23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΗ καρδιά του Πολιτισμού χτυπά στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η καρδιά του Πολιτισμού χτυπά στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Ο μήνας Μάρτιος είναι εδώ και οι λάτρεις της έβδομης τέχνης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και φέτος το έργο διεθνών δημιουργών. Ο λόγος φυσικά για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο από το 1999 παρουσιάζει μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ.

Η νύμφη του Θερμαϊκού, φημισμένη για τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα προσελκύοντας αμέτρητους επισκέπτες, φιλοξενεί για μία ακόμη χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έχοντας αισίως φτάσει τις 25 διοργανώσεις, φέτος η 26η ανοίγει σήμερα τις πύλες της και θα βρίσκεται στον αέρα έως τις 18 Μαρτίου.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, ενώ, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, παρέχεται η δυνατότητα online παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας online.filmfestival.gr. Το πρόγραμμα των προβολών είναι ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς έχουν προγραμματιστεί για προβολή 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, από τις οποίες οι 112 θα κάνουν την πρεμιέρα τους.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει με την προβολή της ταινίας Πυροβόλησαν τον Πιανίστα του βραβευμένου με Όσκαρ Φερνάντο Τρουέμπα, ο οποίος, μάλιστα, θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο δημιουργός που φιλοτέχνησε την αφίσα της φετινής διοργάνωσης, έχει την τιμητική του, καθώς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα αναδειχθούν οι διάφορες πτυχές της καλλιτεχνικής του πορείας, ενώ, παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή Η καρδιά του ταύρου (working title) σε παραγωγή Onassis Culture, ένα φιλμ που σχετίζεται με την ευρωπαϊκή διαδρομή της παράστασης Εγκάρσιος Προσανατολισμός.

Περνώντας στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ, υπάρχει η κατηγορία Διεθνή που περιλαμβάνει 13 ταινίες, το Newcomers με 13 φιλμ, το Film Forward με 11 και το Immersive με 9 ταινίες. Όσον αφορά τα αφιερώματα, ένα αφορά τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Ευαγγελίδη, ο οποίος θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο, ενώ 33 ντοκιμαντέρ θα πλαισιώσουν το αφιέρωμα που τιτλοφορείται “Citizen queer”. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Podcast και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί σχετικές εκδηλώσεις.

Ένα Φεστιβάλ με μεγάλη παράδοση και πολυάριθμους επισκέπτες που δεν πρέπει να χάσει κανείς!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.