18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπη9 εκλογές που θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης το 2024

9 εκλογές που θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης το 2024


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Το έτος 2024 ξετυλίγεται ως ένα κομβικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή πολιτική, που σηματοδοτείται από μια σειρά εκλογών που υπόσχονται να αναδιαμορφώσουν το γεωπολιτικό τοπίο. Από τη Ρωσία μέχρι τη μάχη της Ευρώπης ενάντια στις ακροδεξιές εξάρσεις και τις περίπλοκες αφηγήσεις της Πορτογαλίας, της Λευκορωσίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας και της Ρουμανίας, κάθε εκλογικό πεδίο μάχης προσθέτει στρώματα πολυπλοκότητας στην εκτυλισσόμενη ιστορία. Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στις λεπτές λεπτομέρειες κάθε εκλογής, ξετυλίγοντας τα νήματα που θα πλέξουν την αφήγηση αυτής της κρίσιμης χρονιάς.

Ρωσία: Μια πιθανή πέμπτη θητεία για τον Putin και οι παγκόσμιες επιπτώσεις

Στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Vladimir Putin προσβλέπει σε μια ιστορική πέμπτη θητεία, χρησιμοποιώντας μια στρατηγική καταστολή των φωνών της αντιπολίτευσης. Ο αποκλεισμός προσωπικοτήτων, όπως η Yekaterina Duntsova και η φυλάκιση του Alexei Navalny έθεσαν το σκηνικό για τις εκλογές του Μαρτίου 2024, έχοντας βαθιές επιπτώσεις για την εσωτερική δυναμική της Ρωσίας και τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.

Οι οικονομικές προκλήσεις και οι συνέπειες του πολέμου συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα των εκλογών στη Ρωσία. Παρά τις προσπάθειες να καταπνίξουν τη διαφωνία, τα κινήματα της αντιπολίτευσης επιμένουν, προσφέροντας μια αντί-αφήγηση που αντηχεί πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά, καθώς η πιθανή πέμπτη θητεία του Putin εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τροχιά της Ρωσίας και τον ρόλο της στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Ο George Simion, δεξιά, και ο Claudiu Tarziu, οι ηγέτες της AUR. Πηγή Εικόνας: Euronews. Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Vadim Ghirda / AP Photo

Ρουμανία: Η άνοδος της ακροδεξιάς

Ένα κύμα ακροδεξιάς αναζωπύρωσης σαρώνει όλη την Ευρώπη, χωρίς να αφήνει κανένα έθνος από το δρόμο του. Η Ρουμανία παλεύει με την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AUR, που υπερασπίζεται τις αξίες της «οικογένειας, του έθνους, της πίστης και της ελευθερίας», σηματοδοτώντας πιθανές αλλαγές στην κοινοβουλευτική δυναμική. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών έχουν βάρος όχι μόνο για τη Ρουμανία, αλλά και για την ευρύτερη τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την οικονομική σταθερότητα και τη δυναμική της ΕΕ σε ισορροπία, οι εκλογές του 2024 στη Ρουμανία γίνονται βασικός άξονας στη διαμόρφωση του μέλλοντος του έθνους εντός της ΕΕ. Οι θέσεις του AUR για τον κοινωνικό συντηρητισμό και την αντιπαγκοσμιοποίηση έχουν απήχηση σε τμήματα του ρουμανικού πληθυσμού που είναι απογοητευμένα από την κυρίαρχη πολιτική.

Πορτογαλία: Οικονομικοί Αγώνες και Πολιτικά Σταυροδρόμια

Αντιμετωπίζοντας οικονομικές προκλήσεις, η Πορτογαλία γίνεται μάρτυρας ξαφνικών πολιτικών μεταπτώσεων μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού της Costa. Η απόφαση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2024 προσθέτει επίπεδα πολυπλοκότητας στο πολιτικό τοπίο του έθνους.

Ο οικονομικός αντίκτυπος των εκλογών στην Πορτογαλία εκτείνεται πέρα από τα σύνορά της, με ανησυχίες για καθυστερημένα κυβερνητικά έργα και επενδύσεις. Καθώς το έθνος παλεύει με ένα συρρικνούμενο ΑΕΠ και μια κρίση κόστους ζωής, τα αποτελέσματα των εκλογών θα διαμορφώσουν σημαντικά το μέλλον της Πορτογαλίας και τον ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δυνατότητα για κυβερνήσεις συνασπισμού και αλλαγές πολιτικής εισάγει ένα στοιχείο αβεβαιότητας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις της Πορτογαλίας με τους ομολόγους της στην ΕΕ.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα φεύγει μετά από συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα, Πορτογαλία, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023. Πηγή Εικόνας: Euronews. Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Ana Brigida / AP

Λευκορωσία: Η αυταρχική λαβή του Lukashenko

Στη Λευκορωσία, ο Πρόεδρος Alexander Lukashenko συνεχίζει να σφίγγει την εξουσία του, όπως και ο Putin, καταπνίγοντας την αντιπολίτευση, ωστόσο, όχι με την ίδια επιτυχία. Οι εκλογές του 2024 χρησιμεύουν ως πεδίο μάχης για την προσπάθεια του Lukashenko να εδραιώσει περαιτέρω την αυταρχική του διακυβέρνηση, προσελκύοντας διεθνή έλεγχο.

