22.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΟριακή πτώση στο πενθήμερο για το Χρηματιστήριο Αθηνών με μετατόπιση της επενδυτικής...

Οριακή πτώση στο πενθήμερο για το Χρηματιστήριο Αθηνών με μετατόπιση της επενδυτικής κινητικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Το χρηματιστηριακό πενθήμερο που μας πέρασε, στην ελληνική αγορά, χαρακτηρίστηκε από αρκετές ρευστοποιήσεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο που είχε υπεραποδώσει την προηγούμενη περίοδο, γεγονός που οδήγησε στην οριακή επικράτηση των πωλητών σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Ήταν, εξάλλου, λογικό επακόλουθο οι επενδυτές να θελήσουν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και του Νοέμβρη. Να υπενθυμίσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,7%, ενώ συνολικά τον Νοέμβριο κέρδισε 6,9%. Οι διορθώσεις, λοιπόν, σε τράπεζες και αρκετά ακόμα μη τραπεζικά blue chips μετατόπισαν το ενδιαφέρον στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ιδίως στη μεσαία, όπου οι αγοραστές εντόπισαν ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Επιπλέον, αισθητή έγινε και η απουσία των ξένων κεφαλαίων, τα οποία έκλεισαν τα βιβλία τους για το 2023.

Γενικότερα, μπορεί να έριξε σημαντικά τους ρυθμούς του το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια εβδομάδα που η ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο λόγω των προοπτικών για τα επιτόκια και τη «χαλαρότερη» νομισματική πολιτική τη νέα χρονιά, ωστόσο κατάφερε να παρουσιάσει συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα και να κρατήσει αποστάσεις από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις στη ζώνη των 1.260 μονάδων. Το γεγονός αυτό κρατάει «ζωντανό» το ενδεχόμενο, από τεχνικής πλευράς, ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τις 1.290 με 1.320 μονάδες προσεχώς, σύμφωνα με αναλυτές.

Όπως προαναφέρθηκε, στην ευρωπαϊκή αγορά το κλίμα ήταν αρκετά αισιόδοξο, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν τις μειώσεις επιτοκίων που θα πραγματοποιηθούν κατά το 2024. Ειδικότερα, οι αγορές αποτιμούν έξι μειώσεις, κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία, στα επιτόκια από την Ε.Κ.Τ. και εκτιμούν πιθανότητα περίπου 90% πως θα ξεκινήσουν από το α’ τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα αρκετά αισιόδοξο. Ο κοινός παρονομαστής, όμως, είναι πως όλες υπολογίζουν πως θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα από το έως τώρα αναμενόμενο σενάριο.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Με μικρή διόρθωση έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των πιέσεων από τις κατοχυρώσεις (βραχυπρόθεσμων) κερδών που καταγράφηκαν σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ιδίως στις τράπεζες (-1,1%). Έπειτα από μία ήπια ανοδική κίνηση στο άνοιγμα της συνεδρίασης, η αγορά αναδίπλωσε άμεσα, διαγράφοντας σταθερή πτωτική πορεία με οδηγό τις τράπεζες που είχαν και την υψηλότερη απόδοση κατά τον Νοέμβριο (12,5%). Οι απώλειες, όμως, περιορίστηκαν σημαντικά από το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον σχετικό δείκτη να ολοκληρώνει τις ημερήσιες συναλλαγές με κέρδη 0,98% στις 2.155,3 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί και η έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η JP Morgan για τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για το 2024, στην οποία ξεχώρισε (ξανά) την ελληνική, δηλώνοντας “overweight” σε αυτήν. Ειδικότερα, ξεκίνησε την ανάλυση με τη φράση Greece is the word, ανέφερε πως η ελληνική αγορά παρουσιάζει «ισχυρές προοπτικές» για το νέο έτος, με πρωταγωνιστές τις συστημικές τράπεζες, και πρόκειται να αποτελέσει τη νέα «τάση» για το επενδυτικό κοινό, λόγω των ελκυστικών της αποτιμήσεων και των συνεχώς αυξανόμενων κερδών ανά μετοχή που παρουσιάζουν οι εισηγμένες του Χ.Α. Επιπλέον, υποστήριξε πως οι ελληνικές μετοχές πρόκειται το 2024 να ηγηθούν στο «ράλι» του MSCI EMEA, με ετήσια απόδοση που μπορεί να αγγίξει το 30%.

