26 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία"Things to do", όταν οι καιροί για εσένα είναι δύσκολοι

“Things to do”, όταν οι καιροί για εσένα είναι δύσκολοι


Της Γεωργίας Διπλού,

Να ξεκινήσω αυτό το άρθρο, λέγοντας ότι όλοι μας κάποια στιγμή θα πληγωθούμε και θα στεναχωρηθούμε. Αυτά είναι που μας κάνουν δυνατούς. Αν δε βιώσεις το αρνητικό, τότε σημαίνει ότι είσαι «αποστειρωμένος» από τη ζωή. Οτιδήποτε και αν συμβεί, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Προφανώς, δεν είναι εύκολο και, προφανώς, δεν θα περάσει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά fake it till you make it. Toxic positivity, I know, αλλά αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να αναμετρούμαι με τα δύσκολα. Όχι μόνο είσαι αρκετός/ή, αλλά περισσεύεις κιόλας. Πρώτον, η δύναμη που έχουμε μέσα μας «αμβλύνει» πάντα τη στενοχώρια. Η θλίψη έχει το εξής χαρακτηριστικό: μας κάνει να γνωρίζουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν ξέραμε ότι είχαμε και αυτό είναι καλό. Όταν οι καιροί είναι παράξενοι για εμάς, εκείνο είναι το σημείο που πρέπει να δείχνουμε τη δύναμη που έχουμε μέσα μας. Χρειάζεται χαμόγελο, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Το έχουμε ξαναπεί ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά η ανηφόρα αυτή μας μεταλλάσσει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Επιπλέον, πρέπει να θυμάσαι ότι το overthinking ΔΕΝ σώζει ζωές. Γενικά, όταν κάτι συμβαίνει, εμείς υπεραναλύουμε τα δύο άκρα. Ιδιαίτερα τα αρνητικά (αυτό είναι το σύνηθες), νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε ή ότι κάτι πάει στραβά με εμάς. ΌΧΙ! Δεν πάει τίποτα στραβά με εσένα, έχεις τη δικιά σου παράξενη τελειότητα, χωρίς δήθεν καταστάσεις. Είσαι αυτό που είσαι και σε όποιον αρέσει. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Πρέπει να βλέπουμε και να ακούμε τις απαντήσεις και όχι να δίνουμε σημασία στις περιττές και άχρηστες ερωτήσεις. Η σαφήνεια είναι μια σκληρή μέγαιρα, η οποία, όμως, είναι η μόνη που μας βοηθάει να πάμε παρακάτω.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: AdobeStock.com

Ακόμη, καλό θα ήταν να μιλάς στους ανθρώπους σου. Δηλαδή, όταν θες βοήθεια, ζήτα την. Δεν είναι ντροπή. Ο πόνος γίνεται υποφερτός και μπορώ να πω ότι εξασθενεί, όταν μιλάμε σε κάποιον που αγαπάμε. Η στήριξη των φίλων είναι το παν. Personal story: Οι δικοί μου φίλοι, όταν τους χρειάστηκα (εντός και εκτός Αθηνών), παράτησαν για δύο μέρες τις ζωές τους για εμένα. Όταν ξέρεις πως έχεις στη ζωή σου κάτι τέτοιο, τι άλλο θες; Παράλληλα, το να αποδεχτείς είτε μια κατάσταση είτε τα αισθήματα σου για κάποιον είναι δύσκολο και επίπονο. Ας μην κρυβόμαστε είναι πολύ πιο εύκολο να πηγαίνουμε από ‘δω και από ‘κει. Δεν καταπιέζουμε τον αρνητισμό που έχουμε μέσα μας προς όφελος της τοξικής θετικότητας. Τα αρνητικά έχουν το εξής καλό, σε βελτιώνουν και σε κάνουν άλλο άνθρωπο, καλύτερο όχι προς τους άλλους, αλλά προς εσένα.

Τέλος, η αυτοφροντίδα μόνο καλό μπορεί να φέρει. Το γνωστό και μη εξαιρετέο self-care είναι μια valid λύση κατ’ εμέ. Μια αλλαγή στην εμφάνιση που μπορεί να φτάσει την «κατεστραμμένη» σου αυτοπεποίθηση σε άλλα επίπεδα. Μια διατροφή ή γυμναστική, ένα βιβλίο ή ένα τραγούδι. Ενθαρρύνεται η ανανέωση νέων δυνάμεων, όπου κατά την περίοδο δύσκολων καιρών είναι σωτήρια. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Το καθετί στη ζωή μας έχει νόημα. Προτάσσουμε την αισιοδοξία και το καλύτερό μας χαμόγελο, ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό, εμείς το προσπαθούμε. Υπομένουμε οτιδήποτε μας έρθει με γνώμονα τα δύο, γλυκύτητα και χαμόγελο.

Μην ξεχνάς ότι αξίζεις. Όλα κάποια στιγμή φτιάχνουν. Τώρα φαίνεται μακρινό, αλλά σου υπόσχομαι πως όλα φτιάχνουν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 7 συμβουλές για ν’ ακολουθήσεις όταν περνάς ζόρικα, pillowfights.gr. Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Διπλού
Γεωργία Διπλού
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ θέλει να μάθει και Γαλλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη ζωγραφική. Επίσης, της αρέσει να γράφει δοκίμια και να διαβάζει κλασική λογοτεχνία. Η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων είναι κάτι που γεμίζει τον χρόνο της και της δίνει νόημα. Τέλος, της φαίνεται ενδιαφέρουσα η ανάλυση του πολιτικού λόγου.