16.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤα must ενός βασιλικού γάμου

Τα must ενός βασιλικού γάμου


Της Βάσιας Ησύχου,

Κάθε κορίτσι, από τη μικρή του ηλικία, ονειρεύεται έναν πριγκιπικό γάμο με φανταχτερό πολύτεχνο φόρεμα, ένα αστραφτερό στέμμα και έναν πρίγκιπα με άσπρο άλογο… Ποια, όμως, είναι η αλήθεια για τις προετοιμασίες ενός πραγματικού βασιλικού γάμου και ποια είναι τα βασικά στοιχεία που τον απαρτίζουν;

Τα βασιλικά κοσμήματα

Οι περισσότερες βασιλικές νύφες θα φορέσουν τιάρα την ημέρα του γάμου τους και, μάλιστα, πρόκειται για μια φανταχτερή επιλογή, η οποία θα εκφράζει τον πλούτο του τόπου. Οι τιάρες μπορεί να είναι από την οικογένεια της νύφης —η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ φορούσε την τιάρα Spencer όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο το 1981— ή μπορεί να είναι δανεικές από την οικογένεια του γαμπρού. Η Kate Middleton φόρεσε την τιάρα Cartier Halo από τη συλλογή της βασίλισσας στον γάμο της με τον πρίγκιπα William το 2011. Για τις νύφες που θέλουν αυτή την εμφάνιση που αξίζει η πριγκίπισσα, οι τιάρες ή άλλα λαμπερά αξεσουάρ μαλλιών είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα νυφικά κομμωτήρια.

Η παραμυθένια μεταφορά

Καθώς οι βασιλικοί νεόνυμφοι φεύγουν από τη γαμήλια τελετή, πηγαίνουν στη δεξίωση με μια άμαξα, η οποία μεταφέρεται από ιδιαίτερα καλλωπισμένα άλογα. Η βρετανική βασιλική οικογένεια κάνει βόλτες χαιρετισμού στο State Landau με μια επιχρυσωμένη ανοιχτή άμαξα του 1902. Σε περίπτωση βροχής, θα χρησιμοποιηθεί ένα «γυάλινο λεωφορείο», ειδικό για την περίσταση. Τα ζευγάρια που θέλουν μια παρόμοια παραμυθένια εμφάνιση και αίσθηση μπορούν να επιλέξουν και να νοικιάσουν ένα άλογο και μια άμαξα για τον δικό τους γάμο. Η νύφη και ο πατέρας της μπορεί να αποφασίσουν να φτάσουν στον γάμο με την άμαξα, όπως έκανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον πατέρα της, Earl Spencer, ή να φτάσουν με αυτοκίνητο ή λιμουζίνα, όπως έκανε η Kate Middleton αντίστοιχα. Μετά την τελετή, οι νεόνυμφοι μπορούν να οδηγήσουν τη βόλτα στον χώρο υποδοχής ή να κάνουν την απόδρασή τους σε μια άμαξα.

Πηγή εικόνας: weddingwire.com

Διοργάνωση όχι μίας, αλλά δύο γαμήλιων δεξιώσεων!

Αυτή η, μάλλον, νέα παράδοση του βασιλικού γάμου, ήταν στην πραγματικότητα εμπνευσμένη από τους αμερικανικούς γάμους. Οι βρετανικοί γάμοι γίνονται συνήθως το πρωί και ακολουθεί ένα γαμήλιο πρωινό, το οποίο μοιάζει περισσότερο με brunch ή μεσημεριανό γεύμα. Τα σύγχρονα βασιλικά ζευγάρια κράτησαν ζωντανό το πρωινό του γάμου, αλλά πρόσθεσαν μια… απογευματινή πινελιά στα σχέδια του γάμου! Σε μια βραδινή δεξίωση, το ζευγάρι και οι καλεσμένοι μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή τους σε κάτι πιο εορταστικό. Το 2011, η Kate Middleton άλλαξε από το σεμνό, μακρυμάνικο νυφικό της Sarah Burton για Alexander McQueen σε ένα αγαπημένο νυφικό με φούστα σε γραμμή Α και λεπτομέρειες από διαμάντι στη μέση, επίσης σχεδιασμένο από τον Burton. Ο πρίγκιπας William άλλαξε από τη στρατιωτική του στολή σε ένα κλασικό μαύρο σμόκιν.

Μια δεύτερη δεξίωση επιτρέπει στα ζευγάρια να περνούν περισσότερο χρόνο με τους καλεσμένους τους σε ένα σκηνικό δείπνου και, στη συνέχεια, στην πίστα. Η δεύτερη υποδοχή μπορεί, επίσης, να είναι πιο οικεία από μια ημερήσια υπόθεση. Ένα ζευγάρι μπορεί να αποφασίσει ότι η βραδινή δεξίωση μπορεί να περιοριστεί στο πιο στενό οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους.