Μικρή πτώση σημείωσε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,1% στις 465,78 μονάδες. Τα πρόσημα στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών ήταν μεικτά, παρουσιάζοντας ήπιες ημερήσιες μεταβολές. «Βαρίδια» αποτέλεσαν ο μεταλλευτικός κλάδος (-2,4%), λόγω της ανατίμησης του δολαρίου που πίεσε τις τιμές των μετάλλων, και ο ενεργειακός κλάδος (-1,6%), εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Επιφυλακτικό ήταν, σε γενικές γραμμές, το κλίμα που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των μακροοικονομικών ανακοινώσεων εντός της εβδομάδας. Αρκετές ήταν, επίσης, οι κατοχυρώσεις κερδών που καταγράφηκαν, λόγω της αξιοσημείωτης ανόδου που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τα αισιόδοξα σενάρια που επικράτησαν για την πορεία των επιτοκίων κατά το 2024.

Στον αντίποδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να «προσγειώσουν» τους επενδυτές, υπενθυμίζοντας συνεχώς τον κίνδυνο ανάφλεξης του πληθωρισμού, παρά τη σημαντική επιβράδυνση που παρουσιάζεται στην οικονομία. Ενδεικτικά, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ., Luis de Guindos, τόνισε τις πληθωριστικές πιέσεις που αναβλύζουν από τις αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,37% στις 1.275,34 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.284,54 μονάδων (+0,35%) και των 1.273,87 μονάδων (-0,49%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,67% στις 3.093,41 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,1%, πέφτοντας στις  1.056,94 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 83,3 εκατ., εκ των οποίων τα € 8,29 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και όγκος ανήλθε στα 21,9 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Cenergy, Eurobank, Jumbo και Ελλάκτωρ. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 1,5% για την Ε.ΥΔ.Α.Π.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Συνέχισε τη διόρθωση την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας παρόμοια κίνηση με την προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά με πιο έντονη διακύμανση. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε με μια ήπια άνοδο, στη συνέχεια κατρακύλησε κάτω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 1.260 (με βασικό «βαρίδι» ξανά τις τράπεζες), αλλά τότε οι traders αντέδρασαν, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες και επιστρέφοντας τον Γ.Δ. στη ζώνη των 1.270 μονάδων.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως για δεύτερη σερί συνεδρίαση ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,43%) διαφοροποιήθηκε θετικά από την υπόλοιπη αγορά. Ωστόσο, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον Mid Cap ήταν μικρότερο σε σχέση με τη Δευτέρα.

Θετικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 0,4% στις 467,62 μονάδες. Με άνοδο και υπεραποδίδοντας του δείκτη Stoxx Europe 600 ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (-0,3%). Τα πρόσημα στους κλάδους, γενικά, ήταν μεικτά, με τις βασικές στηρίξεις να προέρχονται από την αυτοκινητοβιομηχανία (+1,2%).

Highlight, ίσως, στη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν το νέο ιστορικό υψηλό που σημείωσε ο γερμανικός DAX, ο οποίος έφτασε τις 16.533,11 μονάδες. Μάλιστα, η άνοδός του από την αρχή του έτους αγγίζει τα 18,7%, υπεραποδίδοντας σημαντικά από τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 (+10%).

Η θετική τάση σε αυτήν τη συνεδρίαση διαμορφώθηκε από τις δηλώσεις της Isabel Schnabel, «γεράκι» του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ., στο Reuters, στις οποίες ανέφερε πως είναι «μάλλον απίθανο» να πραγματοποιηθούν εκ νέου αυξήσεις επιτοκίων, με βάση την πρόσφατη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θεωρήθηκε «μια πολύ ευχάριστη έκπληξη». Επιπλέον, ανέφερε πως ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί τη διακύμανση των τιμών της ενέργειες και των τροφίμων), ο οποίος ήταν πιο άκαμπτος από τον γενικό δείκτη, «πλέον υποχωρεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμέναμε». Το γεγονός αυτό εξαλείφει τα σενάρια για ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση που παρέμενε στο τραπέζι των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης.

Στα μακροοικονομικά νέα, για τον Νοέμβριο ο σύνθετος P.M.I. της H.CO.B. (που διαρθρώνεται από την S&P Global) ανήλθε, τελικά, στις 47,6 μονάδες (η καλύτερη επίδοση από τον Ιούλιο) από τις 46,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις τον έδειχναν να διαμορφώνεται στις 47,1 μονάδες. Η μεταβολή αυτή δείχνει πως η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με μικρότερο ρυθμό τον Νοέμβριο σε σχέση με τους τελευταίους 5 μήνες. Επίσης, ο P.M.I. υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο ανήλθε στις 48,7 μονάδες από τις 47,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις τον έδειχναν να διαμορφώνεται στις 48,2 μονάδες.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,39% στις 1.270,41 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.276,64 μονάδων (+0,10%) και των 1.258,03 μονάδων (-1,36%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,44% στις 3.079,83 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,61% στις 1.050,44 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 99,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 19,4 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 32,62 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση 3,27% για την Τράπεζα Πειραιώς. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες 2,01% για την Alpha Bank και άνω του 1% για τις ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Βιοχάλκο, Ο.Τ.Ε., Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Σαράντης και Δ.Ε.Η. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Lamda, Ε.ΥΔ.Α.Π., Quest και Ο.Π.Α.Π.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Μικρή άνοδο παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα, έπειτα από την ενίσχυσή του την Τρίτη, να υποχωρεί σημαντικά. Η διακύμανση διατηρήθηκε γενικά σε στενό εύρος (μόλις 7 μονάδων), ενώ τα πρόσημα των δεικτών σημείωσαν αρκετές εναλλαγές.

Επίσης, και σε αυτήν τη συνεδρίαση, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε από την κίνηση της αγοράς, καταγράφοντας σημαντική άνοδο 1,43% στις 2.193,04 μονάδες. Στον αντίποδα, οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν ήπιες μεταβολές, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στα blue chips ξεχώρισε η ισχυρή άνοδος της μετοχής της «Ελληνικά Πετρέλαια» (+4,30%), εν αναμονή του ανοίγματος των βιβλίων προσφορών για το 10-12% του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. (ελληνικό Δημόσιο) και της Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (Όμιλος Λάτση).

Την Τετάρτη, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία για το Α.Ε.Π. της ελληνικής οικονομίας, το οποίο ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,1% το γ’ τρίμηνο του 2023 και σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε οριακά κατά 0,02%.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε δημοπρασία έντοκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων (1 έτος) και αξίας € 375 εκατ., με την απόδοσή τους να ανέρχεται στο 3,70%.

Ανοδικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,63%. Θετικές ήταν και οι μεταβολές των επιμέρους βασικών δεικτών των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας ο ιταλικός FTSE MIB (+0,81%) και ο γερμανικός DAX (+0,78%). Μάλιστα, ο δεύτερος σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στις 16.662,75, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμα υψηλότερα. Οι μεγαλύτερες στηρίξεις δόθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία (+2,2%), τον εξορυκτικό κλάδο (1,6%) και τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου (+0,9%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

Το αισιόδοξο κλίμα στο επενδυτικό κοινό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων φαίνεται πως διατηρήθηκε και την Τετάρτη, καθώς η στάση της αγοράς, αλλά και των ίδιων των κεντρικών τραπεζιτών, γίνεται πιο αισιόδοξη για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική το 2024, προεξοφλώντας σταδιακά τις μειώσεις που αναμένονται στα επιτόκια τη νέα χρονιά. Επικουρικά λειτουργεί και το γεγονός ότι έχει εξαλειφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου το όποιο σενάριο για αύξηση των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ. στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 1.273,48 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.275,82 μονάδων (+0,43%) και των 1.268,88 μονάδων (-0,12%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 3.076,98 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,06%, κλείνοντας στις 1.051,07 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 78,192 εκατ., εκ των οποίων τα € 7,53 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 21,93 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 4,30% για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 1% για τις ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική Τράπεζα, Quest, Aegean και Coca Cola. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,67% για τον Ο.Π.Α.Π. και άνω του 1% για τις Lamda, Jumbo, Eurobank και Σαράντης.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας στενό εύρος διακύμανσης και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Μάλιστα, υπήρξε και σε αυτήν τη συνεδρίαση αυξημένο ενδιαφέρον για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο άλλες μετοχές. Δεν έλειψαν, όμως, και οι σημαντικές τοποθετήσεις σε επιλεγμένα blue chips, ξεχωρίζοντας οι Jumbo, Ο.Τ.Ε. και Δ.Ε.Η.

