23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΝέα δεδομένα για τις Περιφέρειες και τους Δήμους

Νέα δεδομένα για τις Περιφέρειες και τους Δήμους


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Συνάντηση με τους Περιφερειάρχες είχε αυτήν την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να δώσει μια κεντρική γραμμή αλλαγών ως προς τον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη της Κυβέρνησης από κρίσιμα Υπουργεία, όπως Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση των Περιφερειών με τη στήριξή τους σε τομείς πολιτικής, όπως η απασχόληση, η πολιτική προστασία, οι επενδυτικές ευκαιρίες, η επιστροφή των νέων, η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών. Είναι ζητήματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητά μας και θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο. Υπάρχουν περιοχές που έχουν μείνει πίσω στα θέματα αυτά, με τους νέους και τις νέες να μην έχουν την απαραίτητη στήριξη για τη ζωή τους.

Εκτός από αυτό, η λογοδοσία, η διαφάνεια, η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη! Πρέπει να γίνεται γνωστό με ανοιχτή, δημόσια διαδικασία και έλεγχο για το πού κατευθύνονται οι πόροι που λαμβάνει η Αυτοδιοίκηση, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν κάθε κίνηση η οποία γίνεται από τους εκλεγμένους Αντιπροσώπους τους. Είναι κάτι το αυτονόητο, αλλά δυστυχώς, δεν ισχύει ακόμη στην Ελλάδα του 2024… Μόλις πριν από λίγους μήνες υπερψηφίστηκε ο Νόμος για την αντίστοιχη «διαύγεια» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναμένουμε να εφαρμοστεί! Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί μια σχετική πλατφόρμα για κάθε έργο που σχεδιάζεται και υλοποιείται στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Άρα, λοιπόν, θα έχουμε έργα με χρηματοδότηση αποκλειστικά για αυτά και με συγκεκριμένο φορέα υλοποίησής τους. Θα υπάρχει ανάλυση και, συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει τα «στοιχεία χρηματοδότησης, την πρόοδο υλοποίησης για σκοπούς και ευρύτερης ενημέρωσης, αλλά και για σκοπούς δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων».

Πηγή εικόνας: pontosnews.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Βασίλης Ρεμπάπης / EUROKINISSI 

Ακόμα, από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα από 80 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Τα Ταμεία Συνοχής, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να στηρίξουν τις Περιφέρειες. Η σωστή και δίκαιη κατανομή θα βοηθήσει στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Επιπλέον, στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων. Στο πνεύμα της συνεργασίας χρειάζεται να ληφθούν μέτρα. Η κλιματική κρίση, για παράδειγμα, που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, όπως είδαμε σε Έβρο, Θεσσαλία και αλλού, θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τόσο τους αρμόδιους όσο και την ίδια την Κοινωνία.

Ήρθε, πράγματι, η ώρα να δούμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά ακομμάτιστη; Με συνεργασία για την κοινωνική και οικονομική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια! Με δίκαιη κατανομή πόρων και έργα! Με πράξεις, όχι με θεωρίες. Είναι κάτι που ο τόπος έχει τόση ανάγκη. Αναμένουμε…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μητσοτάκης: Ενεργοποιείται πλατφόρμα προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, που θα παρέχει ενημέρωση για τα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια, real.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.