Παρά τις σκληρές καταστολές, η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία παραμένει ανθεκτική. Φιγούρες, όπως η Sviatlana Tsikhanouskaya, συνεχίζουν να αμφισβητούν το καθεστώς του Lukashenko, με τις εκλογές να γίνονται κρίσιμος στίβος για τον αγώνα για δημοκρατική διακυβέρνηση στη χώρα.

Βέλγιο: Ένα ιδρυτικό μέλος σε πολιτική αστάθεια

Το Βέλγιο αντιμετωπίζει το δικό του σύνολο πολιτικών προκλήσεων, ακολουθώντας τη σύνθετη δυναμική του συνασπισμού εν μέσω εντάσεων μεταξύ της ολλανδόφωνης Φλάνδρας και της γαλλόφωνης Βαλλονίας. Οι εκλογές του 2024 θα δοκιμάσουν την ικανότητα του Βελγίου να γεφυρώσει αυτές τις διαφορές και να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.

Ως ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική σταθερότητα του Βελγίου είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ευρύτερης συνοχής της ΕΕ. Οι εντάσεις στο Βέλγιο, που πηγάζουν από γλωσσικές και περιφερειακές διαφορές, προσθέτουν πολυπλοκότητα στις προσπάθειες της ΕΕ να διατηρήσει την ενότητα, ειδικά ενόψει ευρύτερων προκλήσεων, όπως η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων.

Συγχρόνως, το Βέλγιο παλεύει με την αναζωπύρωση του Vlaams Belang, ενός ακροδεξιού κόμματος που έχει αυξηθεί και γίνεται το μεγαλύτερο της χώρας. Η εστίαση του κόμματος στα αντιμεταναστευτικά αισθήματα έχει απήχηση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του πολιτικού συμφώνου για την απομόνωσή του. Καθώς το Βέλγιο πλησιάζει τις εκλογές, η δυνατότητα για τον Vlaams Belang να εξασφαλίσει ένα σημαντικό μέρος των ψήφων προσθέτει πολυπλοκότητα στη δυναμική των συνασπισμών και μπορεί να προκαλέσει μια επαναξιολόγηση των πολιτικών συμμαχιών.

Πηγή και Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: AP

Ηνωμένο Βασίλειο: Η «αλλαγή» του Sunak

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια πιθανή στροφή προς την ακροδεξιά, με τον Πρωθυπουργό Rishi Sunak να υιοθετεί διχαστικές τακτικές σε μια προσπάθεια για πολιτική επιβίωση. Ο «πόλεμος στο ξύπνημα» και η εμπρηστική ρητορική για τη μετανάστευση σηματοδοτούν μια απομάκρυνση από την παραδοσιακή συντηρητική πολιτική.

Η ευθυγράμμιση του Sunak με τους ακροδεξιούς ευρωπαίους πολιτικούς σηματοδοτεί μια στροφή που αντικατοπτρίζει τις τάσεις σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη. Οι γενικές εκλογές του 2024 γίνονται μια κρίσιμη συγκυρία, με το Συντηρητικό κόμμα να προσπαθεί να αντισταθμίσει ένα σημαντικό δημοσκοπικό έλλειμμα.

Φινλανδία: Η δυσκολία στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Η Φινλανδία βιώνει πολιτικές αλλαγές με επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι εκλογές του 2024 στη Φινλανδία θα καθορίσουν τη στάση της χώρας σε κρίσιμα ζητήματα της Ένωσης, από τις οικονομικές πολιτικές μέχρι τη δράση για το κλίμα και την αμυντική συνεργασία.

Η ευθυγράμμιση της Φινλανδίας με τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ έχει σημασία για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του μπλοκ. Οι εκλογές παρέχουν μια ευκαιρία στη Φινλανδία να διεκδικήσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή, συμβάλλοντας στην εξελισσόμενη ατζέντα της ΕΕ. Το φινλανδικό πολιτικό τοπίο, που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από κεντρώες και συναινετικές πολιτικές, υφίσταται και αυτό μια αλλαγή που αντηχεί εντός της ΕΕ, διαμορφώνοντας την προσέγγιση του μπλοκ στις βασικές προκλήσεις.

Αυστρία: Αναβίωση της λαϊκίστικής δεξιάς

Η Αυστρία αναδεικνύεται ως ένα πιθανό έθνος της ΕΕ με μια λαϊκιστική δεξιά κυβέρνηση στα σκαριά. Παρά το γεγονός ότι έχασε την αξιοπιστία του μετά το σκάνδαλο της Ίμπιζα το 2019, το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) έκανε μια αξιοσημείωτη επιστροφή, καθιστώντας τις εκλογές του 2024 μια κομβική στιγμή στην αυστριακή πολιτική σκηνή.

Η αναζωπύρωση του FPÖ είναι πολύπλευρη, τροφοδοτούμενη από την πανδημία COVID-19, τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, τις οικονομικές αβεβαιότητες και τις ανησυχίες για τη μετανάστευση. Η έμφαση του κόμματος στις προσωπικές ελευθερίες κατά τη διάρκεια των περιορισμών της πανδημίας έχει απήχηση σε τμήματα του αυστριακού πληθυσμού, σηματοδοτώντας μια πιθανή πολιτική αναζωπύρωση. Οι αμφιλεγόμενες τακτικές που εφαρμόζει το FPÖ, συμπεριλαμβανομένων των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων και των συμμαχιών με ακροδεξιά κινήματα, εγείρουν ανησυχίες στην Αυστρία και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ, μιλάει κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βιέννη, Αυστρία, 11 Δεκεμβρίου 2021. Πηγή Εικόνας: AP. Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Florian Schroetter / AP.

Ευρωεκλογές 2024

Τον Ιούνιο του 2024, οι δικαιούχοι ψήφου στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι προβλέψεις υποδηλώνουν αύξηση της υποστήριξης προς τα ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, αναδιαμορφώνοντας ενδεχομένως την πολιτική δυναμική εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι εκλογές αναμένεται να περιστραφούν γύρω από την οικονομική ύφεση, την αγροτική δυσαρέσκεια, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Η άνοδος της ακροδεξιάς ομάδας Identity and Democracy εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ρόλο και την επιρροή της, ώστε να ηγηθεί δυνητικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθίσταται κρίσιμη για τον καθορισμό της κατεύθυνσης του μπλοκ σε θέματα που κυμαίνονται από τις οικονομικές πολιτικές έως την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τα εκλογικά αποτελέσματα θα επηρεάσουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καθώς ο χρόνος δείχνει πλέον το 2024, ο κόσμος προετοιμάζεται για μια σειρά εκλογών που ξεπερνούν τα σύνορα, τις ιδεολογίες και τις γεωπολιτικές συμμαχίες. Από τις αίθουσες εξουσίας στη Μόσχα μέχρι τους ιστορικούς δρόμους των Βρυξελλών, οι επιλογές των ψηφοφόρων και των ηγετών θα συμβάλουν σε μια ταπετσαρία μετασχηματισμού, διαμορφώνοντας την αφήγηση των διεθνών σχέσεων για τα επόμενα χρόνια. Το σταυροδρόμι του 2024 απαιτεί λεπτές αναλύσεις και έντονη κατανόηση των περίπλοκων νημάτων που διασχίζουν το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο. Σε αυτό το κομβικό έτος, τα έθνη δεν ψηφίζουν απλώς· διαμορφώνουν τα μελλοντικά περιγράμματα του κοινού μας κόσμου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Europe: elections to watch in 2024, eiu.com, διαθέσιμο εδώ
  • European Elections: A Game-changer in 2024?, geopoliticalmonitor, διαθέσιμο εδώ
  • What to expect from next year’s elections in Belarus, opendemocracy, διαθέσιμο εδώ
  • 2024 Election in Belarus Is a Sign of Things To Come, realclearworld.com, διαθέσιμο εδώ
  • Elections 2024: The rise of the far right in Belgium, belgan agency, διαθέσιμο εδώ
  • Finland’s presidential election campaign is heating up the cold winter months, Euronews, διαθέσιμο εδώ
  • Romania is facing crucial elections in 2024 – will the country put the rising far-right in power, Euronews, διαθέσιμο εδώ
  • Portugal: Will the political crisis bring about an economic one?, Euronews, διαθέσιμο εδώ
  • UK election 2024: Sunak’s far-right movement is a threat to political stability, middleeasteye.net, διαθέσιμο εδώ
  • Putin aims to leave nothing to chance in Russia’s 2024 election, The Hill, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.