19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣύγκρουση αλά παλαιά;

Σύγκρουση αλά παλαιά;


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Το ελληνικό πολιτικό τοπίο, από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, για σχεδόν 4 δεκαετίες, είχε διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από το δίπολο Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς τα εν λόγω κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία. Οι μάχες που δίνονταν εντός και εκτός του Κοινοβουλίου μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων και δημιουργούσαν ένα κλίμα πόλωσης. Όλα αυτά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Α. Παπανδρέου εισήγαγε το ελληνικό κράτος στη δίνη των Μνημονίων και οι πολίτες τιμώρησαν το κόμμα, αναζητώντας καταφύγιο σε άλλους σχηματισμούς και μέσω της ανόδου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο δεύτερος πόλος άλλαξε.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω της διαρκούς αποδυνάμωσης και διάσπασης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μετά την ήττα στις Εκλογές, την παραίτηση του Τσίπρα και την αλλαγή της ηγεσίας. Φυσικά, η άνοδός της πράσινης παράταξης στη δεύτερη θέση αποτελεί ένα μικρό βήμα για την επιστροφή του στις παλιές καλές εποχές, όμως η διαφορά που καλείται να καλύψει προκειμένου να πλησιάσει σε ποσοστά το κυβερνών κόμμα είναι μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. στρέφει πλέον τα βέλη της προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεδομένης της ανόδου που έχει σημειώσει και θεωρώντας ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σύντομα θα απωλέσει τον τίτλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Ζάχος Γιώργος / ΙΝΤΙΜΕ

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από την πλευρά του, επιθυμώντας να επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως έχει δηλώσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφενός αντιπαρατίθεται στην πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, λόγου χάρη σχετικά με το ζήτημα των αγροτών ή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αφετέρου επιδιώκει να κερδίσει, μεταξύ άλλων, τον χώρο του Κέντρου, στον οποίο έχει διεισδύσει η γαλάζια παράταξη από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ν.Δ., από την άλλη, παρά τη φθορά που έχει υποστεί εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών σε κάποια ζητήματα, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της και απολαμβάνει ακόμη την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς δεν έχει βρεθεί ένας αντίπαλος που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι και να διεκδικήσει τα κεκτημένα της. Επιχειρώντας να αποκρούσει τα επιχειρήματα που καταθέτει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τα πεπραγμένα της, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πράσινο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.». Σύντομα θα δούμε αν θα καταφέρει να επωφεληθεί από τις «τρικυμίες» που βιώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης στην οποία αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στη δεύτερη θέση, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων θα ενταθεί, με σκοπό να πετύχουν αμφότεροι τους στόχους τους. Πάντως, δεν πρέπει καμία από τις δύο πλευρές να λησμονήσει το γεγονός ότι η δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι μεγάλη, καθώς και ότι η λογική της «χαλαρής ψήφου» μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους. Όπως και ότι η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος: η απουσία ισχυρού αντιπάλου μπορεί να πληγώσει τελικά τη Ν.Δ., σε περίπτωση που θεωρεί ότι παίζει μπάλα μόνη της, ενώ και η βεβαιότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την κατάληψη της δεύτερης θέσης ενδέχεται να μην ευοδωθεί.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.