17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΑκάθεκτη η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε επίπεδα...

Ακάθεκτη η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε επίπεδα του 2011


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Για άλλη μια εβδομάδα ξεχώρισε η ελληνική αγορά έναντι της ευρωπαϊκής με τις αποδόσεις της, με οδηγό πάντα τις τράπεζες, κλείνοντας ο Γενικός Δείκτης με σημαντικά κέρδη και σε επίπεδα που είχε να αγγίξει από το 2011. Το χρηματιστηριακό πενθήμερο στην εγχώρια αγορά ξεκίνησε με διόρθωση και αρκετές κατοχυρώσεις κερδών, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδείχθηκε πως οφειλόταν στη διεξαγωγή της δημόσιας προσφοράς του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η οποία παρουσίασε εντυπωσιακή ζήτηση και τόνωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον ευρύτερα στο ταμπλό στη συνέχεια της εβδομάδας.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο, το κλίμα ήταν γενικότερα πιο επιφυλακτικό, με απαισιόδοξη τάση. Οι επενδυτές εστίασαν στις συνεδριάσεις που είχαν οι Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες αν και δεν εξέπληξαν την αγορά, διατήρησαν μια μη αναμενόμενη «γερακίσια» στάση, κόβοντας περαιτέρω τις ελπίδες για μειώσεις τον επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε, επιπλέον, από τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις αρκετών εισηγμένων κατά το δ’ τρίμηνο του 2023, αλλά, κυρίως, από τα μακροοικονομικά νέα που αφορούν τον (δομικό) πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και από την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στις Η.Π.Α.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Στο «κόκκινο» έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κοντά στα χαμηλά ημέρας, οριακά πάνω από τις 1.350 μονάδες. Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη ανήλθε σε στενό εύρος, με τις πτωτικές πιέσεις να κλιμακώνονται προς το τέλος των διαπραγματεύσεων. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ενισχυμένος σημαντικά από τη διεκπεραίωση προσυμφωνημένων συναλλαγών, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Jumbo. Επίσης, σε αυτήν τη συνεδρίαση, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί θετικά από το σύνολο της αγοράς, ολοκληρώνοντας με ισχυρές απώλειες (-1,19%).

Μικρή άνοδο σημείωσε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 0,2% στις 484,84 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, με την περιφέρεια, ωστόσο, να δέχεται τις μεγαλύτερες απώλειες. Μεικτή ήταν η εικόνα και σε κλαδικό επίπεδο.

Χωρίς μεγάλες μεταβολές έκλεισαν, γενικά, τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ιδίως στις χώρες του πυρήνα και στη Βρετανία, με τους επενδυτές να αναμένουν την ετυμηγορία των κεντρικών τραπεζιτών στην (τότε επικείμενη) συνεδρίαση της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,73% στις 1.350,95 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.359,50 μονάδων (-0,10%) και των 1.349,61 μονάδων (-0,83%). O FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,86% στις 3.282,81 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτη απώλεσε 0,66%, πέφτοντας στις 1.139,17 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 88,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 12,9 εκατ. ήταν 18 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 25,12 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Δ.Ε.Η. και Aegean και άνω του 1% για τις Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Eurobank, Μυτιληναίος, Cenergy, Alpha Bank, Lamda και Ο.Τ.Ε. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 2,83% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και 1,09% για την ΕΛΧΑ.

Διέκοψε τη διήμερη διόρθωσή του την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ευνοούμενο και από την τάση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Εν γένει, ο Γενικός Δείκτης έδειξε, σε πρώτη φάση, σημάδια συσσώρευσης στο κλείσιμο της Δευτέρας, διαγράφοντας στενό εύρος διακύμανσης και αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο μέχρι περίπου τα μισά της συνεδρίασης, με την ανοδική τάση να επικρατεί στη συνέχεια.

Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς την ιδιαίτερη βοήθεια από τα «πακέτα». Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποαπέδωσε σε σχέση με τον Γ.Δ.

Οι τράπεζες επανήλθαν με ισχυρή άνοδο, δίνοντας σημαντικές στηρίξεις, έπειτα και από την αισιόδοξη στάση της JP Morgan για αυτές στο roadshow που διοργάνωσε η ίδια στη Νέα Υόρκη. Επίσης, νέα θετική έκθεση δημοσιεύθηκε για τις ελληνικές τράπεζες από την Piraeus Securities, όπου αναθεώρησε προς τα πάνω τις τιμές-στόχους των μετοχών τους.

