23.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜεγάλο το βάρος της ευθύνης

Μεγάλο το βάρος της ευθύνης


Της Σόνιας Βαλαβανίδη,

«Μαμά θα αργήσω να φτάσω. Κοιμήσου». Και δεν έφτασε ποτέ. Ούτε κανένα από τα θύματα του επιβατικού τρένου της μοιραίας αμαξοστοιχίας. Οι ζωές τους σβήστηκαν σε μια στιγμή, εξαιτίας ενός… ανθρώπινου λάθους, όπως άφησαν να εννοηθεί οι άνθρωποι που μέσω της δικής μας ψήφου ανέλαβαν τα ηνία του κράτους. Και ενώ την 1η Μαρτίου του 2023 ξημέρωσε για τη χώρα μας μια μέρα πένθους, έναν χρόνο αργότερα τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Η πολιτική ηγεσία, ακολουθώντας την ίδια γραμμή, αποποιείται των ευθυνών της, οι συνθήκες στα επιβατικά τρένα δεν βελτιώθηκαν ούτε στο ελάχιστο, παρά τις υποσχέσεις, και οι χαροκαμένες οικογένειες αναζητούν μέχρι και σήμερα το γιατί και το ποιος ευθύνεται για αυτήν την τραγωδία.

Ποιος; Ένα ερώτημα που βασανίζει τις ψυχές των ανθρώπων που έμειναν πίσω. Εν μια νυκτί έχασαν παιδιά, αδέλφια, γονείς και κανείς ακόμη δεν έχει απαντήσει στα βασικά τους ερωτήματα. Το μπαλάκι των ευθυνών χοροπηδά από τα χέρια των πολιτικών στα χέρια της εταιρείας που διαχειρίζεται τα τρένα και στον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για την πορεία των τρένων το μοιραίο βράδυ. Μην ξεχνάμε πως είμαστε η χώρα των ανεύθυνων! Η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, δίχως ίχνος ενσυναίσθησης, στέκεται ως εμπόδιο και όχι ως αρωγός στη μάχη των γονιών που αναζητούν τη δικαίωση των αθώων ψυχών που χάθηκαν τόσο άδικα. Η απάντηση που τους δόθηκε μεταξύ άλλων; Χρόνιες παθογένειες! Απόλυτη ντροπή. Όταν αποτελείς κυβερνητική αρχή μιας χώρας και επικαλείσαι χρόνιες παθογένειες, πρέπει να παρέμβεις άμεσα για να πάψουν να χαρακτηρίζονται χρόνιες παθογένειες ή έστω να διασφαλίσεις την ασφάλεια των πολιτών σου. Ίσως, όμως, η κριτική πρέπει να απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας.

Η Δημοκρατία επιτάσσει ο λαός να εκλέγει τους αντιπροσώπους της. Επομένως, η εκάστοτε κυβέρνηση απεικονίζει σε μεγάλο ποσοστό την εικόνα του λαού. Πράγματι, αν κρίνει κανείς από την υπερψήφιση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες καταλαβαίνει πολλά. Δυστυχώς, οι πολίτες των Σερρών δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αφού τα προσωπικά τους συμφέροντα υπερτέρησαν της ανάγκης συσπείρωσης του ελληνικού λαού. Ψηφίζοντας τον άνθρωπο που λίγους μήνες πριν το δυστύχημα υπερασπιζόταν σθεναρά την ασφάλεια των τρένων, απεμπολούν κάθε προσπάθεια στήριξης των γονέων που από καθαρή τύχη δεν βρέθηκαν στη θέση τους. Κλείνοντας τα μάτια σε αυτήν την τραγωδία, κλείνουν τα μάτια και σε μια επόμενη τραγωδία, γιατί όταν δεν υπάρχει μια παραδειγματική τιμωρία, η ανευθυνότητα βρίσκει χώρο να παρεισφρήσει.

Πηγή εικόνας: Reuters.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Alexandros Avramidis.

Μέχρι και σήμερα η Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί. Γίνεται λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης και απομάκρυνσης ευθυνών από πολιτικά στελέχη. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός του μπαζώματος στο σημείο του δυστυχήματος, με στόχο την απόκρυψη στοιχείων. Και πάλι η ευθύνη του εντολοδόχου χάθηκε στα ψιλά γράμματα. Μετά τον σάλο που ξέσπασε, η Κυβέρνηση τονίζει πως το μπάζωμα πραγματοποιήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα και υπογραμμίζει την προσπάθεια εργαλειοποίησης των Τεμπών από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο Καραμανλής στην εξεταστική επιτροπή που διενεργήθηκε, με στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης, μα ουσιαστικά σημείωσε μηδέν εις το πηλίκο (άραγε γιατί;), τόνισε πως δεν υφίσταται καμία ποινική ευθύνη. Σύσσωμα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη Ν.Δ. για συγκάλυψη, για ασέβεια προς τα θύματα και για προσπάθεια απομάκρυνσης ευθυνών από τον τότε υπεύθυνο Υπουργό, κ. Καραμανλή. Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι η Ν.Δ. λειτουργεί ως προστατευτικός μανδύας για τον κ. Καραμανλή και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το τζάκι Μητσοτάκη προστατεύει το τζάκι Καραμανλή». Επίσης, ισχυρίστηκε πως, όταν γίνει Πρωθυπουργός, θα καταργήσει τη βουλευτική ασυλία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. απαιτεί να σταλεί όλη η δικογραφία στην εξεταστική επιτροπή και κατακεραυνώνει τη Ν.Δ. για τον τρόπο δράσης της.

Στη μαύρη επέτειο του ενός χρόνου, ως ελάχιστο φόρο τιμής, τα ονόματα των θυμάτων γράφτηκαν συμβολικά κοντά στο άγαλμα του άγνωστου στρατιώτη. Με συνοπτικές διαδικασίες τα ονόματα σβήστηκαν και πάλι κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη, γιατί «αυτοί είμαστε», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σόνια Βαλαβανίδη
Σόνια Βαλαβανίδη
Κατοικεί στον νομό Πιερίας. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται εθελοντικά στο κοινωνικό φροντιστήριο της πόλης της. Έχει παρακολουθήσει συνέδρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενό σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνία, γράφει ποίηση και διηγήματα, ενώ αγαπάει και το περπάτημα.