23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΣυναισθηματικά, αλλά αλλιώς

Συναισθηματικά, αλλά αλλιώς


Της Χρυσάνθης- Ίριδας Ανεμογιάννη,

Τι σημαίνει να βλέπουμε τα πράγματα συναισθηματικά;
Δηλαδή με τρόπο συναισθηματικό. Δηλαδή με βάση το συναίσθημα. Δηλαδή βασισμένοι σε μια ψυχική κατάσταση. Δηλαδή βασισμένοι σε εντυπώσεις που λαμβάνουμε από τις αισθήσεις. Δηλαδή με προσλαμβάνουσες από το εξωτερικό μας περιβάλλον. Δηλαδή με εντυπώσεις που δημιουργούν τα ερεθίσματα. Δηλαδή αποκτάμε γνώση και ευαισθησία ανάλογα με την ικανότητα αντίληψης και αξιολόγησής μας. Βασισμένοι σε ένα σύστημα αξιολόγησης και αντίληψης, που φυσιολογικά είναι ένα και κοινό για όλους, παρόλα αυτά δημιουργεί υποκειμενικές εμπειρίες.
Τελικά, όμως, τρέχουμε, γιατί φοβόμαστε ή φοβόμαστε, γιατί τρέχουμε;
Έχουμε ανάγκη ένα εκλυτικό ερέθισμα, το οποίο θα δημιουργήσει τη σωματική αντίδραση, για να αντιληφθούμε τελικά το συναίσθημα; Ή μήπως το ερέθισμα είναι ικανό από μόνο του να δημιουργήσει μια αισθητηριακή πληροφορία, η οποία θα προκαλέσει τελικά την αντίδραση;
Σε έναν κόσμο που ζει κεκλεισμένων των θυρών καμία θεωρία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Τα ερεθίσματα δεν έχουν μάθει να περνάνε μέσα από οπές και, έτσι, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι σημαντικό να αφήσουμε λίγο χώρο και για αυτά. Και αν δεν υπάρχει, να δημιουργήσουμε. Και αν δεν ξέρουμε, να μάθουμε. Τουλάχιστον, να προσπαθήσουμε.
Πηγή εικόνας: cartoonstock.com/ Δικαιώματα χρήσης: Mark Lynch
Και όπως μαθαίνουμε να αφήνουμε χώρο για τα ερεθίσματα, θα μάθουμε να αφήνουμε χώρο και για τους άλλους. Και έτσι όλοι θα έχουν λίγο χώρο να περάσουν. Από μπροστά μας, από δίπλα μας, από μέσα μας, από πάνω μας, από κάτω μας. Από κάπου γύρω μας. Και έτσι και εμείς δεν θα φοβόμαστε τους γύρω μας. Να μην μας πατήσουν, να μην μας σπρώξουν, να μην μας διώξουν, να μην σταθούν μπροστά μας και δεν μπορούμε να ακουστούμε.
Έτσι, θα υπάρχει λίγος χώρος για όλους. Να ακούσουν και να ακουστούν. Να χωρέσουν. Να υπάρξουν. Γιατί αυτό είναι κυρίως που μας φοβίζει. Το πού θα υπάρξουν οι άλλοι σε σχέση με εμάς και τους υπόλοιπους σε ένα σύνθετο περιβάλλον με πολλαπλά ερεθίσματα. Και ο στόχος είναι να χωρέσουν. Χωρίς κάτι να αναγκαστεί να αλλάξει και να τροποποιηθεί απλά και μόνο για να χωρέσει.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Γεννήθηκε στους Παξούς, όπου έζησε για μεγάλο διάστημα. Πλέον κατοικεί στο Ρέθυμνο για σπουδές στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στο τμήμα Ψυχολογίας. Έχει ταξιδέψει πολύ, κυρίως στο εξωτερικό, μιλάει τρεις γλώσσες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, χορεύει, τραγουδάει και ασχολείται με την μουσική εδώ και πολλά χρόνια, και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα.