21.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΘετικά έκλεισε το Χ.Α. παρουσιάζοντας σημάδια συσσώρευσης: Υποαπέδωσε έναντι της ευρωπαϊκής αγοράς

Θετικά έκλεισε το Χ.Α. παρουσιάζοντας σημάδια συσσώρευσης: Υποαπέδωσε έναντι της ευρωπαϊκής αγοράς


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

«Έσπασε» τις αντιστάσεις των 1.415 μονάδων τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών και ξεκίνησε το χρηματιστηριακό πενθήμερο με σημαντικά κέρδη, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για σημάδια συσσώρευσης. Διέγραψε ανεξάρτητη (σχεδόν) πορεία από την ευρωπαϊκή αγορά και σταδιακά κλιμακούμενη άνοδο κατά τη συνεδρίαση, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο τζίρος έκλεισε σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν γενικά πεσμένη σε αυτήν τη συνεδρίαση λόγω της αργίας στη Wall Street. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί πως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση ακολούθησε την άνοδο της αγοράς, με απόδοση ίδια σχεδόν με την υψηλή. Στον αντίποδα, η άνοδος στον τραπεζικό κλάδο δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ώστε να τονώσει ιδιαίτερα το θετικό κλίμα και να συνεισφέρει σημαντικά στην ανοδική κίνηση.

Σε επίπεδο εταιρειών, η JP Morgan αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις επιδόσεις τα επόμενα χρόνια και την τιμή-στόχο της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, έπειτα από τη δημοσίευση του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Θετικά ξεκίνησα την εβδομάδα και η ευρωπαϊκή αγορά, συμπληρώνοντας 4η ανοδική συνεδρίαση, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,2%, κλείνοντας σε υψηλά 2 ετών, στις 429,39 μονάδες. Στους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών τα πρόσημα ήταν μεικτά και η ημερήσια μεταβολή μικρή. Στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο της υγείας (+1%), με πρωταγωνίστρια την AstraZeneca (+3,2%), ενώ ο κλάδος των πρώτων υλών αποτέλεσε «βαρίδι».

Παρά την ανοδική τάση που είχε στο σύνολό της η ευρωπαϊκή αγορά, η εικόνα μεταξύ των χρηματιστηρίων ήταν δύο όψεων, ενώ υπήρξαν και σημάδια συσσώρευσης. Επίσης, το επενδυτικό κλίμα ήταν ολίγον αδιάφορο, εξαιτίας της απουσίας σημαντικών (μακροοικονομικών) εξελίξεων και της αργίας στη Wall Street λόγω της Ημέρας George Washington.

Στη Γερμανία το κλίμα επιδεινώθηκε έπειτα από τις αναφορές της Bundesbank πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση, λόγω της αδύναμης εξωτερικής και εσωτερικής ζήτησης και των υποτονικών επενδύσεων. Στη Γαλλία η Κυβέρνηση υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας το 2024 στο 1% από 1,4%, με τον γαλλικό CAC 40 να μένει αμετάβλητος. Να σημειωθεί πως οι βασικοί δείκτες των δύο χωρών του «πυρήνα» (DAX, CAC 40) την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,22% στις 1.422,14 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.422,85 μονάδων (1,25%) και των 1.403,23 μονάδων (-0,15%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,4% στις 3.462,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,18% στις 1.240,55 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 87,4 εκατ., εκ των οποίων τα € 8,5 εκατ. ήταν 13 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 21,48 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Jumbo, Ελλάκτωρ και Ο.Τ.Ε. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Motor Oil και Alpha Bank και άνω του 1% για τις Quest, Δ.Ε.Η., Aegean, Μυτιληναίος, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Οριακά διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν για την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά δεν υποχώρησε σημαντικά, παραμένοντας καθ’ όλη τη διάρκεια πάνω από τις 1.415 μονάδες. Επιπλέον, κατέγραψε στενό εύρος διακύμανσης και αρκετές εναλλαγές προσήμων.

Ο τζίρος επανήλθε σε επίπεδα πάνω από τα € 100 εκατ., χωρίς να δεχθεί ιδιαίτερη ενίσχυση από τα «πακέτα». Αρνητικά διαφοροποιήθηκε αυτήν τη φορά η μεσαία κεφαλαιοποίηση (-0,44%), ενώ, παράλληλα, σημαντική προσφορά υπήρξε και για τις τράπεζες και τη Motor Oil (λόγω της διάψευσης για την απόκτηση της Ηλέκτωρ από την Ελλάκτωρ), τίτλοι που ενδυνάμωσαν τις πιέσεις στον Γενικό Δείκτη. Στον αντίποδα, οι μετοχές που «έσωσαν» σε μεγάλο βαθμό την «παρτίδα» ήταν της Τέρνα Ενεργειακής, του Τιτάν (αναμένεται ρεκόρ κερδοφορίας το 2023), του Ο.Τ.Ε. και της ΓΕΚ Τέρνα (φήμες για συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής από τον Όμιλο).

