ν.Δ., σημασία έχει πλέον η πολυπόθητη δεύτερη θέση. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα λάβει τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές. Μπορεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, να βγήκαν ενισχυμένοι από το Συνέδριο, αλλά τα πάντα δείχνουν την κυριαρχία του Νίκου Ανδρουλάκη στη δεύτερη θέση. Η πολιτική ομάδα του τελευταίου, μάλιστα, θεωρεί ότι το κόμμα θα κινηθεί σε ποσοστό της τάξεως του 15%, χωρίς να μένει ατάραχη για τη συσπείρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τα μη μεταβαλλόμενα ποσοστά που σημειώνει στις δημοσκοπήσεις.

Τέλος, η Ελληνική Λύση φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 10%, έχοντας, φυσικά, εισροές από διάφορα κόμματα, όπως η Ν.Δ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αν συνεχιστούν οι εισροές και το πολιτικό τοπίο δεν μεταβληθεί συθέμελα στο επόμενο χρονικό διάστημα, τότε δεν αποκλείεται η Ελληνική Λύση να σημειώσει ποσοστά που θα συζητηθούν.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάνδαλος
Δημήτρης Μάνδαλος
Γεννήθηκε το 2005 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Διεθνή Πολιτική και την περιβαλλοντική κρίση. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.