22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςYoung Sheldon (2017-2024): Ένα ανάλαφρο διαμαντάκι του Netflix

Young Sheldon (2017-2024): Ένα ανάλαφρο διαμαντάκι του Netflix


Της Ελένης Καραγιάννη, 

Μέσα στην πληθώρα τηλεοπτικών επιλογών του Netflix, το μόνο σίγουρο είναι ότι, όλοι κάπως χανόμαστε και δεν ξέρουμε σε τι αξίζει να αφιερώσουμε τον χρόνο μας. Για αυτό, εμείς που τελικά τον αφιερώσαμε σε κάτι που άξιζε, σας προτείνουμε ένα μικρό «θησαυρό» που χάνεται στο χάος αυτής της πλατφόρμας. Αν και όχι τόσο άσημο, όσο άλλες τηλεοπτικές παραγωγές που δοκίμασαν την τύχη τους στις παγκόσμιες προβολές, το Young Sheldon δεν έχει κερδίσει την αναγνωρισιμότητα που του άξιζε.

Βαθμολογήθηκε με 7.6\10 από το IMDb. Όχι ιδιαίτερα κακή βαθμολογία για σειρά, αλλά, δύσκολα ανταγωνίζεται τις υψηλές βαθμολογίες των άλλων sitcoms, όπως τα Φιλαράκια (8.9\10), το The Office (9\10) και το How I met your mother (8.3\10). Ωστόσο, παραμένει ένα σύγχρονο sitcom που με την ιδιαίτερα απλή πλοκή, τις γρήγορα εναλλασσόμενες ατάκες και την εξέλιξη των χαρακτήρων, μας αφήνει ιδιαίτερους προβληματισμούς και μηνύματα. Προσωπική μου άποψη πως το Young Sheldon δεν αποτελεί μόνο μια απλή κωμωδία, αλλά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μια «ζωντανή τηλεδιάσκεψη». Αυτό, διότι πέραν της κινηματογραφικής, σκηνοθετικής και σεναριακής δημιουργίας, εσωκλείει και την επίκαιρη ανάγκη της κοινωνίας για συμπερίληψη και κατανόηση των μειονοτήτων, που τελικά δεν είναι και τόσο μειονοτικές.

Ας τα πάρουμε, όμως, κάπως από την αρχή. Το Bing Bang Theory (2007-2019) αποτέλεσε μια σειρά ορόσημο (IMDb 8.2\10) τόσο για τους millenials όσο και για όσους από την Gen Z παροτρυνθήκαμε να το δούμε. Ένα sitcom με τρελές εναλλασσόμενες ατάκες, υπέροχα καθημερινά ρούχα και με καθημερινούς αλλά όχι και τόσο ανθρώπους, με πρωτοστάτη τον Sheldon. Πιστεύω πως είτε έχετε δει είτε όχι την σειρά, κάπως κάπου θα έχετε πετύχει αυτόν τον καστανό τύπο να λέει κάτι υπερβολικά ειλικρινές και θα έχετε σκεφτεί «Να μπορούσα να το έλεγα και εγώ».

Πηγή Εικόνας: primevideo.com

Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί σε ένα άρθρο αφιερωμένο στο Young Sheldon, ξεκινάμε με την αναφορά στο Bing Bang Theory, τότε προτείνω να συνεχίσετε να διαβάζετε, γιατί έχετε ανάγκη τις παρακάτω λέξεις, πιο πολύ από όσο θεωρείτε. Ο αξιοθαύμαστος χαρακτήρας του Sheldon Cooper του Bing Bang Theory έγινε η αιτία, ή έστω μια εκ των κυριότερων, για να παρακολουθήσει η σειρά την ανατροφή πολλών γενιών, μιας και ξεκίνησε το 2007 και προβάλλεται άνετα μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος ρόλος ενέπνευσε τους Chuck Lorre και Steven Molaro, οι οποίοι αποφάσισαν πως θα ήταν ενδιαφέρον να εμφανιστεί στην τηλεοπτική σκηνή ο παιδικός εαυτός του Sheldon και έτσι έφτιαξαν το prequel του Bing Bang Theory. Και αυτό λειτούργησε. Μάλιστα, ο ηθοποιός που ενσάρκωνε τον Sheldon ως ενήλικα έγινε και ο αφηγητής της σειράς Young Sheldon.

Ο Sheldon μας εξιστορεί την παιδική του ηλικία και μας ταξιδεύει στο Medford, μια πόλη του Τέξας, που επινόησαν οι δημιουργοί της σειράς. Παρά την ανάλαφρη πορεία του, η ιστορία εσωκλείει ηχηρά μηνύματα, τόσο αναφορικά με τον κόσμο και τις συνθήκες ανατροφής των παιδιών, όσο και σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα χαρισματικά παιδιά. Προσωπικά μιλώντας, και χωρίς να αναφέρεται από τους δημιουργούς, ο Sheldon μου θύμισε μια προσωποποίηση των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, με πολλές ιδιαιτερότητες, αντικοινωνικές τάσεις, υπερβολική ειλικρίνεια και σχεδόν μηδενική ενσυναίσθηση. Τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά του ανοίγουν τον δρόμο να γίνει αισθητό το έξυπνο χιούμορ των δημιουργών. Ο πρωταγωνιστής, Iain Armitage, μπορεί να μη μας θυμίζει παρουσιαστικά και πολύ τον μεγάλο Sheldon, αλλά, έτσι κι αλλιώς, μεταμορφώνεται σε έναν μικρό αντιπρόσωπό του και όλοι μας σκεφτόμαστε ότι κάπως έτσι θα ήταν και ο Sheldon.

