19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΣερβία: Το Βελιγράδι στο «στόχαστρο» μετά τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα

Σερβία: Το Βελιγράδι στο «στόχαστρο» μετά τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Η Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας, ΡΙΚ, αποκάλυψε εχθές τα επίσημα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών που διεξήχθησαν στις 17 Δεκεμβρίου 2023, μετά από επαναλαμβανόμενη ψηφοφορία σε οκτώ εκλογικά τμήματα. Ενώ τα αποτελέσματα στις περισσότερες περιοχές έχουν σταθεροποιηθεί, η καρδιά της αβεβαιότητας βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου η σύνθεση της συνέλευσης της πόλης είναι βυθισμένη σε ασάφεια και πολιτικές ίντριγκες.

Με 46,75% των ψήφων, το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, SNS, συνεχίζει να διεκδικεί την πολιτική του κυριαρχία. Στο βάθρο της αντιπολίτευσης, ο μεγαλύτερος συνασπισμός «Σερβία ενάντια στη βία» εξασφάλισε 23,66%, ενώ ο μικρότερος εταίρος του SNS, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, SPS, συγκέντρωσε 6,55%. Επιπλέον, δύο συνασπισμοί της δεξιάς αντιπολίτευσης, ο συνασπισμός NADA και το λαϊκιστικό «Εμείς – Φωνή του Λαού» πέτυχαν το εκλογικό όριο με 5% και 4,69%, αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić, στο τιμόνι του SNS, απέρριψε σθεναρά τις εκκλήσεις περί διεθνούς έρευνας για εικαζόμενες εκλογικές παρατυπίες, τονίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία της Σερβίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που χειρίζονται αποκλειστικά οι κρατικοί θεσμοί. Παρά τις αναφορές για παρατυπίες στο Βελιγράδι, ο Vučić υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, μόνο αφού συνειδητοποίησε την ήττα της στην πρωτεύουσα.

Διαδήλωση στο Βελιγράδι, στις 26/12/2023. Πηγή Εικόνας: Politico / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Vladimir Zivojincovic / AFP/ Getty Images.

Τόσο οι εγχώριοι όσο και οι διεθνείς παρατηρητές τεκμηρίωσαν σχολαστικά τις παρατυπίες κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο σερβικός εκλογικός έλεγχος, CRTA, τόνισε την οργανωμένη «μετανάστευση» των ψηφοφόρων ως κομβικό παράγοντα που διαμορφώνει τα αποτελέσματα στο Βελιγράδι. Αυτή η στενά αμφισβητούμενη κούρσα στην πρωτεύουσα άφησε τόσο τα κυβερνώντα κόμματα όσο και την αντιπολίτευση χωρίς σαφή πλειοψηφία, εντείνοντας την πιθανότητα επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας.

Ο συνασπισμός «Σερβία κατά της βίας», ενώ κήρυξε παύση των διαδηλώσεων μπροστά από το κτήριο της Εκλογικής Επιτροπής της Δημοκρατίας, το ΡΙΚ, υπογράμμισε τη δέσμευσή του να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Τα σχέδια για νέες συνελεύσεις μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς και των Ορθόδοξων Χριστουγέννων τονίζουν την αποφασιστικότητα του συνασπισμού να διασφαλίσει εκλογική διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Η Marinika Tepić, εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ολοκλήρωσε τη 13ήμερη απεργία πείνας της στις 3 Δεκεμβρίου, δηλώνοντας σθεναρά ότι οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν. Παρά την άρνηση των κυβερνώντων κομμάτων για οποιαδήποτε αδικοπραγία, η προοπτική μιας επανάληψης στην πρωτεύουσα διαφαίνεται μεγάλη, λόγω της απουσίας αποφασιστικής πλειοψηφίας για οποιαδήποτε πλευρά.

Ο Braninimir Nestorović. Πηγή και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Balkan Insight / Printscreen / Pink TV.

Η λαϊκιστική δεξιά παράταξη «Εμείς – Φωνή του Λαού», με επικεφαλής τον Δρ. Branimir Nestorović, έναν σκεπτικιστή στον εμβολιασμό κατά του COVID-19, κρατά το κλειδί για την τελική απόφαση. Ο Νestorovic, ο οποίος προηγουμένως είχε την τάση να υποστηρίξει νέες εκλογές, παρέμεινε σιωπηλός τις τελευταίες ημέρες, βαθαίνοντας την αβεβαιότητα γύρω από το πολιτικό τοπίο του Βελιγραδίου.

Καθώς το έθνος αναμένει περαιτέρω εξελίξεις, το αποτέλεσμα στο Βελιγράδι παραμένει καθοριστικό στη διαμόρφωση της πολιτικής τροχιάς της Σερβίας. Το εξελισσόμενο σενάριο εκτυλίσσεται στο πλαίσιο τόσο του τοπικού όσο και του διεθνούς ελέγχου, υπογραμμίζοντας την πιεστική ανάγκη για μια διαφανή και αξιόπιστη επίλυση των εκλογικών αβεβαιοτήτων, σε αυτήν την κρίσιμη πολιτική στιγμή. Καθώς η πολιτική αναταραχή συνεχίζεται, τα μάτια του έθνους και του κόσμου παραμένουν καρφωμένα στο Βελιγράδι, αναμένοντας την απόφαση που θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον της Σερβίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Serbia Publishes Official Election Results – Only Question is Belgrade, Balkan Insight, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.