17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαGstaad: Ταξίδι στις Ελβετικές Άλπεις

Gstaad: Ταξίδι στις Ελβετικές Άλπεις


Της Μαριλίζας Μπάρκα,

Λίγο πιο μακριά από τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, τις δύο πιο γνωστές πόλεις της Ελβετίας, υπάρχει άλλος ένας μικρός χειμερινός προορισμός, το Gstaad, στον οποίο συρρέουν κάθε χρόνο πλήθη τουριστών και διασήμων. Το Gstaad αφήνει μία αίσθηση σαγηνευτικού πλούτου στους επισκέπτες του, αφού παντού κυριαρχούν τα πολυτελή σαλέ, τα βραβευμένα εστιατόρια και τα πέτρινα ξενοδοχεία. Γι’ αυτό, οι τιμές στον προορισμό αυτό είναι αρκετά ανεβασμένες και η επίσκεψη στο χωριό αυτό καλό θα ήταν να γίνει σε εποχή που θα αποκαλούσαμε off – season. 

Τί είναι το τόσο μαγικό για αυτό το «απομονωμένο» χωριό της Ελβετίας; Θυμίζει σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι και καρτ ποστάλ, έχει το φόντο ενός αλπικού τοπίου και προσφέρει μια σπάνια ηρεμία μακριά από τα βασικά αξιοθέατα που, όπως είναι φυσικό, ως ένα σημείο κουράζουν και δεν προσφέρουν κάτι καινούριο. Ακόμη και η διαδρομή προς το Gstaad είναι μαγική, με το τρένο είτε από τη Γενεύη είτε από τη Ζυρίχη, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα με το χιόνι και τις Ελβετικές Άλπεις.

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: perreten

Το Gstaad δεν είναι για πολλές μέρες σίγουρα, αφού δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες, εκτός από το σκι που κυριαρχεί. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ξενοδοχείο – θρύλο στο κέντρο του χωριού για να το θαυμάσει για την πανέμορφη αρχιτεκτονική του, που έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και των καταστροφών. 

Στον κεντρικό δρόμο του Gstaad βρίσκονται, εκτός από πολυτελή μαγαζιά για αγορές, καφετέριες, εστιατόρια, αλλά και αγορές με φρέσκα αλλαντικά και τυριά απευθείας από την παραγωγή τους και οι πασίγνωστες ελβετικές σοκολάτες. Αν επισκεφθείτε το χωριό χειμώνα, εννοείται πως δεν πρέπει να χάσετε την Εβδομάδα Αερόστατου, ένα από τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα στον κόσμο που προσφέρει πολλές δραστηριότητες στο χιόνι, με έλκηθρα και άλματα. Εννοείται πως και την άνοιξη υπάρχουν πράγματα να δει και να κάνει κανείς, όπως το Φεστιβάλ Αεροναυτικής στο οποίο γίνονται πτήσεις με μπαλόνια. Η ηλιοφάνεια είναι αισθητή και τις μέρες του χειμώνα και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: istock.com / Φωτογράφος: PhillipMinnis

Το χωριό, επίσης, δίνει την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε ιστορικά κτίρια, σε εκκλησίες και στο παγοδρόμιο, για όσους δεν είναι αρκετά τολμηροί για να δοκιμαστούν στις πίστες του σκι. Στο Gstaad πραγματοποιούνται πτήσεις με ελικόπτερα για μία ξεχωριστή εμπειρία στον αέρα πάνω από τις Ελβετικές Άλπεις. Θα λέγαμε πως, όπως κάθε θέρετρο σκι, έτσι και εδώ υπάρχουν θερμαινόμενες πισίνες, εσωτερικές και εξωτερικές, και πολλές δραστηριότητες που μαρτυρούν τη χλιδή της περιοχής: γήπεδα του γκολφ και του τένις, τοίχοι αναρρίχησης και πολλά άλλα, τα οποία θα έχετε χρόνο να εξερευνήσετε και να θαυμάσετε. 

Σίγουρα μπορείτε να κάνετε και μια εκδρομή στη Ζυρίχη ή τη Γενεύη αν επιλέξετε το Gstaad για παραπάνω μέρες, αλλά είναι δυνατό να τις αξιοποιήσετε και όλες εκεί με ηρεμία, πολλές δραστηριότητες (όχι μόνο στο χιόνι), παραθερισμό στα σαλέ, ξεκούραση στην καρδιά των Άλπεων και βόλτες ανάμεσα στα έλατα και τη χιονισμένη πανδαισία του χωριού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Gstaad: Το κοσμοπολίτικο «χωριό» Ελβετίας, faysbook.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλίζα Μπάρκα
Μαριλίζα Μπάρκα
Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 2002. Σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στον Βόλο. Παρέχει εθελοντικά υπηρεσία σε δημοτικό κάνοντας την πρακτική της. Μιλάει πολύ καλά αγγλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο μαγειρεύει, διαβάζει και… ταξιδεύει.