21.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΆγκιστρο: Μια περιήγηση στο βορειότερο χωριό των Σερρών

Άγκιστρο: Μια περιήγηση στο βορειότερο χωριό των Σερρών


Της Νικολίας Καλαμπόκα, 

Το Άγκιστρο Σερρών είναι το βορειότερο χωριό στις Σέρρες, εβρισκόμενο δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική Βουλγαρία. Απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και τοποθετείται σε ένα περιβάλλον με πλούσιο πράσινο και σπάνια λουλούδια. Αν αγαπάτε τη φύση, σίγουρα θα αγαπήσετε και αυτό το μέρος. Το ίδιο το χωριό είναι πολύ φιλόξενο, με υπέροχους ανθρώπους που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

  • Τα λουτρά Αγκίστρου
Πηγή εικόνας: travel.gr / Φωτογράφος: Άνθιμος Γεωργιάδης

Το περίφημο Βυζαντινό Χαμάμ στο Άγκιστρο χρονολογείται από το 950 μ.Χ. και θεωρείται το παλαιότερο της Ελλάδας! Υποστηρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ο μπέης της περιοχής και το χαρέμι του χρησιμοποιούσαν αυτά τα λουτρά. Δέχεται επισκέψεις 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρει χαλαρωτικό μασάζ και περιποίηση για το πρόσωπο και για το σώμα. Το νερό φτάνει σε θερμοκρασία τους 40°C. Συνιστά μια μοναδική εμπειρία χάρη στο καυτό νερό, τους υδρατμούς και το λιγοστό φως που μπαίνει από τους φεγγίτες.

  • Λίγη από την ιστορία του

Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν ονομαζόταν πάντα έτσι, καθώς στην περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό είχε το όνομα Τσιγγέλι. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, τον 4ο αιώνα π.Χ, από τη λειτουργία των μεταλλείων χρηματοδοτήθηκε εν μέρει η εξόρμηση κατά των Περσών.

Αξίζει, επίσης, τον χρόνο σας ο πύργος στο κέντρο του χωριού, που λειτούργησε σαν ρολόι κατά τον 14ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πέτρινος πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και ως τόπος εκτέλεσης. Στις τέσσερις γωνίες του, ακόμη, υπάρχουν οι πέτρινες εξοχές, από τις οποίες στηνόντουσαν οι αγχόνες, για τις εκτελέσεις.

  • Πρόσβαση & Μετακινήσεις

Η πρόσβαση στον νομό Σερρών είναι εύκολη και μπορεί να γίνει εύκολα με αυτοκίνητο και είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε να εξερευνήσετε και να περιπλανηθείτε στις πολλές φυσικές ομορφιές και τα σημαντικά αξιοθέατα.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές. Οι Σέρρες συνδέονται αρκετά με τη Θεσσαλονίκη και τις πόλεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό λόγω της ιστορίας και της γεωγραφικής τους θέσης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Άγκιστρο Σερρών… με τα ιαματικά λουτρά, hotelsline.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολία Καλαμπόκα
Νικολία Καλαμπόκα
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2003, μένει και πλέον σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφίας της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρά το γεγονός ότι της αρέσουν τα μαθήματα της σχολής της στοχεύει επαγγελματικά στην Ειδική Αγωγή. Είναι λάτρης της καλής κουζίνας και για αυτό στον ελεύθερό της χρόνο επιλέγει την μαγειρική αν όχι την λογοτεχνία.