16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά4+1 ιδέες για Journal Prompts!

4+1 ιδέες για Journal Prompts!


Της Σοφίας Μαχαίρα,

Το “journaling” είναι, εδώ και αρκετά χρόνια, ένας ευρέως γνωστός όρος για τη χρήση οποιουδήποτε ημερολογίου. Έχει πλέον ταυτιστεί με χιλιάδες βίντεο και εικόνες όμορφων τετραδίων γεμάτων με λίστες και καταγραφές στόχων, αναμνήσεων, εκκρεμοτήτων και όχι μόνο. Ένα συχνό, όμως, πρόβλημα στη διατήρηση ενός “journal” είναι η έλλειψη ιδεών. Δίχως έμπνευση, η γραφή στο τετράδιο (ή σε αντίστοιχη εφαρμογή) γίνεται ανιαρή και το άτομο σταδιακά εγκαταλείπει τη συνήθεια. Κρίνεται αναγκαία, λοιπόν, η εξερεύνηση θεμάτων.

Μία ευχάριστη και δημιουργική θεματική, είναι τα φανταστικά σενάρια. Ταυτόχρονα ξεκουράζουν το μυαλό από τη ρουτίνα της καθημερινότητας προσφέροντας μια ανάσα δροσιάς και ωθούν το άτομο να είναι πιο εκφραστικό. Μερικά τέτοια σενάρια είναι αυτά παραγωγής μυθοπλασιών ή ποιημάτων, όπως επίσης απαντήσεις σε ερωτήσεις του στυλ «Αν είχα κάποια υπερδύναμη, ποια θα ήταν;» ή ακόμη «Πώς θα περιέγραφα το πορτοκαλί χρώμα σε κάποιον που δεν το έχει δει ποτέ;».

Οι άνθρωποι, οι οποίοι αναζητούν μία δόση χαράς, θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τη συγγραφή λιστών με πράγματα και άτομα, για τα οποία είναι ευγνώμονες. Αυτό, φυσικά, συμπεριλαμβάνει την αναλυτικότερη περιγραφή της σημασίας τους. Είναι επιστημονικά μελετημένο πως η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης έχει θετικά ψυχοσωματικά αποτελέσματα, για παράδειγμα τη μείωση του άγχους και τη βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου.

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Christin Hume

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, υπάρχουν γραπτές ασκήσεις για την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας. Λόγου χάρη, η εστίαση στην αναπνοή, στον εαυτό, στην παρούσα στιγμή και στο ευρύτερο περιβάλλον για απολογισμό των συναισθημάτων και των αισθήσεων που προκύπτουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται μορφή διαλογισμού σε συνδυασμό με παραγωγή γραπτού λόγου. Η σωστή πρακτική αφαιρεί την προσοχή από το «εγώ», από τα λάθη του παρελθόντος και από τα άγχη του μέλλοντος.

Στον τομέα των συναισθημάτων, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του, εξετάζοντάς τα. Προφανώς, μία μέθοδος είναι η ενδοσκόπηση, με ερωτήσεις στον εαυτό οι οποίες δίνουν έμφαση στην πηγή των αισθηματικών αντιδράσεων και τυχόν ξεπεσπασμάτων, δηλαδή, τι τα προκάλεσε, ποια ήταν η διαχείρισή τους, τι αντίκτυπο άφησαν; Ο στόχος των απαντήσεων σε αυτού του είδους τις απορίες, είναι ο έλεγχος των συναισθημάτων, έτσι ώστε να μην υπερνικούν τη λογική ή να πληγώνουν.

Προχωρώντας, μπορεί να γίνει και γενικότερη ανασκόπηση σκέψεων και πράξεων, ειδικότερα, μέσω περιγραφής τμημάτων της προσωπικότητας και ικανοτήτων, τα οποία επιθυμεί ο καθένας να βελτιώσει. Βέβαια, θα ήταν ημιτελής η διαδικασία χωρίς βραχυπρόθεσμα βήματα υλοποίησης των βελτιώσεων, όπως και αναγνώριση της υπάρχουσας προόδου. Έχοντας εμπειρία από τη ζωή, καμία αρχή δεν θα είναι από το μηδέν και σε ένα ημερολόγιο δεν υπάρχει χώρος για ντροπή. Αντιθέτως, το έδαφος είναι εύφορο για λήψη αποφάσεων, τέτοιων, ώστε να αναπτυχθεί η αυτοεκτίμηση και η αυτο-αγάπη. Η ανώφελη αυστηρή κριτική μονάχα βλάπτει και περιορίζει αυτές τις προοπτικές και είναι ιδανικό να αποβληθεί από τα τελικά κείμενα.

Εν κατακλείδι, με μία εύκολη αναζήτηση στο ίντερνετ και στα βάθη του νου, ξεκλειδώνεται ένας κόσμος στα περιθώρια κάθε σελίδας ενός “journal”. Η φαντασία μπορεί να καλπάσει ξανά και να τονωθεί παράλληλα, η δημιουργική γραφή και η κριτική σκέψη. Οι ιδέες και τα ψυχολογικά οφέλη είναι αμέτρητα, ενώ η προσωπική εξέλιξη, η οποία θα πηγάσει από αυτές, αδιαμφισβήτητη!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Ο οδηγός της ευγνωμοσύνης, positivelife.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Μαχαίρα
Σοφία Μαχαίρα
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002 με καταγωγή από εκεί, σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Αγαπά τη συγγραφή ποίησης ελεύθερου στίχου, μιλά άπταιστα αγγλικά και ευελπιστεί να δουλέψει πάνω στο σχεδιασμό ιστοσελίδων.