18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο ταχυδρόμος των βιβλίων» του Carsten Henn

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο ταχυδρόμος των βιβλίων» του Carsten Henn


Της Μαρίας Κουλούρη,

Ο γραπτός και ο προφορικός λόγος διατηρούν μέχρι και σήμερα μια άτυπη «διαμάχη», έχοντας έκαστος «θερμούς» υποστηρικτές. Ο προφορικός λόγος εξυψώθηκε από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, Σωκράτη, ο οποίος δεν μας κληροδότησε κανένα γραπτό έργο. «Ο γραπτός λόγος είναι αθάνατος. Γιατί υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να εκφραστούν με καλύτερο τρόπο» υποστηρίζει ο Καρλ Κόλχοφ, ο ήρωας του βιβλίου Ο ταχυδρόμος των βιβλίων του Carsten Henn, εκφράζοντας την αντίθετη άποψη από τον φιλόσοφο. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο Carsten Henn γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1973 και είναι Γερμανός δημοσιογράφος, συγγραφέας βιβλίων και θεατρικών έργων. Ακολούθησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές του αφορούν τους τομείς της Εθνολογίας, της Κοινωνιολογίας και της Γεωγραφίας. Επίσης, το 1997 σπούδασε Εθνολογία και Αμπελουργία στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας και από τότε ασχολείται με τη δημοσιογραφία γεύσης και οίνου, γράφοντας άρθρα σε περιοδικά κρασιού και επιτελώντας χρέη αρχισυντάκτη. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μυθιστορήματα με αστυνομικό περιεχόμενο, αλλά και βιβλία που αφορούν τη μαγειρική και τον οίνο, ενώ δημοσιεύει ποίηση σε διάφορα περιοδικά. Έχει λάβει πολυάριθμες και σημαντικές διακρίσεις, ενώ το βιβλίο του Ο ταχυδρόμος των βιβλίων έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες (την ελληνική μετάφραση αναλαμβάνει η Μαρία Μαντή).

O Carsten Henn. Πηγή εικόνας: krzbb.de/ Δικαιώματα χρήσης: Mirko Polo

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 7 κεφάλαια, στα οποία περιγράφεται η ζωή του ήρωα του μυθιστορήματος, Καρλ Κόλχοφ, ο οποίος είναι ένας εβδομηντάχρονος βιβλιοπώλης που καινοτομεί διανέμοντας βιβλία κατ’ οίκον στους πελάτες του. Γι’ αυτή του τη δραστηριότητα ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, η Σάσα, του δίνει το προσωνύμιο «ταχυδρόμος των βιβλίων», όπως ο τίτλος του μυθιστορήματος. Κάθε μέρα, λοιπόν, ο Καρλ έκανε μια συγκεκριμένη διαδρομή περνώντας από την πλατεία της πόλης, όπου βρισκόταν και η Σάσα, η οποία τον παρατηρούσε καθημερινά, ώσπου μια μέρα τον ακολούθησε. Η Σάσα είναι ένα πανέξυπνο κορίτσι, ορφανό από μητέρα, και έχει μεγάλη αγάπη στα βιβλία, όπως ακριβώς και ο Καρλ. Η διαρκής επιμονή της «έπεισε» τον Καρλ να την παίρνει μαζί του στις διανομές των βιβλίων κι έτσι η διαδρομή του από σπίτι σε σπίτι σταμάτησε να είναι μοναχική. Σταδιακά ο Καρλ και η Σάσα αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη φιλία, ειλικρινή, η οποία θα αποδειχθεί σημαντική και για τους δύο.

Ο Καρλ είχε τη συνήθεια να «χαρίζει» στους πελάτες του ονόματα λογοτεχνικών ηρώων με βάση τη ζωή του καθενός. Με τον ίδιο τρόπο διάλεγε και τα βιβλία που τους παρέδιδε. Οι σχέσεις του με τους πελάτες ήταν ειλικρινείς, όπως και η συμπάθεια εκείνων προς το πρόσωπό του, αν και ο ίδιος δεν το είχε αντιληφθεί. Η Σάσα του το επισήμανε με τον πιο έξυπνο τρόπο: Κατά τη διάρκεια μιας διανομής, «τρύπωσε» στο σπίτι της πελάτισσας που είχαν επισκεφθεί και, «ψαχουλεύοντας» τη βιβλιοθήκη της, συνειδητοποίησε ότι τα περισσότερα βιβλία δεν ήταν ολόκληρα διαβασμένα, αφού «τα περισσότερα βιβλία ανοίγουν στη σελίδα που έχουμε σταματήσει». Έτσι, απέδειξε πως τα βιβλία είναι η αφορμή, ώστε να επικοινωνούν με τον Καρλ, τον σοφό και πράο «ταχυδρόμο των βιβλίων». Επίσης, η Σάσα κρατούσε σημειώσεις σχετικά με όλους τους πελάτες του Καρλ και του πρότεινε βιβλία για να τους δίνει. Σταδιακά, εκείνος την εμπιστεύτηκε, αφού οι επιλογές της ήταν επιτυχημένες. Όταν, όμως, ο πατέρας της ανακάλυψε πως η Σάσα ακολουθούσε τον Καρλ στις διανομές, της πέταξε όλα τα βιβλία και της απαγόρευσε να τον βλέπει βάζοντας σε κίνδυνο τη σχέση τους, ενώ το βιβλιοπωλείο απέλυσε τον Καρλ. Ωστόσο, χάρη στην οξυδέρκεια της μικρής Σάσα, οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Ο ταχυδρόμος των βιβλίων αποτελεί ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία και την ανάγνωση. Μέσα από την αληθινή και αγνή φιλία του Καρλ και της Σάσα, βλέπουμε την αλληλεπίδραση του παρελθόντος και του μέλλοντος, της παλαιάς και της νέας γενιάς αναγνωστών, ενώ τονίζεται η διαχρονικότητα της ανάγνωσης των βιβλίων, τα οποία αποτελούν τη λύση ή, έστω, τη διαφυγή των ανθρώπων από τα καθημερινά τους προβλήματα. Στα εξαιρετικά στοιχεία του βιβλίου αξίζει να σημειωθούν οι έξυπνες «ατάκες» της Σάσα, οι οποίες, μέσα από την αθωότητα και τον αυθορμητισμό ενός παιδιού, επισημαίνουν παρατηρήσεις που οι μεγαλύτεροι συχνά επιλέγουν να αγνοούν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.