17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟι 50 αποχρώσεις της αριστεράς και το φιλελεύθερο κόμμα του Λοβέρδου

Οι 50 αποχρώσεις της αριστεράς και το φιλελεύθερο κόμμα του Λοβέρδου


Της Άννας Βραϊμάκη,

Βρισκόμαστε σχεδόν 3 μήνες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των Eυρωεκλογών και τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων βαδίζουν με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά τους.

Όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, έχοντας στις τάξεις της τον Αλέξη Χαρίτση και την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και την ομάδα του πρώην Υπουργού Οικονομικών του Ευκλείδη Τσακαλώτου, φαίνεται να υπάρχουν πιθανότητες ώστε να εκλέξει αντιπρόσωπο για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Αριστερά αγγίζει το όριο του 3-3,5%, αφήνοντας πίσω όλα τα άσχημα σενάρια που ήθελαν το συγκεκριμένο κόμμα στο 2,5%. Τα μέλη της Νέας Αριστεράς έχουν αρχίσει να έχουν ανάσες αισιοδοξίας από τα τελευταία αποτελέσματα καθώς βρίσκονται ακόμα στην αρχή της πολιτικής διαδρομής. Είναι πεπεισμένοι ότι, αφού έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους σε ζητήματα που αφορούν την παιδεία και την οικονομία και βλέποντας, παράλληλα, το αλαλούμ που επικρατεί στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-Π.Σ, ο κόσμος της αριστεράς θα τους δώσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, η ώστε να μεγαλώσει η αριστερή πολιτική τους παράταξη.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Με την αποδόμηση αμέσως μετά από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, δημιουργήθηκε και ένα άλλο κόμμα υπό την ηγεσία του Ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη. Στις 13 Φεβρουαρίου ο Πέτρος Κόκκαλης γνωστοποίησε το όνομα της κόμματος που θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές και πήρε την έγκριση από τον Άρειο Πάγο. Το όνομα της πολιτικής παράταξης είναι Κόσμος και τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του θα είναι η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η πολιτική που θα ασκήσει ο Πέτρος Κόκκαλης μαζί με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη και τη Μαρία Βασιλάκου είναι η αλληλεγγύη και η προστασία των δικαιωμάτων.

Ο Πέτρος Κόκκαλης αλλά και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης δεν αποκλείουν τις συνεργασίες με τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα, ώστε να ανατρέψουν τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή που τώρα θα ηγείται την πολιτική του παράταξη είναι να οικοδομήσουν ένα κόμμα που θα έχει σημαντικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας και ταυτόχρονα να προσελκύει νέο κόσμο.

Πέρα, όμως, από την αποδόμηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ, έχουμε και την ίδρυση του νέου κόμματος του πρώην Υπουργού και Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ανδρέα Λοβέρδου. Το κόμμα Δημοκράτες χαρακτηρίζεται ως λαϊκό, ψηφιακό, φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό. Η ανακοίνωση της ίδρυσης του έγινε από τον προσωπικό λογαριασμό του Ανδρέα Λοβέρδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που βρισκόταν στην ακριτική περιοχή του Έβρου.

Γίνεται αντιληπτό ότι η μάχη των Ευρωεκλογών θα είναι αρκετά δύσκολη για όλα τα πολιτικά κόμματα, επειδή το καθένα από αυτά έχει έναν διαφορετικό σκοπό. Τα τρία καινούρια κόμματα που αναφέραμε προηγουμένως χρειάζεται να παλέψουν προκειμένου να αγγίξουν την ελάχιστη βάση που είναι το 3 με 4%, ώστε να δικαιωθεί ο αγώνας τους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.