Με μικρή διόρθωση έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, υποχωρώντας ο δείκτης Stoxx Europe 600 κατά 0,27% στις 468,80 μονάδες. Αρνητικό ήταν πρόσημο και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στα χρηματιστήρια της περιφέρειας. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε πτωτικά, με κυριότερο «βαρίδι» τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων (1,1%).

Στα μακροοικονομικά νέα, η βιομηχανική παραγωγή σε Γερμανία και Ιταλία τον Οκτώβριο σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου, πιέζοντας περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη συνολικά. Επίσης, η Eurostat επιβεβαίωσε τη μέτρησή της για τη μείωση 0,1% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης (σε τριμηνιαία βάση) κατά το γ’ τρίμηνο του έτους και αντίστοιχα για το Α.Ε.Π της Ε.Ε. που παρέμεινε αμετάβλητο. Τέλος, σύμφωνα με τη Eurostat, ο δείκτης απασχόλησης σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. υποχώρησε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,1% στις 1.273,33 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.270,39 μονάδων (-0,24%) και των 1.276,67 μονάδων (+0,25%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,16% στις 3.071,96 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,51%, πέφτοντας στις 1.035,17 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 89,586 εκατ., εκ των οποίων τα € 10 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 26,29 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση 3,23% για την Εθνική Τράπεζα. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες 2,29% για τη Σαράντης και 1,53% για τη Eurobank. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η άνοδος 3,22% για την Jumbo. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 1% για τις Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η. και Lamda.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Ήπια ανοδικά έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά μικρές μεταβολές. Ωστόσο, ο τζίρος εκτοξεύτηκε πάνω από τα € 300 εκατ., λόγω της διακίνησης 10 «πακέτων» για τη διάθεση του 11% των μετοχών της εισηγμένης «Ελληνικά Πετρέλαια» (-5,58%) στα € 7 ανά μετοχή (με discount).

Στο «πράσινο» έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με κέρδη 0,74% στις 472,26 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας το +1,32% του γαλλικού CAC 40. Βασικές στηρίξεις δόθηκαν από την άνοδο 1,5% του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής, ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο εξορυκτικός κλάδος που έχασε 2,3%. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

Στα μακροοικονομικά νέα, στις Η.Π.Α. τον Νοέμβριο οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 199.000, ενώ αναμενόταν πως θα προστεθούν 180.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Συνεπώς, η ανεργία στην αμερικανική οικονομία μειώθηκε στο 3,7%, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν να διατηρηθεί στο 3,9%, όπως τον προηγούμενο μήνα. Το γεγονός αυτό μπορεί να μεταβάλει αρνητικά τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της Fed μέσα στο επόμενο διάστημα. Στη Γερμανία επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών για τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Νοέμβριο, τονώνοντας το επενδυτικό κλίμα στην αγορά.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 1.275,09 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.275,51 μονάδων (+0,17%) και των 1.268,04 μονάδων (-0,42%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 3.078 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε, κλείνοντας στις 1.030 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 327,416 εκατ., εκ των οποίων τα € 248,862 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 53,28 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος 4,52% για την Ελλάκτωρ. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Σαράντης και Motor Oil και άνω του 1% για τις Jumbo, Ο.Π.Α.Π. και Coca Cola. Αντίθετα, «βουτιά» 5,58% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 1% για τις Quest, Alpha Bank και Lamda.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,02%, ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,8% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,48%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,3%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.