Ένας πύργος γευστικής απόλαυσης

Η γαμήλια τούρτα είναι μια παράδοση αιώνων και οι αρτοποιοί προσπαθούν να σχεδιάσουν μια βασιλική γαμήλια τούρτα, ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλον, για την τελική βασιλική εκλογή. Για τα ζευγάρια που θέλουν μια γαμήλια τούρτα που θα έμοιαζε κατάλληλη σε μια βασιλική δεξίωση, μπορούν εύκολα να βρουν έμπνευση από τούρτες με ψηλά επίπεδα σε λευκό ή ιβουάρ. Κάθε επίπεδο μπορεί να διακοσμηθεί με διάφορες εικόνες, όπως το οικόσημο μιας οικογένειας, όπως ήταν η γαμήλια τούρτα 5′ της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Καρόλου ή λουλούδια από ζάχαρη και το μονόγραμμα του ζευγαριού, όπως έκανε η τούρτα 8 επιπέδων του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Η παιδική ενέργεια

Είναι μια βρετανική παράδοση να υπάρχουν παιδιά στο γαμήλιο πάρτι ως κορίτσια με λουλούδια ή «μωρά παράνυμφους». Τα παιδιά αποτελούνται από τα ανίψια του ζευγαριού, βαφτιστήρια, ξαδέρφια, παιδιά στενών φίλων ή τα δικά τους παιδιά και μπορεί να είναι από δύο έως και δεκαεφτά ετών.

Μια ανθοδέσμη με πανδαισία συμβολισμών!

Από τότε που η βασίλισσα Βικτώρια κουβαλούσε μυρτιά στη νυφική της ανθοδέσμη, κάθε βασιλική νύφη την έχει συμπεριλάβει στη δική της. Οι Βικτωριανοί έδιναν νόημα στα λουλούδια και η μυρτιά σημαίνει καλή τύχη στην αγάπη και τον γάμο, τη συζυγική πίστη και την ευημερία. Όταν σχεδιάζουν μια γαμήλια ανθοδέσμη, τα ζευγάρια πρέπει να μιλήσουν με τον ανθοπώλη τους για το νόημα πίσω από τα λουλούδια στα δικά τους και να κάνουν μια δήλωση για την αγάπη και το γάμο στις ανθίσεις που επιλέγουν να κουβαλήσουν.

Ο χώρος της συζυγικής ένωσης

Οι βασιλικές νύφες και οι γαμπροί λένε τα “I do’s” τους σε περίτεχνες εκκλησίες, όπως το Αβαείο του Γουέστμινστερ (Βασίλισσα Ελισάβετ και Πρίγκιπας Φίλιππος, Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον) και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου (Πρίγκιπας Κάρολος και Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ) και στη συνέχεια γιορτάζουν τη δεξίωση τους σε ένα παλάτι ή κάστρο. Τα ζευγάρια μπορούν να βρουν μια διακοσμητική εκκλησία ή ένα σπίτι λατρείας για να απαγγείλουν τους όρκους τους και στη συνέχεια να πάρουν ένα άλογο και άμαξα στη δεξίωσή τους σε έναν χώρο που μοιάζει ή, στην πραγματικότητα, είναι ένα κάστρο ή ένας πλούσιος χώρος με περίτεχνες διακοσμήσεις.

Πηγή εικόνας: nytimes.com/ Δικαιώματα χρήσης: Wally McNamee/Corbis, via Getty Images

Το πριγκιπικό πολυτελές φόρεμα

Οι βασιλικές νύφες φορούν αναγκαστικά μεγάλα νυφικά. Το μάκρος στο νυφικό της πριγκίπισσας Νταϊάνα ήταν πάνω από 20′ μακρύ, ενώ της Κέιτ Μίντλετον ήταν σχεδόν 9 πόδια. Οι νύφες μπορούν να προάγουν το βασιλικό τους στυλ προσθέτοντας ένα εξατομικευμένο στολίδι στο σχέδιο της τουαλέτας τους, όπως έκανε η Σάρα Φέργκιουσον στον γάμο της το 1986 με τον Πρίγκιπα Άντριου. Έχει το οικογενειακό της έμβλημα κεντημένο στο μοτίβο του νυφικού της, το οποίο ήταν μόνο λίγα μέτρα πιο κοντό από αυτό της Νταϊάνα. Οι νύφες θα πρέπει να ενημερώσουν τον συνεργάτη πωλήσεων στο νυφικό τους ότι ψάχνουν για ένα φόρεμα με βασιλικό μοτίβο και να ρωτήσουν τη μοδίστρα που εργάζεται για αλλαγές εάν υπάρχει χώρος να προσθέσει ένα μονόγραμμα, οικογενειακό έμβλημα ή άλλο σημαντικό σύμβολο σε αυτό.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα βασικά βήματα ενός βασιλικού γάμου, που, όμως, σχετικά τροποποιούνται από πολιτισμό σε πολιτισμό και από μέρος σε μέρος… Εσείς πως τον ονειρευόσασταν;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Royal Wedding, bcc.co.uk, διαθέσιμο εδώ. 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλική Ήσυχου
Βασιλική Ήσυχου
Γεννήθηκε στη Λέρο το 2003. Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος αιμοδοτικής ομάδας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το χορό και τη ζωγραφική. Μερικά πρότυπα έμπνευσης για εκείνη αποτελούν: ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Stephen Hawking, και ο Vincent van Gogh