17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤοπική Αυτοδιοίκηση: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον


Της Χιόνας Οικονομάκη,

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) συνιστά ένα ελληνικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που συστάθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1927, κατόπιν απόφασης των εκπροσώπων που συμμετείχαν στο πρώτο συνέδριο Δημάρχων της χώρας. Σκοπός της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι η επίτευξη της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους και η συνακόλουθη εκπαίδευση των νέων Δημάρχων. Μάλιστα, υπό την εποπτεία της βρίσκεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α). Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. από τον Ιούλιο του 2023 είναι ο Λάζαρος Κυρίζογλου.

Με αφορμή τα αποτελέσματα των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών, η Κ.Ε.Δ.Ε., σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., διοργάνωσε μία ενημερωτική διημερίδα για τους νέους Δημάρχους Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, στην οποία, μάλιστα, κατατέθηκε η πρόταση του Οργανισμού αναφορικά με την ολιστική διαχείριση του ζητήματος των υδάτων στις πληγείσες, από τις πρόσφατες καταστροφές, περιοχές. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο θίχτηκε στο πλαίσιο της εν λόγω διημερίδας, είναι αυτό της μη νόμιμης επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. ανέφερε ότι η οργάνωση θα εναντιωθεί δικαστικώς, στην πρώτη πράξη που θα εκδοθεί και αφορά την παρακράτηση ενός σημαντικότατου ποσού για το τέλος ταφής. Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του 2024 το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τους Δήμους στον Ε.Ο.Α.Ν. από το τέλος ταφής θα ανέλθει στα 265-275 εκ. ευρώ, ενώ επεσήμανε πως το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστρέψει στην Αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Εμείς θα κινηθούμε εμπροσθοβαρώς και θα προτείνουμε να μας δώσουν καφέ και μπλε κάδους, απορριμματοφόρα ανακύκλωσης και κάθε είδους εξοπλισμό, που θα συντείνει στην αύξηση της ανακύκλωσης. Το κυριότερο, όμως, από όλα είναι ότι θα προσφύγουμε δικαστικά, διότι θεωρούμε πως είναι μη νόμιμη η επιβολή του τέλους ταφής, διότι δεν έχουν οι Δήμοι την ευθύνη που δεν προχώρησε η ανακύκλωση».

Στο πλαίσιο της διημερίδας, επομένως, συζητήθηκε πλήθος ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες σε προσωπικό, αλλά και ευρύτερο επίπεδο στα οποία οι συμμετέχοντες πρότειναν λύσεις κάτω από συνθήκες εποικοδομητικής συζήτησης με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Έχοντας ως στόχο την προετοιμασία των νεοκλεγέντων Δημάρχων και την εξοικείωσή τους με διάφορους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η «προετοιμασία» τους με διάφορες δράσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ενημερωτική διημερίδα ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, kede.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χιόνα Οικονομάκη
Χιόνα Οικονομάκη
Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατάγεται από τη Μάνη και αγαπάει ιδιαίτερα τον τόπο της και την Ιστορία του. Από μικρή ηλικία της άρεσε η λογοτεχνία και αργότερα η ποίηση. Αγαπημένος της ποιητής είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.