Η Optima Bank αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή της μετοχής της Δ.Ε.Η., από € 12,2 στα € 17,4, δηλώνοντας σύσταση αγοράς.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρώτη έκδοση ελληνικού κρατικού ομολόγου για το 2024, 10ετούς διάρκειας, στο οποίο παρουσιάστηκε αξιοσημείωτη ζήτηση. Συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε € 4 δις, με τις προσφορές να ανέρχονται άνω των € 35 δις. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,478% (80 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap), χαμηλότερα του αναμενόμενου, και το κουπόνι στο 3,375%.

Για 5η σερί συνεδρίαση η ευρωπαϊκή αγορά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές θετικά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,2% στις 485,63 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 με άνοδο άνω του 1%. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά, με τις μεγαλύτερες στηρίξεις να δίνονται από τον τραπεζικό κλάδο (+1,3%).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα νέα στοιχεία της Eurostat για το Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης, το οποίο κατά το δ’ τρίμηνο του 2023 διατηρήθηκε στάσιμο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν υποχώρηση κατά 0,1%, όπως στο γ΄ τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ αποφεύχθηκε, κυρίως, με την πολύτιμη στήριξη που έδωσε η επέκταση του Α.Ε.Π. σε Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες αντιστάθμισαν τις απώλειες που είχε η Γερμανία. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως το Α.Ε.Π. της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμο. Ωστόσο, το ενδεχόμενο σημαντικής ύφεσης εντός του 2024 δεν έχει αποφευχθεί, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να σημειωθεί ήπια «προσγείωση».

Επικουρικά στη διαμόρφωση του πιο αισιόδοξου κλίματος λειτούργησαν και οι νέες εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ. για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναμένει ανάπτυξη 3,1% για το 2024, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις του έδειχναν ανάπτυξη 2,9%. Για το 2025 προβλέπει ήπια βελτίωση για τον ρυθμό ανάπτυξης, στο 3,2%. Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στην ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία, καθώς και στις θετικές προοπτικές των δημοσιονομικών μέτρων της κινεζικής Κυβέρνησης.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 1.355,12 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.346,76 μονάδων (-0,31%) και των 1.358,19 μονάδων (+0,54%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 3.293,03 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,11%, ανεβαίνοντας στις 1.151,86 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 103,19 εκατ., εκ των οποίων τα € 8,3 ήταν 14 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 27,1 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 4,53% για την Τράπεζα Πειραιώς και 3,24% για τη Lamda. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2,61% για την Aegean και άνω του 1% για τις ΕΛΧΑ και Δ.Ε.Η. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα.

Η διακύμανση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Στο «πράσινο» έκλεισε την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, την Τετάρτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά (κοντά στα μισά) πάνω από τα υψηλά 13 ετών (1.370 μονάδες), όπου και συνάντησε αντιστάσεις και υποχώρησε ελαφρώς. Συνολικά, τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,74%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 6,5%, ο FTSE Mid Cap πρόσθεσε 2,6% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 11,35%, ολοκληρώνοντας η ελληνική αγορά αισιόδοξα τον πρώτο μήνα του έτους και με σημαντική υπεραπόδοση από την ευρωπαϊκή.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, για ακόμα μια φορά, οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν στο ταμπλό (και στον τζίρο), αποτελώντας το βασικό στήριγμα της ανόδου. Στον αντίποδα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαφοροποιήθηκε αρνητικά, παρουσιάζοντας πτώση κατά 0,15% και υποαποδίδοντας συνολικά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από τα «πακέτα», βοηθώντας στην ανοδική τάση της συνεδρίασης.

Η Optima Bank Research δηλώνει αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές, ξεχωρίζοντας τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, τη Μυτιληναίος, τη Δ.Ε.Η. και την Aegean, στηριζόμενη σε 6 θετικούς καταλύτες (ενδεχόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s, εισαγωγή του Χ.Α. σε watch list το 2024 κ.ά.) και τα υποτιμημένα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται, που αντισταθμίζουν τους επιφανείς κινδύνους, χωρίς να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα τα τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα των δεικτών. Τονίζει, όμως, την υψηλή αστάθεια που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω της ύπαρξης πολιτικών και γεωπολιτικών κινδύνων (με προεκτάσεις στο ενεργειακό μέτωπο), καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με τα επιτόκια και την ανάπτυξη, παράγοντες που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο «ράλι» της ελληνικής αγοράς.

