23.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαMAC και ΙP Adress: Εσύ γνωρίζεις τις διαφορές και τη λειτουργία τους;

MAC και ΙP Adress: Εσύ γνωρίζεις τις διαφορές και τη λειτουργία τους;


Της Νάσιας Κουτσούνη,

Σε μια εποχή που ο περισσότερος κόσμος ασχολείται, είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά, με την τεχνολογία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι δυο βασικές διευθύνσεις δικτύων. Σημαντικό παράγοντα στην επικοινωνία των συσκευών σε ένα δίκτυο αποτελούν οι διευθύνσεις IP (Internet Protocol) και οι διευθύνσεις MAC (Media Access Control). Αν και και οι δύο αυτές διευθύνσεις εξυπηρετούν παρόμοιους σκοπούς –την αναγνώριση και τη δρομολόγηση των δεδομένων– έχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Σκεφτείτε την IP και τη MAC ως ένα δυναμικό ντουέτο του διαδικτύου, όπως ο Batman και ο Robin, αλλά με λίγο περισσότερη τεχνολογία και λιγότερα κοστούμια με κάπα. Ο MAC, ο ήρωας με τη μοναδική του διεύθυνση, είναι σαν τον Batman –αξιόπιστος, σκοτεινός και πάντα έτοιμος να βγει στο προσκήνιο. Ο IP, από την άλλη, είναι σαν τον Robin –λαμπερός, με πολυχρωμία και πάντα έτοιμος να προσθέσει λίγη διασκέδαση στην επικοινωνία. Σε αυτό το άρθρο, θα αποκαλύψουμε τα κόλπα και τις ατραξιόν τους στον κόσμο του διαδικτύου, με έναν πιο αστείο τρόπο. Έτοιμοι να ρίξουμε μια ματιά πίσω από το «υπερπέραν»; Ας ξεκινήσουμε την περιπέτεια!

Κάθε συσκευή που συμμετέχει σε ένα δίκτυο, είτε πρόκειται για υπολογιστή, smartphone, εκτυπωτή ή οτιδήποτε άλλο, έχει μια μοναδική διεύθυνση IP για να επικοινωνεί. Η IP address αποτελείται από μια σειρά αριθμών που διαχωρίζονται με τελείες. Για παράδειγμα, μια τυπική διεύθυνση IP μπορεί να είναι κάτι σαν “192.167.1.1”.

Πηγή εικόνας: Pinterest / TeePublic

IP Adress

Οι IP διευθύνσεις διαιρούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις IPv4 και τις IPv6. Οι IPv4 χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελούνται από μια σειρά 32-bit αριθμούς, ενώ οι IPv6, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη διευθύνσεων των IPv4, αποτελούνται από μια σειρά 128-bit αριθμούς και προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο χώρο διευθύνσεων.

Η διεύθυνση IP χρησιμοποιείται για την αναγνώριση και τη δρομολόγηση των πακέτων δεδομένων μέσα σε ένα δίκτυο. Όταν ένα πακέτο δεδομένων στέλνεται από μια συσκευή, περιλαμβάνει τόσο τη διεύθυνση IP του παραλήπτη όσο και τη διεύθυνση IP του αποστολέα. Αυτό επιτρέπει στους δρομολογητές και άλλες συσκευές στο δίκτυο να ξέρουν πώς να προωθήσουν το πακέτο στον προορισμό του.

Επιπρόσθετα, η IP address μπορεί να είναι στατική ή δυναμική. Μια στατική IP παραμένει σταθερή με τον χρόνο και συνήθως ανατίθεται μόνιμα σε μια συσκευή, ενώ μια δυναμική IP μπορεί να αλλάξει κάθε φορά που η συσκευή συνδέεται στο δίκτυο.

Πηγή εικόνας: Pinterest / Levelup.git

MAC Adress

Η MAC address (Media Access Control address) είναι μια μοναδική διεύθυνση που ανατίθεται σε κάθε δικτυακή συσκευή από τον κατασκευαστή. Αποτελείται από μια σειρά αριθμών και γραμμάτων και συνήθως εκφράζεται με τη μορφή έξι ζευγών δύο χαρακτήρων, όπως για παράδειγμα “00:1A:2B:3C:3D:6E”.

Η MAC address είναι μοναδική για κάθε συσκευή σε οποιοδήποτε δίκτυο, διαφέροντας από την IP address που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη σύνδεση σε διαφορετικά δίκτυα. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη για την αναγνώριση και τη δρομολόγηση των δεδομένων σε ένα τοπικό δίκτυο.

Η MAC address χρησιμοποιείται, κυρίως, στο επίπεδο του δικτύου του μοντέλου OSI, ενώ η IP address λειτουργεί σε υψηλότερο επίπεδο (επίπεδο διαδικτύου). Αυτό σημαίνει ότι η MAC address χρησιμοποιείται για τη μετάδοση δεδομένων μέσα στο ίδιο το δίκτυο, ενώ η IP address χρησιμοποιείται για τη δρομολόγηση δεδομένων μεταξύ διαφορετικών δικτύων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η MAC address δεν είναι εύκολα αλλοιώσιμη ή μεταβαλλόμενη, ενώ η IP address μπορεί να αλλάξει είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα, ανάλογα με τη ρύθμιση του δικτύου μας.

Με όλες αυτές τις διαφορές που αναλύσαμε παραπάνω, οι διευθύνσεις MAC και IP μας φέρνουν σε ένα σημείο: τον καθορισμό της καθημερινής μας διαδικτυακής περιπέτειας. Είτε είστε ο “MACgyver” που διαχειρίζεται τις συσκευές με επιδεξιότητα είτε κάποιος “hIP-ster” που διευθύνει την επικοινωνία με στυλ, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι πίσω από κάθε διεύθυνση υπάρχει μια τεράστια τεχνολογία –και  ατελείωτα memes και παιχνίδια λέξεων. Οπότε, αφού κατανοήσαμε μαζί τις έννοιες των διευθύνσεων αυτών, μπορείτε να συνεχίσετε να περιπλανιέστε στον κόσμο του διαδικτύου. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας καφέ και…cookies!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • What’s the difference between a MAC address and IP address?, techtarget.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νάσια Κουτσούνη
Νάσια Κουτσούνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ασχολείται με το κομμάτι του software. Της αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια, η μουσική και η φωτογραφία.