19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠαλαιός Παντελεήμων: Το πετρόκτιστο «μπαλκόνι» του Ολύμπου

Παλαιός Παντελεήμων: Το πετρόκτιστο «μπαλκόνι» του Ολύμπου


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας φιλοξενεί έναν από τους ωραιότερους οικισμούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Ο λόγος για τον Παλαιό Παντελεήμονα, που βρίσκεται στον Νομό Πιερίας, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, κάτι που του δίνει ακόμα ένα προνόμιο: μία πανοραμική θέα της περιοχής.

Πρόκειται για έναν οικισμό που χτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα και είναι πετρόκτιστος, καθώς όλα τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί έχουν οικοδομηθεί με πέτρα, χαρακτηριστικό που δημιουργεί ένα σκηνικό παραμυθένιο. Προς τα μέσα του 20ού αιώνα, οι κάτοικοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν και μεταφέρθηκαν στον νεοσύστατο, τότε, Νέο Παντελεήμονα. Όμως, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η κατάσταση άλλαξε άρδην και η αξιοποίησή του σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος της περιοχής τον κατέστησε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή εικόνας: travel.gr / Φωτογράφος: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Το 1986 ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του και η αρχιτεκτονική του. Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εντός του οικισμού με αυτοκίνητα, τα οποία σταθμεύουν στην είσοδό του και, έπειτα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη μοναδική θέα και να εξερευνήσουν τα πλακόστρωτα σοκάκια του πεζοί.

Ο επισκέπτης, προχωρώντας στο εσωτερικό του, θα βρει την κεντρική πλατεία, στην οποία βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, που έδωσε το όνομά του στο χωριό, το παλιό σχολείο και μικρά καφενεδάκια, όπου μπορεί να απολαύσει το ρόφημά του ή τα παραδοσιακά υπό τη σκιά του αιωνόβιου πλάτανου. Και μιλώντας για τη φύση, τα δάση που απλώνονται πέριξ του οικισμού είναι ιδανικά για τους λάτρεις των σπορ, καθώς μπορούν να επιδοθούν στην πεζοπορία ή την ποδηλασία βουνού.

Σήμερα γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική άνθιση, καθώς μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών συρρέει μαζικά, είτε μεταβαίνοντας εκεί αυθημερόν είτε μένοντας σε ένα από τα καταλύματα που υπάρχουν. Το βέβαιο είναι ότι οι φιλόξενοι κάτοικοι, τα τοπικά εδέσματα και η ομορφιά του φυσικού τοπίου, η θέα του βουνού και της θάλασσας, εντυπωσιάζουν όλους όσοι βρίσκονται εκεί!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.