Νέα τιμή-στόχο στη μετοχή της Μυτιληναίος έδωσε η NBG στην αναφορά της, ανεβάζοντάς τη από τα € 41,3 στα € 50.

Η Euroxx Securities δηλώνει σύσταση “overweight” και τιμή-στόχο τα € 20,2 για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Επιπλέον, διεξήχθη δημοπρασία έντοκων γραμματίων Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, αξίας € 625 εκατ. (με τις προσφορές να αγγίζουν τα € 1,016 εκατ.) και απόδοσης 3,83%.

Με ήπια άνοδο ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,16%, κλείνοντας στις 486,44 μονάδες (υψηλά διετίας). Συνολικά, τον Ιανουάριο ο Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 1,5%. Μεικτή ήταν η εικόνα ευρύτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αυτά του πυρήνα και της Βρετανίας να κλείνουν πτωτικά, ενώ τα μεγάλα της περιφέρειας με (σχεδόν αντίστοιχα) κέρδη. Οι κυριότερες στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των αυτοκινήτων (+1,1%), ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων (-2,1%). Μεικτά ήταν, γενικά, τα πρόσημα για τους κλάδους.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη συνεδρίαση της Fed, αναμένοντας την απόφαση που ανακοινώθηκε αργότερα, μετά το κλείσιμο, την Τετάρτη, καθώς και στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέσα στη μέρα από κάποιες εισηγμένες, όπως των Nordisk, Novartis, Santander και H&M.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβράδυνε στο 3,1% τον Ιανουάριο από το 3,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έδειχναν πως θα διαμορφωθεί στο 3,2%. Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ανήλθε στο 3,4% από 4,1% τον περασμένο μήνα, ενώ από τους αναλυτές αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 3,2%. Η μεγαλύτερη αντίσταση στην υποχώρηση του πληθωρισμού παρουσιάζεται, κατά κύριο λόγω, στις υπηρεσίες.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,91% στις 1.367,41 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.378,10 μονάδων (+1,70%) και των 1.357,22 μονάδων (+0,15%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 3.326,15 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,63%, ανεβαίνοντας στις 1.182,15 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 137,76 εκατ., εκ των οποίων τα 11,96 εκατ. ήταν 18 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 36,96 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 4,07% για την Aegean και 3,03% για την Alpha Bank. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Σαράντης, Εθνική Τράπεζα και Eurobank και άνω του 1% για τις Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 1,76% για την Autohellas.

Με θετικό πρόσημο, κόντρα στην ευρωπαϊκή αγορά, ολοκλήρωσε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου του 2006.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε υποτονικά, χωρίς έντονες μεταβολές και σημειώνοντας αρκετές εναλλαγές προσήμου, διατηρώντας αυτόν τον ρυθμό μέχρι περίπου τα μισά της συνεδρίασης, όταν και παρουσιάστηκε θετική ώθηση. Οι κυριότερες στηρίξεις δόθηκαν, προφανώς, από το «άλμα» των τραπεζών, ενώ επικουρικά λειτούργησε και η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Την Πέμπτη, στις 17:00, ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά (IPO) για την εισαγωγή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας τεράστια ζήτηση (ξεπέρασαν οι προσφορές τα € 8 δις), γεγονός που είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα των επενδυτών τις τελευταίες ημέρες και ήταν υπαίτιο, εν μέρει, για τη διακύμανση της τάσης αυτήν την εβδομάδα. Το 30% των μετοχών της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμο από τις 7 Φεβρουαρίου, με τιμή διάθεσης τα € 8,2 (το ανώτερο όριο του εύρους).

Σε αναφορά της, η Goldman Sachs υποστηρίζει πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα φτάσει στις 1.550 μονάδες, στηριζόμενη στις εκτιμήσεις για τα ελκυστικά επίπεδα αρκετών ελληνικών μετοχών, ιδίως των τραπεζών (βάσει των δεικτών P/B) στα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τη βοήθεια από την Ευρώπη για την ελληνική οικονομίας.

