21.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΛεϊρία: Μία γεύση της πορτογαλικής ενδοχώρας

Λεϊρία: Μία γεύση της πορτογαλικής ενδοχώρας


Του Γιάννη Τζιβάνη, 

Η πόλη και δήμος της Λεϊρία βρίσκεται στην πορτογαλική ενδοχώρα, 115 χλμ. από τη Λισαβόνα. Η πόλη είναι άγνωστη σε όλους σχεδόν τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και σε πολλούς ακόμη κατοίκους της ίδιας της χώρας.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο μέγεθος κυρίως της πόλης, αφού ο πληθυσμός της αριθμεί 45 περίπου χιλιάδες κατοίκους. Οι κάτοικοι της πόλης ασχολούνται ως επί το πλείστον με επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα, εξαιρουμένου του ψαρέματος, καθώς η πόλη δε διαθέτει θάλασσα, παράδοξο για μια τυπική πορτογαλική πόλη. Αξιοσημείωτο για την πόλη της Λεϊρία είναι ότι ήταν μία από τις πόλεις που φιλοξένησε αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2004, διοργάνωση που έλαβε χώρα σε πορτογαλικό έδαφος.

Όπως είναι λογικό, η πόλη λόγω του μεγέθους της δεν ενδείκνυται για πραγματοποίηση ενός ολόκληρου ταξιδιού εκεί, είναι, όμως, μία πολύ καλή επιλογή για μονοήμερες εκδρομές από την Λισαβόνα καθώς η απόσταση τους με τα μέσα μεταφοράς δεν είναι μεγαλύτερη των 2 ωρών. 

Αδιαμφισβήτητα, το σημαντικότερο και πιο επιβλητικό αξιοθέατο της πόλης είναι το λεγόμενο κάστρο της Λεϊρία (Castelo de Leiria) που κοσμεί την πόλη, δίνοντας, συνάμα, τη δυνατότητα για παρατήρηση ολόκληρης της πόλης από ψηλά. Παράλληλα, άλλες επιλογές αξιοθέατων αποτελούν 2 από τις εκκλησίες της πόλης, ο ναός του Αγίου Παύλου, αλλά και ο αναγεννησιακής ομορφιάς καθεδρικός ναός της πόλης. Κλείνοντας με το κομμάτι των εκκλησιών, αξιοσημείωτο είναι και το μοναστήρι της Μπατάλια στα νότια της πόλης, ναός που αποτελεί μνημείο παγκόσμια κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: saiko3p

Παράλληλα, η πορτογαλική αυτή επαρχιακή πόλη διαθέτει και ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος για τους φιλόμουσους ταξιδιώτες, τα οποία είναι το μουσείο τέχνης της πόλης (Museu de Leiria), το μουσείο Mimo (Museu Da Imagem Em Movimento), το μουσείο ιστορίας αλλά και η βιβλιοθήκη της πόλης. Ταυτόχρονα, ενδείκνυται οπωσδήποτε μία βόλτα στις λίμνες και τα τρεχούμενα νερά της πόλης, αλλά και των περιοχών κοντά σε αυτή. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων επιλογών είναι το Lagoa da Ervedeira, και το Rio Lis.

Τέλος, θα λέγαμε ότι είναι έξυπνο να δοκιμάσει κανείς τοπικές σπεσιαλιτέ αλμυρές και γλυκές, καθώς τα προϊόντα και τα υλικά παρασκευής τους θα είναι πιο αγνά και φρέσκα λόγω του ότι παράγονται εκεί και χρησιμοποιούνται αμέσως χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθούν στα αστικά κέντρα. Αυτό θα κάνει τις παρασκευές νοστιμότερες και τη γεύση πιο «γλυκιά». Μην ξεχάσετε τελειώνοντας να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια της πόλης για να έχετε μια ευκολότερη και πιο ευχάριστη χώνεψη!!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Λεϊρία – Αξιοθέατα, tripadvisor.com, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Τζιβάνης
Γιάννης Τζιβάνης
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2002 και μεγάλωσε στο χωριό Πρόμαχοι, κοντά στην Αριδαία Πέλλας. Σπουδάζει στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τελειώνοντας τις σπουδές του θα ήθελε να ασχοληθεί με την αποκατάσταση και διατήρηση της πανίδας, εργαζόμενος σε κάποιο φορέα διαχείρισης. Στον ελεύθερο χρόνο του ακούει μουσική, περπατάει και βλέπει ταινίες μυστηρίου και αστυνομικές. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια και τα πάρτι.