22.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣύγχρονες σχέσεις: Χαμένη μαγεία;

Σύγχρονες σχέσεις: Χαμένη μαγεία;


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Στις μέρες μας, εξαιτίας της συνεχούς αυξανόμενης δημοτικότητας και, συνεπώς, της δύναμης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όλες οι πτυχές της ανθρώπινης ζωής έχουν επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μεταξύ αυτών είναι και οι ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις. Σημερινή και παρελθοντική κατάσταση αποτελούν πλέον δύο χρονικές περιόδους με σημαντικές και πολυάριθμες διαφορές στο πλαίσιο σύναψης ερωτικών σχέσεων μεταξύ δύο ατόμων. Με την έννοια παρελθόν δε γίνεται λόγος για έτη φωτός νωρίτερα από το 2024, αλλά ακόμα και 20 ή και 30 χρόνια πριν. Οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ δύο ατόμων είχαν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι οι σημερινές. Πλέον, αδιαμφισβήτητα υπάρχει πλήθος επιλογών αναφορικά με την επιλογή ερωτικού συντρόφου. Ζούμε σε μια πιο απελευθερωτική εποχή. Η ύπαρξη του διαδικτύου σε συνδυασμό με την εφεύρεση και τεράστια απήχηση των social media έχουν οδηγήσει σε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και κατάκτησης του ερωτικού στόχου ενός ατόμου, ενός εν δυνάμει, δηλαδή ερωτικού συντρόφου. Ακόμα και το πρώτο στάδιο σύναψης μιας ερωτικής σχέσης που είναι το φλερτ, πλέον γίνεται μέσω ενός πληκτρολογίου. Κάτι το οποίο από τη μία, δίνει την ευκαιρία να νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό του ένα ντροπαλό άτομο, αλλά από την άλλη, υπάρχει μία αίσθηση απροσωπίας και μάλλον, σύμφωνα με κάποιους πιο «παραδοσιακούς», όπως θα χαρακτηρίζονταν από πολλούς νεαρούς σήμερα, ως «ξενέρωτης». Η πληθώρα των επιλογών έχει οδηγήσει, λοιπόν, τόσο σε μια αύξηση δειλών συμπεριφορών όσο και σε μια αύξηση των πολυγαμικών ή των ελεύθερων σχέσεων, όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των νέων σήμερα δε συνάπτει σχέσεις με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, η οποία προϋποθέτει την πλήρη αφοσίωση και αγάπη απέναντι στο άλλο άτομο μέσω της αποκλειστικότητας. Νεαροί άντρες και γυναίκες τείνουν να έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, χωρίς να δεσμεύονται και χωρίς να επισυνάπτουν μονογαμικές σχέσεις, καθώς αυτή είναι η «μόδα» και η τάση της εποχής. Άλλοι, επειδή θέλουν να ζήσουν περισσότερες εμπειρίες σε αυτό το κομμάτι, δίχως να περιορίζονται σε ένα μόνο ερωτικό σύντροφο, ενώ σε περίπτωση που όντως επισυνάψουν επίσημη σχέση με ένα άλλο άτομο, συνήθως, αυτή είναι μια «ελεύθερη σχέση». «Ελεύθερη σχέση», το φαινόμενο της σημερινής εποχής. Ναι μεν έχεις σχέση με έναν συγκεκριμένο «άλλον», αλλά ταυτόχρονα μπορείς να βρεθείς ερωτικά με οποιονδήποτε άλλον επιθυμείς, χωρίς να σε περιορίζει κάτι, χωρίς να σε κρατάει κάτι. Αυτό σημαίνει ότι μια ελεύθερη σχέση είναι μια πολυγαμική σχέση. Πολλές φορές —και αυτό συμβαίνει κυρίως στο γυναικείο φύλο— αν δεν ταχθείς σε αυτή την τάση της εποχής μπορεί και να κακοχαρακτηριστείς, να σε αποκαλέσουν «σεμνότυφη», «ξενέρωτη», «καλόγρια» και πολλά άλλα. Κάποιοι χαρακτηρισμοί που λίγα χρόνια νωρίτερα θα είχαν δοθεί αν όντως είχες τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στο πλαίσιο των ερωτικών σου σχέσεων.

Πηγή Εικόνας: dreamstime.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Stuart Miles.

Δεν κατηγορώ κανέναν. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και καλό θα ήταν —γιατί πολλές φορές δεν γίνεται— να επιλέγει με βάσει τις πραγματικές του επιθυμίες και όχι με βάσει τη γνώμη του κοινωνικού του περίγυρου. Άμα σε εκφράζει να συνάψεις μια πολυγαμική σχέση, σεβαστό και είναι δικαίωμα σου. Άμα σε εκφράζει να συνάψεις μια μονογαμική σχέση, και πάλι είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτό που θέλεις και δεν πρέπει να δώσεις εξηγήσεις σε κανένα άτομο, πέρα φυσικά από το άτομο, με το οποίο εμπλέκεσαι ερωτικά. Το άτομο, το οποίο εμπλέκεται μαζί σου ερωτικά, οφείλει να είναι πάντα ενήμερο για τις δικές σου προθέσεις. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ο παραδοσιακός τρόπος, όμως, σύναψης ερωτικών σχέσεων ήταν διαφορετικός. Έκρυβε μια μαγεία και αυτό, ίσως, επειδή η αγάπη ήταν το βασικό συστατικό αυτών. Παλαιότερα, ο ρομαντισμός ήταν διάχυτος παντού. Σαφώς και πολύ παλιότερα η γυναικεία ειδικά ερωτική χειραφέτηση και απελευθέρωση δεν υπήρχε, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι ναι μεν σεξουαλικά χειραφετημένη και, συγχρόνως, να επιλέγει μια μονογαμική σχέση. Μια σχέση, η οποία θα χαρακτηρίζεται από αποκλειστικότητα, οι άνθρωποι της οποίας θα αγαπούν ο ένας τον άλλον άνευ όρων. Μάλλον, είμαι πολύ ρομαντική για τη σημερινή εποχή. Ο ρομαντισμός, όμως, κρύβει μια μαγεία και προτιμώ να ζω σε αυτή. Και, ενδεχομένως, ο στίχος που έγραψε κάποτε κάποιος «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο» να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό της μαγείας και του άπιαστου που έχει δοθεί σε αυτές.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.