22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑναζητώντας τον κατάλληλο Πρωθυπουργό...

Αναζητώντας τον κατάλληλο Πρωθυπουργό…


Της Άννας Βραϊμάκη,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Πρωθυπουργός της χώρας και Πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης, πέρα από την πίεση που του ασκείται για τα φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η παιδεία, οι αγρότες και η ακρίβεια, ταυτόχρονα αντιμετωπίζει ήπια προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος, δηλαδή με την ομάδα του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τον νεοφερμένο Νόμο του κράτους για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού, όμως, ταλανίζεται και από ένα άλλο πρόβλημα, όπως είναι η απάντηση του στο ερώτημα για το ποιος είναι ο κατάλληλος Πρωθυπουργός: κανένας. Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την GPO, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση για το αξίωμα του Πρωθυπουργού της χώρας. Παράλληλα, καταγράφεται μια αυξητική τάση στην απάντηση ότι κανείς δεν κρίνεται ικανός για την ανάληψη της εν λόγω θέσης. Αυτή η γνώμη των ανθρώπων, προφανώς, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα, αλλά και σε εκείνα της Αντιπολίτευσης, καθώς οι δεύτεροι φαίνεται ότι δεν μπορούν να πείσουν τον ελληνικό λαό να τους εμπιστευτεί ξανά. Όσον αφορά το «γαλάζιο» στρατόπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η GPO, οι πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις διπλές εκλογές του 2023, φαίνεται να μετακινούνται στη «γκρίζα ζώνη», δίνοντας την απάντηση «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», όταν ερωτούνται τι θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές.

Αξίζει να γίνει μια διευκρίνιση του όρου «γκρίζα ζώνη». Περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν αδιευκρίνιστη ψήφο, όπως είναι το άκυρο ή το λευκό, οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν δέχονται να τοποθετηθούν με σαφή τρόπο. Σύμφωνα με ερευνητές – δημοσκόπους, τέτοιου είδους απαντήσεις δίνουν όσοι ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση το κυβερνών κόμμα. Στην πλειοψηφία, όμως, είναι σταθεροί ψηφοφόροι και δεν αλλάζουν εύκολα γνώμη. Η τάση αυτή, παρόλο που είναι ανησυχητική για αυτούς που ασχολούνται με την Πολιτική και στελεχώνουν πολιτικά κόμματα, είναι ταυτόχρονα αυξανόμενη γιατί σε λίγους μήνες έχουμε και μια άλλη πολιτική αναμέτρηση, τις Ευρωεκλογές. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία με περιοδείες, όπου συνηθίζει να έχει επαφή με τον κόσμο, τονίζοντας και υπενθυμίζοντας ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι μια «χαλαρή ψήφος», όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται για τις απώλειες που μπορεί να έχει εξαιτίας ορισμένων ζητημάτων. Είναι σίγουρη ότι δεν θα οδηγηθεί στην κατάρρευση της, αφού δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα, ένας πραγματικός αντίπαλος από τα υπόλοιπα κόμματα. Με αυτόν τον τρόπο, ένα μέρος των δυσαρεστημένων «γαλάζιων» ψηφοφόρων θα επιλέξουν την αποχή ή έναν άλλο τρόπο διαμαρτυρίας. Ένας άλλος τρόπος διαμαρτυρίας, ακόμα, είναι και η μετακίνηση ψηφοφόρων στο εν δυνάμει δεύτερο κόμμα. Αυτή η τάση δεν φαίνεται να επικρατεί αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπήρξε κυβερνητική αλλαγή στις Εθνικές Εκλογές.

Οι Ευρωεκλογές θα δώσουν πολλά μηνύματα, ιδίως στους πολιτικούς αρχηγούς που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Όσο στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει ο εσωτερικός αναβρασμός, ο Πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα στη Νέα Δημοκρατία, παρουσιάζοντας την εκσυγχρονιστική της πλευρά με τον Νόμο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων ζευγαριών, αλλά και με την εν δυνάμει ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Άραγε, θα επικρατήσει ο «Κανένας» ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ο φόβος του «Κανενός» για το Μαξίμου, in.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.