Τέλος, σύμφωνα με την Fitch, «η Ελλάδα αποτελεί ένα ανθεκτικό “story” ανάπτυξης και θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης στα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες να δουν νέα αναβάθμιση στο επόμενο διάστημα χάρη και στην ενίσχυση του πιστοληπτικού προφίλ της Ελλάδας».

Απώλειες παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά, στον απόηχο των αποφάσεων των Fed και BoE (διατήρησαν, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκια πολιτικής τους, αλλά δίνοντας ένα ελαφρώς αρνητικό σήμα), με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,36% στις 483,86 μονάδες. Πτωτικά έκλεισαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με ποικίλες μεταβολές. «Βαρίδι» αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος (-2%), ενώ στηρίξεις δόθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία (+1,2%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε αρνητικά.

Τα νέα εταιρικά αποτελέσματα με επίκεντρο τις τράπεζες (κυρίως την BNB Paribas) και τις φαρμακοβιομηχανίες (Roche και Sanofi) επιβάρυναν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παρουσίασαν μη αναμενόμενη για την αγορά μείωση των εσόδων τους και, ευρύτερα, των μεγεθών τους κατά το δ’ τρίμηνο του 2023.

Στα μακροοικονομικά νέα, στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,8% τον Ιανουάριο από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δομικός δείκτης, όμως, αποκλιμακώθηκε στο 3,3% τον Ιανουάριο από 3,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αναμενόταν να πέσει στο 3,2%. Πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί, όπως έχει ειπωθεί, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος παρέμεινε στο 4%, τροφοδοτούμενος από τις μισθολογικές αυξήσεις.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,67% στις 1.376,62 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.376,62 μονάδων (+0,67%) και των 1.362,14 μονάδων (-0,39%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,96% στις 3.358,2 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,64%, ανεβαίνοντας στις 1.201,57 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 150,6 εκατ., εκ των οποίων τα 31,8 εκατ. ήταν 38 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 39,6 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,03% για την Alpha Bank. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 1% για τις Eurobank, Jumbo, Ε.ΥΔ.Α.Π., Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς, Δ.Ε.Η., Ο.Π.Α.Π. και Μυτιληναίος. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,51% για την ΕΛΧΑ και άνω του 1% για τις Βιοχάλκο και Autohellas.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Στο «πράσινο» έκλεισε ξανά την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γ.Δ. να κινείται μόνιμα ανοδικά, ρίχνοντας, ωστόσο, ρυθμούς την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς παρουσιάστηκαν κατοχυρώσεις κερδών. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε υψηλά επίπεδα πάλι, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά της Πέμπτης. Σημαντική βοήθεια δόθηκε από τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος υπεραπέδωσε, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαφοροποιήθηκε για ακόμα μια φορά αρνητικά, κλείνοντας με οριακή πτώση.

Μεικτή ήταν η εικόνα για την ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με πολύ οριακή άνοδο στις 483,93 μονάδες (υψηλό έτους). Οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών κινήθηκαν θετικά, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (-0,09%). Σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των αυτοκινήτων (+1,1%), ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο πετρελαϊκός κλάδος (-1,4%). Μεικτά ήταν το πρόσημα στους κλάδους, εν γένει.

Το κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά επιβάρυναν τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις Η.Π.Α. Ειδικότερα, ενώ αναμενόταν προσθήκη 180.000 θέσεων εργασίας στην αμερικανική αγορά, οι νέες θέσεις αυξήθηκαν κατά 353.000 τον Ιανουάριο. Συνεπώς, η ανεργία διατηρήθηκε στο 3,7%, ενώ προβλεπόταν αύξηση στο 3,8%. Το γεγονός αυτό θέτει περαιτέρω εμπόδια στη Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων προσεχώς.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 1.385,01 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.392,27 μονάδων (+1,14%) και των 1.382,58 μονάδων (+0,43%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 3.377,61 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,76% στις 1.210,68 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 136,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 15,6 εκατ. ήταν 20 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 37,98 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Βιοχάλκο και Alpha Bank και άνω του 1% για τις Ελλάκτωρ, Σαράντης, Aegean, Cenergy, Motor Oil και Coca Cola. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 1,07% για την Autohellas.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,77%, ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 2,01%, ο FTSE Mid Cap υποχώρησε οριακά κατά 0,06% (στις 2.337,37 μονάδες) και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 5,57%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,11%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.