19.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜε το βλέμμα στο μέλλον

Με το βλέμμα στο μέλλον


Του Στάθη Αποστόλου,

Αδιαμφισβήτητα η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015 στην ηγεσία της χώρας με 36.3% αποτέλεσε έναν ισχυρό «σεισμό», καθώς για πρώτη φορά στη χώρα συγκροτήθηκε μια Κυβέρνηση με μανδύα αριστερών έως και κομμουνιστικών αρχών, αλλά και με τον νεότερο μέχρι και σήμερα Πρωθυπουργό του ελληνικού κράτους που τη στιγμή που ορκίσθηκε σε αυτό το αξίωμα δεν είχε συμπληρώσει το 41ο έτος της ηλικίας του.

Ένα μεγάλο προτέρημα του Αλέξη Τσίπρα και της διακυβέρνησης του ήταν πως αναδείχθηκαν νέα σε ηλικία πολιτικά στελέχη που αποδείχθηκαν ενίοτε ικανά να φέρουν εις πέρας επικίνδυνες αποστολές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2016, η 31 ετών τότε Έφη Αχτσιόγλου ανέλαβε την «ηλεκτρική» καρέκλα του Υπουργείου Εργασίας σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα μέχρι και τις Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Τα περίπου 3 χρόνια που η Έφη Αχτσιόγλου διετέλεσε Υπουργός Εργασίας συγκρούστηκε αρκετές φορές με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών για να δώσουν το «πράσινο» φως για τις θετικές αξιολογήσεις του ελληνικού δανειακού προγράμματος. Επί των ημερών της, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός που ίσχυε για τους νέους ηλικιακά εργαζομένους και αυξήθηκε κατά 11% ο κατώτατος μισθός, φτάνοντας ενιαία και καθολικά για όλους τους εργαζομένους στα 650€. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και το νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Ένας νέος άνθρωπος, μόλις 39 ετών με αξίες, ιδανικά, αλλά με μια ίσως στρεβλή έννοια του όρου «πολυφωνία» αποφάσισε μετά την εσωκομματική διαδικασία να αποχωρήσει μαζί με τον, επίσης νέο στην πολιτική, Νάσο Ηλιόπουλο και στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Φαίνεται πως όσο η Έφη Αχτσιόγλου δεν ρίχνει «γέφυρες» είτε προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε προς το πατρικό της «σπίτι», τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το μέλλον της δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Στη γραμμή Τσίπρα και με μεγαλύτερα και ίσως πιο σταθερά ανοίγματα στους κόλπους της Ελληνικής Κοινωνίας, αλλά και στις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες 30-40, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε μετά τις διπλές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου 2023 να τοποθετήσει αρχικά κυβερνητικό εκπρόσωπο και στον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό να τον αναβαθμίσει σε Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τον πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος βρέθηκε από πολύ νέος στον αγώνα για να υπερασπιστεί τις αξίες της Ν.Δ. από το 2019 μέχρι το 2022 στα 31 του χρόνια ως γραμματέας της Ο.Ν.ΝΕ.Δ., της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα φοιτητικής παράταξης που επί των ημερών του έφτασε στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πετυχαίνοντας ποσοστά ρεκόρ. Τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Ν.Δ. ήταν ήδη 29 μήνες κυβέρνηση, έδωσε τη στήριξή του στον Παύλο Μαρινάκη. Άνθρωπος οργανωτικός, ψύχραιμος, επικοινωνιακός, αλλά πολλές απόλυτος έχει καλλιεργήσει πολλές αντιπάθειες εντός της Ν.Δ. με προεξάρχοντα τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Θεωρείται αρκετά ικανός, αλλά σίγουρα χρειάζεται να βάλει πολύ «νερό στο κρασί» και να κάμψει πολλές από τις κάθετες απόψεις του, αλλά και να αλλάξει τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί. Τα δεδομένα δείχνουν πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό, θα τον αναβαθμίσει, ώστε να αποκτήσει λόγο και στη μετά Μητσοτάκη εποχή, εκτός αν ο Πρωθυπουργός πιεστεί αρκετά και αποφασίσει να «ξηλώσει» δικά του παιδιά.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το σίγουρο είναι πως στην Πολιτική και μάλιστα στην ελληνική πολιτική σκηνή, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου σε μια δήλωση, τροχειοδεικτική βολή αποτέλεσε τον αγγελιοφόρο άσχημων ειδήσεων για έναν πρώην Πρωθυπουργό που επιθυμούσε διακαώς να γίνει γείτονας του Πρωθυπουργού, φαίνεται πως η φιλοδοξία όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά εντείνεται η πίεση και στη θέση της «κακιάς» Μαριέττας Γιαννάκου βρίσκεται ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μένει να φανεί ποιος θα κερδίσει. Εκτός αν κερδίσουν ή χάσουν και οι δύο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Αποστόλου
Στάθης Αποστόλου
Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.