Ήπια πτωτικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, όπως και οι υπόλοιπες αγορές διεθνώς, διακόπτοντας το ανοδικό της σερί, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,1% στις 491,90 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, αλλά μεικτά τα πρόσημα, ενώ ξεχώρισε ο ισπανικός IBEX 35 (+0,9%). «Βαρίδι» αποτέλεσαν ο ενεργειακός κλάδος (-1,84%) και ο τεχνολογικός (-1,7%), ενώ στηρίξεις δόθηκαν από τον τομέα των χημικών προϊόντων (+2,5%).

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2023 και, εν γένει, ανακοινώσεις εισηγμένων, όπως της Barclays, της InterContinental Hotels Group, της Air Liquid και της Fovria.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 1.424,35 και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.426,93 μονάδων (+0,32%) και των 1.418,14 (-0,30%) μονάδων. Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 3.464,26 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,1%, ανεβαίνοντας στις 1.241,74 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 117,4 εκατ., εκ των οποίων τα € 5,5 εκατ. ήταν 9 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 23,5 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 4,70% για την Τέρνα Ενεργειακή και 3,41% για την Τιτάν. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 1,65% για τον Ο.Τ.Ε. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,64% για τη Motor Oil και άνω του 1% για τις Autohellas, Ο.Π.Α.Π., ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ και Lamda.

Με μικρές απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά με την πολύτιμη ενίσχυση των «πακέτων» που η αξία τους ξεπέρασε τα € 35 εκατ.

Στο επενδυτικό επίκεντρο βρέθηκε η Δ.Ε.Η., καθώς η εισηγμένη διέψευσε τις φήμες για deal εξαγοράς της εταιρείας Nova. Επίσης, την Τετάρτη ήταν η ημέρα εκκίνησης της δημόσιας προσφοράς 5ετούς ομολόγου € 130 εκατ. της Intralot. Η χρηματοδότηση θα διοχετευτεί στην αναχρηματοδότηση μέρους του υφιστάμενου χρέους της εταιρείας.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, διενεργήθηκε δημοπρασία έντοκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων και ονομαστικός αξίας € 625 εκατ., με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα € 1,030 δις και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,83%.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να παρουσιάζει απώλειες 0,17%, κλείνοντας στις 491,04 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών έκλεισαν θετικά, ξεχωρίζοντας ο ισπανικός IBEX 35 (+0,69%), ενώ εξαίρεση αποτέλεσε ο βρετανικός FTSE 100 (-0,73%). «Βαρίδια» αποτέλεσαν ο τραπεζικός κλάδος (-1%), με οδηγό την HSBC (-8,39%) που είχε πτώση της κερδοφορίας της το δ’ τρίμηνο του 2023 κατά 80%, και ο υγειονομικός τομέας (-1,1%), ενώ στηρίξεις δόθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία (+1,5%).

Οι επενδυτές εστίασαν σε εταιρικά νέα και αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2023, διαμορφώνοντας, εν γένει, μια μεικτή εικόνα στην αγορά.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στάθηκε και στις αναθεωρημένες προβλέψεις τη γερμανικής Κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Robert Habeck, αναμένεται επέκταση του Α.Ε.Π. κατά 0,2% αντί για 1,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, προσθέτοντας πως η χώρα βρίσκεται σε “tricky waters”.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,29%  στις 1.420,28 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.421,22 μονάδων (-0,22%) και των 1.415,33 μονάδων (-0,63%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,44% στις 3.450 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,62%, πέφτοντας στις 1.234 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 121,342 εκατ., εκ των οποίων τα € 37,345 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 35,703 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,65% για την ΕΛΧΑ και άνω του 1% για τις Ο.Τ.Ε., Βιοχάλκο, Eurobank, Ελλάκτωρ, Cenergy, Δ.Ε.Η. και Μυτιληναίος. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Quest και Motor Oil.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Αρνητικά διαφοροποιήθηκε από την ευρωπαϊκή αγορά την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο ενδοσυνεδριακά, συναντώντας αντιστάσεις πάνω από τα επίπεδα των 1.430 μονάδων.

Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος του αφορούσε «πακέτα». «Βαρίδια» της συνεδρίασης αποτέλεσαν ο Ο.Τ.Ε. (ανακοίνωσε, ωστόσο, κερδοφορία και μερίσματα που οριακά ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς, επίσης, δημοσίευση και ένα πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών αξίας € 153 εκατ.) και η Quest, των οποίων οι τίτλοι είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και απορρόφησαν σημαντικό μέρος της προσφοράς. Αντίθετη ροπή, ωστόσο, είχε ο τραπεζικός κλάδος και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, κλείνοντας με κέρδη.

Στο μακροοικονομικό τοπίο, σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ανήλθε στο 3,2% σε ετήσια βάση (μείωση 0,9% σε μηνιαία βάση), υποχωρώντας από το 3,7% του Δεκεμβρίου.

Δυναμική άνοδο κατέγραψε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,80%, ανεβαίνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, στις 494,98 μονάδες. Με άνοδο που ξεπέρασε το 1% έκλεισαν οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (+0,29%) και τον ισπανικό IBEX 35 (+0,31%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Nvidia το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street, έδωσε σημαντική ώθηση στον τεχνολογικό κλάδο και ευρύτερα στην αγορά της Ευρώπης, καθώς η αμερικανική εταιρεία ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την αγορά τόνωσαν και τα μακροοικονομικά νέα για την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global έδειξαν πως ο σύνθετος HCOB PMI αυξήθηκε στις 48,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 47,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ήταν στις 48,5 μονάδες. Ο δείκτης, ωστόσο, παραμένει σε επίπεδα που δηλώνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο αντίστοιχος δείκτης του τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε, επίσης, στις 50 μονάδες από τις 48,4, δηλώνοντας πως η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο ήταν στάσιμη. Ο αντίστοιχος δείκτης του μεταποιητικού τομέα, όμως, υποχώρησε στις 46,2 μονάδες από τις 46,6 μονάδες, οξύνοντας ελαφρώς τον ρυθμό της συρρίκνωσης.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,07% στις 1.419,25 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.431,08 μονάδων (+0,76%) και των 1.418,10 μονάδων (-0,15%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,08% στις 3.447,21 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,38%, ανεβαίνοντας στις  1.238,75 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 108,895 εκατ., εκ των οποίων τα € 15,2 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 29,209 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Ο.Τ.Ε. και Quest και πέριξ του 1% για τις Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,19% για τη Σαράντης. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2,37% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και άνω του 1% για τις Τιτάν και Aegean.

Πτωτικά κινήθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αγορά, για 3η σερί ημέρα. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά με τη σημαντική συμμετοχή των «πακέτων». Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας συγκεντρώθηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με το ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις να είναι μικρό.

Ο οίκος Wood αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο της μετοχής της Δ.Ε.Η. στα € 17,4, στηριζόμενοι στις εκτιμήσεις τους για E.B.I.T.D.A. κατά 13% υψηλότερα το 2024 σε σχέση με πέρυσι.

Επέκτεινε την άνοδό της η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,43% στις 497,25 μονάδες (νέο υψηλό ρεκόρ). Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας ο ιταλικός FTSE MIB (+1,07%), ενώ εξαίρεση αποτέλεσε ο ισπανικό IBEX 35 που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Στηρίξεις δόθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία (+1%), ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο τεχνολογικός κλάδος (-0,33%).

Σε δήλωσή της η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ε.Κ.Τ., ανέφερε: «Τα στοιχεία για την πορεία των μισθών το δ’ τρίμηνο είναι προφανώς ενθαρρυντικά», γεγονός θετικό για τις πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Στα μακροοικονομικά νέα, σύμφωνα με την GfK, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά τον Φεβρουάριο, λόγω του ισχυρού πληθωρισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με την Destatis, το Α.Ε.Π. της Γερμανίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2023 συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,42% στις 1.413,26 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.423,6 μονάδων (+0,31%) και των 1.410,89 μονάδων (-0,59%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,42% στις 3.432,59 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,51%, κλείνοντας στις 1.232,44 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 111 εκατ., εκ των οποίων τα € 24,3 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,05% για την ΕΛΧΑ και άνω του 1% για τις Σαράντης, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Τράπεζα Πειραιώς, Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.Ε.Η. και Τιτάν. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 1,04% για την Autohellas.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,56%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,52%, ο FTSE Mid Cap υποχώρησε κατά 0,27% (κλείνοντας στις 2.397,15 μονάδες) και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,52%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,27%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.