Πηγή Εικόνας: www.tvnz.co.nz

Τυπικά, η σειρά δεν είναι κάτι παραπάνω από μια παρακολούθηση των γεγονότων μιας οικογένειας τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, με την εξέλιξη των χαρακτήρων της, όχι μόνο του Sheldon, ο θεατής θα βρει τον ρόλο που θα ταυτίσει μαζί του την παιδική ψυχή του. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάτι εντελώς ουτοπικό ή ανορθόδοξο σε μια τηλεοπτική παραγωγή, για να μας αγγίξει. Αρκεί να μιλά για καθημερινά ανθρώπινα βιώματα. Και σε αυτό ακριβώς στέκεται η επιτυχία του Young Sheldon. Στην πορεία της σειράς θίγονται θέματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, με τον Sheldon και τα αδέρφια του, Missy και Georgie, να περνούν τις ίδιες αδελφικές εμπειρίες που περάσαμε όλοι μας: καβγάδες, μυστικά, ζαβολιές, ζήλειες, ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, εκρήξεις θυμού, αναζήτηση ταυτότητας. Όλα παρουσιάζονται σε τέλεια αρμονία και μας τοποθετούν, με εξαιρετικά ψυχογραφήματα των ηρώων, στις ενδόμυχες σκέψεις του καθενός.

Ταυτιζόμαστε, όχι μόνο με αυτά που έχουμε ζήσει, αλλά και με όσα δε ζήσαμε, όσα φανταστήκαμε ότι θα ζήσουμε και όσα θα μπορούσαμε να έχουμε ζήσει. Η παιδική και εφηβική ματιά περιπλέκεται αρμονικά με την ενήλικη, με τους θεατές να εναλλάσσονται γρήγορα από τους ρόλους των παιδιών σε αυτούς των γονέων, Mary και George. Μια και μόνο κατάσταση μας αναγκάζει να ταυτιστούμε με την επιχειρηματολογία και των δύο πλευρών, μας ωθεί να σκεφτούμε πέρα από τη μονοδιάστατη προσωπική εμπειρία των ηρώων και να αναρωτηθούμε τι θα κάναμε, πώς θα νιώθαμε και τι θα λέγαμε εμείς στη θέση τους. Αξιοθαύμαστος, επίσης, είναι και ο ρόλος της γιαγιάς του Sheldon, Meemaw, που μας προσφέρει μια ματιά στις εμπειρίες της υπερήλικης ζωής.

Πηγή Εικόνας: hellomagazine.com

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αναφέρθηκα στο Young Sheldon ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα: μας παροτρύνει να ενισχύσουμε την ενσυναίσθησή μας, να βλέπουμε κάτω από τις πράξεις και κάτω από τους φαινομενικά μονόπλευρους χαρακτήρες. Ο κυριότερος λόγος, όμως, που με έκανε να παρομοιάσω τη σειρά με μια τηλεδιάσκεψη είναι πως παρουσιάζει πολύ ξεκάθαρα και κατανοητά τις δυσκολίες ενός παιδιού και της οικογένειάς του, το οποίο είναι κάπως ιδιαίτερο, ή δε μοιάζει τόσο με τα άλλα. Ποιος ξέρει, αν όλα τα παιδιά και οι ενήλικες έρχονταν σε επαφή με περισσότερες τέτοιες σειρές, μπορεί η διαφορετικότητα να μην ήταν τόσο αμφιλεγόμενη και πολυσυζητημένη έννοια, όσο τα τελευταία χρόνια.

Καταληκτικά, δεν είμαστε εδώ για να σας πείσουμε πως το Young Sheldon είναι το αριστούργημα της χρονιάς, ούτε και να αυξήσουμε τις προβολές του στο Netflix. Γράφουμε, όμως, αυτά σε περίπτωση που κάποιος ψάχνει να δει κάτι ανάλαφρο και εύπεπτο το οποίο, ταυτόχρονα, εσωκλείει τόσα κοινωνικά μηνύματα όσο και μια επαναστατική πορεία στο Σύνταγμα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Young Sheldon, imdb.com, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Καραγιάννη
Ελένη Καραγιάννη
Είναι από την Θήβα και μένει στην Αθήνα. Είναι 23 χρονών, απόφοιτη Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ολοκλήρωσε τη μετεκπαιδευτική εξειδίκευση πάνω στην Εγκληματολογία και διενεργεί το μεταπτυχιακό της στην Ψυχολογία του Παιδιού και του Εφήβου. Στόχος της είναι να ασχοληθεί με την εφηβική παραβατικότητα και με την σωφρονιστική αναδόμηση σε επίπεδο έρευνας. Πάθος της είναι η κλασική λογοτεχνία, το θέατρο, το σκάκι, η ποίηση και η συγγραφή.