23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΑνθούριο: Το φυτό της φιλοξενίας

Ανθούριο: Το φυτό της φιλοξενίας


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Ένα από τα πιο όμορφα δώρα που μπορεί να προσφέρει κανείς είναι, φυσικά, τα φυτά, είτε σε γλάστρα είτε σε μπουκέτο. Πρόκειται για ένα δώρο που εντυπωσιάζει με την ομορφιά του, αλλά και με τον συμβολισμό που το διακατέχει! Κάθε φυτό το συντροφεύει ένα μήνυμα, γι’ αυτό υπάρχουν και κατηγορίες φυτών που έχουν ταυτιστεί με ορισμένες περιστάσεις, όπως τα κόκκινα τριαντάφυλλα, που συμβολίζουν το πάθος και τον έρωτα, ενδείκνυνται ως δώρο στον ή στην σύντροφο, η γαρδένια ως το κατάλληλο φυτό για τη γιορτή της μητέρας και ούτω καθεξής. Έτσι, λοιπόν, και το ανθούριο είναι ένα φυτό που συμβολίζει τη φιλοξενία και την ευημερία και χάρις αυτού του μηνύματος αποτελεί ένα υπέροχο δώρο για πολλές περιπτώσεις! 

Το ανθούριο είναι ένα τροπικό φυτό, που ανήκει στην οικογένεια “Arum”. Αποτελεί ένα φυτό αρκετά ανθεκτικό, χωρίς απαιτήσεις στη φροντίδα, το οποίο «παράγεται» σε διάφορα χρώματα, όπως λευκό, ροζ και το πιο γνωστό, λαμπερό κόκκινο. Το όνομα του φυτού είναι ελληνικό και προέρχεται από τις λέξεις “oura”, δηλαδή ουρά και “anthos”, δηλαδή το λουλούδι, πιθανόν επειδή ο ανθός του φυτού καταλήγει σε μια αιχμηρή μύτη, σαν ουρά. Το φυτό αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό και «ακούει» σε διάφορα άλλα ονόματα, όπως: «λουλούδι φλαμίνγκο», «κεφάλια ταύρων», «χτένα του κόκκορα» και «βαμμένη γλώσσα». 

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Hassan Pasha

Όπως προαναφέρθηκε, το ανθούριο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που δεν απαιτεί απόλυτη φροντίδα, μόνο τακτικό αλλά όχι συχνό πότισμα, περιστασιακή λίπανση, ενώ προσαρμόζεται σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Σε ανθοδέσμη, το ανθούριο, προσδίδει μια ξεχωριστή, τροπική πινελιά με τα έντονα και μεγάλα άνθη, το ζωηρό χρώμα του και την ιδιαίτερη εμφάνισή του, ενώ χαρακτηρίζεται ως μακράς διαρκείας λουλούδι, αφού αντέχει στο βάζο για 8 εβδομάδες. 

Το ανθούριο ενδείκνυται ως δώρο σε πολλές περιπτώσεις. Οι πιο διαδεδομένες είναι ως δώρο, σε ένα κάλεσμα, στους οικοδεσπότες του σπιτιού, αφού συμβολίζει τη φιλοξενία και την ευημερία, ή σε ένα γραφείο, μεταφέροντας το μήνυμα της καλοτυχίας. Φυσικά, μπορεί να προσφερθεί και σε γιορτές ή σε αποφοιτήσεις μέσα σε μια ανθοδέσμη ή να διακοσμήσει τον στολισμό σε έναν γάμο. Ανάλογα το χρώμα του λουλουδιού μπορεί να μεταφέρει και το αντίστοιχο μήνυμα, όπως το ροζ που συμβολίζει τη μητρική αγάπη, το λευκό την αθωότητα και το κόκκινο του πάθους, που είναι και το πιο σύνηθες που συναντά κανείς στα ανθοπωλεία, σε αρκετά προσιτή τιμή, όλες τις εποχές του χρόνου. Τέλος, το ανθούριο, όπως και πολλά άλλα φυτά, έχει αποτελέσει και σημαντικό συστατικό σε ιατρικές συνταγές κατά της αρθρίτιδας, των μυϊκών πόνων, των ρευματισμών κ.λπ.  

Εν κατακλείδι, το ανθούριο είναι ένα πανέμορφο φυτό που χαρίζει μια ιδιαίτερη ομορφιά και θετική ενέργεια στον χώρο. Κοσμεί με την ξεχωριστή εμφάνισή του το σπίτι, ενώ «σπάει» και τη μουντή ατμόσφαιρα ενός γραφείου. Προσδίδει έναν τροπικό χαρακτήρα σε κάθε ανθοδέσμη και πλουτίζει τον στολισμό. Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα φυτό χωρίς έντονη μυρωδιά, έως καθόλου, οπότε δεν είναι αποπνυκτικό στον χώρο, ενώ, επίσης, δεν είναι επικίνδυνο για τα κατοικίδια! Οπότε, την επόμενη φορά αναζητήστε σε ένα ανθοπωλείο το ανθούριο για να στολίσετε τον χώρο σας ή για να δώσετε ένα δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την τρυφερή και πρωτότυπη σκέψη σας, αλλά και την καλαισθησία σας! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ανθούριο Λουλούδι: οι έννοιες και ο συμβολισμός, avareurgente.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.