23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚατοικίες στο «σφυρί» με τις ευλογίες της Πολιτείας

Κατοικίες στο «σφυρί» με τις ευλογίες της Πολιτείας


Της Πέτρας Παπαπέτρου,

Καθημερινή έχει καταστεί πλέον η είδηση για εξώσεις πολιτών από τις κατοικίες τους. Τράπεζες και Funds προχωράνε ανυποχώρητα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ πολίτες καταλήγουν στον δρόμο μέσα σε ένα μεσημέρι. Καμία ελαφρυντική παράμετρος δεν λαμβάνεται υπόψιν και κανείς δανειολήπτης δεν εξαιρείται. Χιλιάδες νοικοκυριά βγαίνουν στο «σφυρί», ενώ ηλικιωμένοι, ανάπηροι και άνεργοι αντιμετωπίζονται ως απλοί δανειζόμενοι από τους πιστωτές τους.

Μετά την τροποποίηση του Νόμου Κατσέλη το 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη συναινετική σφραγίδα που έδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο του 2023, ο αριθμός των πλειστηριασμών στην χώρα μας έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με την απόφαση, τα Funds είναι ελεύθερα να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά από τράπεζες, προβαίνοντας σε νόμιμη συνδυαστική εφαρμογή του Νόμου 4354/2015 και του Νόμου 3156/2003. Η προαναφερόμενη απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά.

Σε μία κανονικότητα που έχει πλέον εδραιωθεί, οι πολίτες μπορούν με ένα απλό κλικ στο eauction.gr να δουν όλα τα κατασχεμένα σπίτια των συμπολιτών τους, τους οφειλέτες αναγραμμένους δίπλα από τη φωτογραφία της κατασχεμένης κατοικίας τους και την τιμή πρώτης προσφοράς του κάθε ακινήτου.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Ένα νέο συνταρακτικό περιστατικό πραγματοποιήθηκε στον Βύρωνα της Αττικής στις 15 Δεκεμβρίου του 2023. Σε γιορτινό κλίμα έφτασε η απόπειρα έξωσης της 76χρονης με προβλήματα υγείας. Η χαμηλοσυνταξιούχος χάνει την πρώτη της κατοικία για χρέος ύψους 17.000 ευρώ. Πόσο κοστίζει, λοιπόν, μια ζωή; Τι τιμή έχει η αποπομπή μιας ηλικιωμένης από το μοναδικό της σπίτι μέσα στο κρύο του χειμώνα; Πολίτες, και συλλογικότητες κινητοποιήθηκαν αμέσως για να αποτρέψουν την προσπάθεια έξωσης της ηλικιωμένης. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, καθώς η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια είναι πλέον τα μόνα όπλα των πολιτών απέναντι στα «αρπακτικά» των Funds.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί της Τρίτης, 19 Δεκεμβρίου για να αποτρέψει την έξωση 2 αναπήρων από τα Άνω Πετράλωνα. Κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι συσπειρώθηκαν έξω από το κατασχεμένο σπίτι με σκοπό να εμποδίσουν το φορτηγό που πήρε τα υπάρχοντα της οικογένειας και αποχώρησε. Να σημειωθεί πως ήταν η τέταρτη φορά που επιχειρήθηκε η έξωση της ανάπηρης μητέρας και του γιου της από το σπίτι τους. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απάντησε στη διαμαρτυρία των πολιτών με αστυνομική βία και τρομοκρατία των διαμαρτυρομένων. Υπήρξαν επεισόδια έντασης μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των κατοίκων που αποπειράθηκαν να αποτρέψουν την έξωση των ΑΜΕΑ από την πρώτη τους κατοικία, ενώ ακολούθησε το ίδιο απόγευμα πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις εξώσεις πολιτών. Με τη σειρά του το γραφείο τύπου του Κ.Κ.Ε., δήλωσε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο αντιμετώπισης της διαμαρτυρίας από την Κυβέρνηση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ψηφίστηκε στις 5 Δεκεμβρίου ευρωπαϊκή τροπολογία που προβλέπει την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των οφειλετών και την προστασία της πρώτης κατοικίας του κάθε πολίτη. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει «πράσινο φως» στους servicers να προχωρήσουν σε όσες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς προλαβαίνουν μέχρι το τέλους του έτους. Αυτές τις ενέργειες καταδίκασε το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η κατάσταση των εξώσεων χειροτερεύει και εντατικοποιείται καθημερινά. Κάτοικοι μένουν στον δρόμο για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ, ενώ συμπολίτες των πληγέντων προχωρούν στην εξαγορά των κατασχεμένων σπιτιών τους με ένα απλό κλικ. Η κοινωνία μας οδηγείται όλο και πιο πολύ στην αποξένωση και την ωφελιμοκρατία, ενώ η αλληλοϋποστήριξη αγωνίζεται να παραμείνει ζωντανή. Η Κυβέρνηση αποτελεί τον κύριο συνένοχο και παρακινητή αυτών των δράσεων, καθώς αποσκοπεί αποκλειστικά στην αύξηση κέρδους και αντιμετωπίζει τους πολίτες ως απλά μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτρα Παπαπέτρου
Πέτρα Παπαπέτρου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004 και κατάγεται από τη Νάξο. Είναι φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Λατρεύει το θέατρο και τη ζωντανή μουσική. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει βιβλία, πηγαίνει για τρέξιμο και σε συναυλίες.