17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΗ δύναμη των ανθρώπων μας

Η δύναμη των ανθρώπων μας


Της Χρυσάνθης-Ίριδας Ανεμογιάννη,

Άνθρωποι εδώ, εκεί, γύρω μας. Οι άνθρωποί μας. Πόσο καλό μάς κάνουν οι άνθρωποι γύρω μας. Όχι όλοι οι άνθρωποι, αλλά οι δικοί μας. Αυτοί που μπορούν να μας επηρεάσουν, να μας κινητοποιήσουν, να μας αλλάξουν, να μας εξελίξουν. Αυτοί που μπορούν να μας τραβήξουν, να περπατήσουν μαζί μας, και μετά να μας αφήσουν να τρέξουμε. Αυτοί που δεν αποτελούν βάρος, αυτοί που δεν μας τραβάνε, αυτοί που δεν μας σπρώχνουν, που δεν μας ρίχνουν, που δεν μας κρατάνε με δύναμη. Αυτοί οι όμορφοι άνθρωποι. Έχουμε ανάγκη αυτή την επίδραση στη ζωή μας, όσο δυνατοί και να νιώθουμε. Αν όχι κάθε πρωί, συχνά τους αναζητούμε. Μπορεί όχι συνειδητά. Συμβαίνει αυτόματα όμως και αποτελεί συνήθεια.

Οι άνθρωποι είμαστε χημικές ενώσεις. Ο κόσμος ολόκληρος είναι χημικές ενώσεις. Υπάρχουν οργανισμοί όμως, που οι χημικές ενώσεις των υπόλοιπων ανθρώπων δεν τους «γεμίζουν», δεν τους είναι επαρκείς. Αναζητούν, χρειάζονται και έχουν ανάγκη μαζί με τους ανθρώπους τους, κάποιες επιπλέον ενώσεις, για να είναι λειτουργικοί. Και έχουμε συνηθίσει αυτό να μας δημιουργεί φόβο. Να μην είμαστε λειτουργικοί, να μην είμαστε επαρκείς, να έχουμε ανάγκη κάτι. Και ειδικά όταν αυτό το κάτι, είναι κάτι «άγνωστο» και μακριά από εμάς. Έχουμε ανάγκη τη χημεία, ενώ δεν μπορούμε να την καταλάβουμε και αυτό μας κάνει να θέλουμε να την «αποφύγουμε», για να μπορέσουμε κάπως να την «ελέγξουμε».

Η χημεία είναι επιστήμη και δεν μπορούμε να την «ελέγξουμε». Μπορούμε όμως να την δούμε να μας «αλλάζει», να μας «κάνει» καλύτερους, χωρίς να μας «στερεί», κάτι το οποίο δεν ήταν πάντα δεδομένο. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας «δίνει» τη δύναμη να τη χρησιμοποιούμε αλόγιστα.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: CartoonStock.com

Μιλάμε για επιρροές, επιδράσεις, αλληλεπιδράσεις. Μιλάμε για συστήματα μεμονωμένα που τελικά «συνδέονται» μεταξύ τους. Μιλάμε για χημικές ενώσεις, διαβιβάσεις, αντιδράσεις. Μιλάμε για σύνθετα συστήματα που δεν μπορούμε να «ελέγξουμε». Μιλάμε για επιστήμη. Δε μιλάμε για απόψεις, θεωρήσεις, σκέψεις, φαντασίες. Ο κάθε οργανισμός έχει ανάγκη μια χημική ένωση, για να λειτουργεί ως ύπαρξη. Είτε αυτή θα είναι ένας άνθρωπος, είτε αυτό θα είναι ένα φάρμακο, είτε θα είναι και τα δύο μαζί.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Γεννήθηκε στους Παξούς, όπου έζησε για μεγάλο διάστημα. Πλέον κατοικεί στο Ρέθυμνο για σπουδές στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στο τμήμα Ψυχολογίας. Έχει ταξιδέψει πολύ, κυρίως στο εξωτερικό, μιλάει τρεις γλώσσες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, χορεύει, τραγουδάει και ασχολείται με την μουσική εδώ και πολλά χρόνια, και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα.