22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΈριξαν ρυθμούς Χ.Α. και ευρωπαϊκή αγορά: Κάτω από τις 1.300 μονάδες έκλεισε...

Έριξαν ρυθμούς Χ.Α. και ευρωπαϊκή αγορά: Κάτω από τις 1.300 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης για το 2023


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Ο χρηματιστηριακός κύκλος του 2023 έκλεισε χθες και, τελικά, δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για εμφάνιση του “Santa Claus Rally”, ούτε στην ελληνική ούτε στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών. Η συναλλακτική δραστηριότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις έπεσε κατακόρυφα, κυρίως λόγω της εορταστικής ραστώνης, αλλά και της έλλειψης καταλυτών και μακροοικονομικών και επιχειρηματικών εξελίξεων. Αρκετοί επενδυτές αναλώθηκαν σε κατοχυρώσεις κερδών, ιδίως στους εγχώριους τραπεζικούς τίτλους, με τις συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα να έχουν, κυρίως, διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ολοκληρώθηκε μια έντονη χρονιά για τα χρηματιστήρια, με τους περισσότερους δείκτες να κλείνουν με σημαντικές θετικές αποδόσεις και τους επενδυτές αισιόδοξους σε μεγάλο βαθμό για τη συνέχεια, λόγω των προσδοκιών που έχουν διαμορφωθεί για μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες (Fed, Ε.Κ.Τ. και BoE), ήδη από το α’ εξάμηνο του 2024.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν από τις αγορές που ξεχώρισε το 2023, υπεραποδίδοντας σημαντικά σε σχέση με τις περισσότερες αγορές μετοχών σε όλον τον κόσμο. Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε μέσα στο 2023 κατά 39,08%, με την πολύτιμη στήριξη από τις τράπεζες (οι οποίες κέρδισε 65,73%), ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων σημείωσαν αποδόσεις κάτω του 20%.

Παρότι πολλοί αναλυτές ανέμεναν πως οι αγοραστές θα βγουν μπροστά στις τελευταίες συνεδριάσεις για να στείλουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.300 μονάδες μέχρι το τέλος του έτος, τα σενάρια αυτά διαψεύστηκαν. Ωστόσο, οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά αναμένονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς εκτιμάται ότι προσεχώς θα λάβει και το Χ.Α. αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές προσεχώς.

Η διακύμανση του δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023. Πηγή εικόνας: investing.com

Τη Δευτέρα και την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων.

Παρά τον χαμηλό τζίρο και το μειωμένο ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού, καθώς οδεύουμε στο κλείσιμο της χρονιάς, την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε ανοδικά, ευνοούμενο και από την ήπια θετική κίνηση στις διεθνείς αγορές. Σε όλη σχεδόν τη συνεδρίαση ο Γ.Δ. κινήθηκε σε θετικό έδαφος, πλην μιας μικρής περιόδου που πέρασε οριακά σε αρνητικά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό αυτής της συνεδρίασης ήταν πως για ακόμα μια φορά, όπως συμβαίνει συχνά στις τελευταίες συνεδριάσεις, τα «βλέμματα» των επενδυτών στράφηκαν ιδιαίτερα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, στην αναζήτησή τους για πιο “value” επιλογές. Σε επίπεδο μετοχών, ξεχώρισε αυτή της Εθνικής Τράπεζας, τόσο σε απόδοση όσο και σε τζίρο, ακολουθώντας και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, εκτός της Eurobank που έμεινε αμετάβλητη.

Θετικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με άνοδο 0,25% στις 478,86 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Οι βασικές στηρίξεις προήλθαν από τους κλάδους της ενέργειας (+0,61%) και της τεχνολογίας (+0,7%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

Το θετικό κλίμα διεθνώς στις αγορές ευνόησε και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χωρίς, όμως, να σημειωθούν σημαντικές μεταβολές, δεδομένης της εξασθενημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, λόγω της απουσίας οικονομικών εξελίξεων, της εορταστικής περιόδου και των αργιών.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσίασε η δημοσκόπηση που διεξήγαγαν οι Financial Times, με δείγμα εκτιμήσεων από 48 έγκριτους οικονομολόγους, για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2024. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης να ενισχυθεί κατά μέσο όρο 0,6% τη νέα χρονιά, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 6,9% έως το τέλος του 2024.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 1.293,19 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.298,43 μονάδων (+0,58%) και των 1.290,43 μονάδων (-0,04%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 3.120,7 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,06%, ανεβαίνοντας στις 1.068,97 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 66,6 εκατ., εκ των οποίων τα € 3,2 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 17,8 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Cenergy και Σαράντης. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,63% για τη Jumbo και άνω του 1% για τις Quest, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Οι απώλειες στην ευρωπαϊκή αγορά έφεραν ρευστοποιήσεις την Πέμπτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας κάτω από τα επίπεδα των 1.290 μονάδων. Επίσης, ο τζίρος κατρακύλησε περεταίρω, δηλώνοντας την εντονότερη απουσία ενδιαφέροντος των επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους. Η πλειονότητα των εντολών στις ημερήσιες διαπραγματεύσεις ήταν κατοχυρώσεις κερδών στις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζοντας ξανά η Εθνική, ενώ η εικόνα στα υπόλοιπα blue chips ήταν μεικτή.

Πτωτικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,11% στις 478,08 μονάδες. Μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση των επιμέρους βασικών δεικτών των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 που έκλεισε οριακά σε αρνητικό έδαφος. «Βαρίδι» αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος (-0,5%), ενώ οι κυριότερες στηρίξεις δόθηκαν από τον υγειονομικό τομέα (-0,6%). Μεικτά ήταν τα πρόσημα, γενικά, στους κλάδους.

Στα μακροοικονομικά νέα, άνοδος κατά 5,2% σημειώθηκε στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση στην Ισπανία, υποχωρώντας ο ρυθμός από τον προηγούμενο μήνα κατά 0,1%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,58% στις 1.283,27 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.296,57 μονάδων (+0,26%) και των 1.283,27 μονάδες (-0,77%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,6% στις 3.101,87 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,8%, πέφτοντας στις 1.049,6 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 45,82 εκατ. και ο όγκος ανήλθε στα 11,72 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ και άνω του 1% για τις Autohellas, Eurobank, Βιοχάλκο, Ε.ΥΔ.Α.Π., Alpha Bank, Σαράντης και Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 1,88% για την Jumbo.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 για το 2023. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Ανοδικά έκλεισε την Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο, παρότι ήταν ελαφρώς ενισχυμένος από την προηγούμενη συνεδρίαση, να δηλώνει υποτονικότητα.

Ήπια άνοδο κατέγραψε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,2% στις 479,02 μονάδες. Θετικά με μικρές μεταβολές κινήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

Στα μακροοικονομικά νέα, στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε υποχώρηση κατά 1,8% στις τιμές κατοικιών σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση ήταν αμετάβλητες. Η πτώση αυτή ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, βάσει της δημοσκόπησης του Reuters που έδειχνε τη μεταβολή στο 1,4%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,58% στις 1.293,14 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.298,27 μονάδες (+1,16%) και των 1.285,27 μονάδων (+0,15%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 3.122,79 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,15%, κλείνοντας στις 1.061,62 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 61,7 εκατ., εκ των οποίων τα € 3,2 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 17,7 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,22% για την Alpha Bank. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2% για την Ελλάκτωρ και άνω του 1% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π., Ο.Τ.Ε., Quest, Aegean, Lamda και Cenergy. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 1,16% για τη Motor Oil.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,17%, o FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,68% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,36%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 0,3%.

Τέλος, συνολικά τον Δεκέμβριο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,41%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,33% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,95%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πρόσθεσε 3,77%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.